fbpx

Egy újabb autonóm mezőgazdasági robot

Írta: Farkas Imre - 2022 február 10.

Az autonóm mezőgazdasági robotokat fejlesztő Naïo Technologies a 2022-es World Ag Expo alkalmával bemutatja legújabb robotját.

Az Orio egy több feladatot elvégző autonóm, nagy pontosságú robot, amelyet zöldségtermesztési munkaműveletekhez terveztek. A robot 100%-ban elektromos, ami segít a termelőknek csökkenteni a környezetterhelést.

orio robot dolgozik
A roboton található hárompontos rögzítés lehetővé teszi a hétköznapi, szabványos munkaeszközök alkalmazását- fotó: https://www.naio-technologies.com/en/home/

„Az Orio fenntartható alternatívája a gyomirtó szerek használatának, amely kíméli a talajt, javítja a munkakörülményeket és adatokat gyűjt az intelligens gazdálkodáshoz” – magyarázza Ingrid Sarlandie, a Naïo Technologies ügyvezető igazgatója. „Az Orio fenntartható, használható és intelligens gazdálkodási megoldást kínál csúcstechnológiát ötvözve. Egy könnyű elektromos és autonóm robotot terveztünk nyilvánvaló fenntarthatósági okokból: nincs szén-dioxid-kibocsátás, nincs vegyszerhasználat. Egyedülálló mesterséges intelligencia, amely több évre és több hektáros tapasztalatra összpontosít, lehetővé teszi számunkra, hogy figyelemmel kísérjük a robotot, illetve olyan munkavégzést hajtsunk végre, amely garantálja az elvégzett gazdálkodási feladat minőségét, megbízhatóságát” – mondja Sarlandie.

A Naïo Technologies szerint az Orio GPS- és kameravezérelt, így könnyen manőverezhet a mezőgazdasági területen. A robot több szenzorral van felszerelve, amelyek mesterséges intelligencián alapuló algoritmuson futnak. Úgy tervezték, hogy nagy pontosságú gyomirtást biztosítson. A robot közepére rögzített munkaeszközöket az integrált technológia segítségével vezetik, amely biztosítja az optimális pontosságot.