fbpx

Svájci ötlet vontatott hengeres bálázó önjáróvá alakítására

Írta: GÉPmax-2022/III. lapszám cikke - 2022 június 06.

Egy svájci kis cég, a Lisibach Maschinenbau AG egy olyan alapgépet kínál a hegyvidékeken gyeptermesztéssel, takarmánytermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak, amelyet vontatott hengeres bálázójukkal összeépítve lejtős területeken is stabilan dolgozó önjáró bálázót hozhatnak létre.

Ez a technika elgondolásában és konstrukciós kialakításában is merőben más, mint a tengerentúli Vermeer ZR. Míg az amerikai gépet a nagy síkságokon termesztett szálastakarmány, illetve aratás után visszamaradt szalma nagy teljesítményű betakarítására fejlesztették, addig svájci konkurense inkább domboldalak megmászásában jeleskedik.

A megrendelő által biztosított eredeti gyári hengeres bálázón néhány olyan módosítást hajtanak végre, amelyek bármikor visszaépíthetők az eredeti állapotra. A gyártó fotóin csak régebbi Welger RP 235 Profi bálázógéppel látható, de összeépítették már KUHN hengeres bálázóval is.

Lisibach bálázó
Szériagyártott vontatott hengeresbálázók építhetők át önjáróvá a svájci megoldással – fotó: https://www.lisibach-mb.ch/

A bálázó eredeti kerekeit a kerékagyakkal együtt leszerelik, és azok csatlakozásánál a bálázót rögzítik egy zártszelvénypárból álló keretre. A keret két végén hidromotoros hajtású kerékagyak találhatók, Michelin XM27, 425/75 R20 TL abroncsokkal szerelt kerekekkel. A kisebb talajnyomás és a lejtőn való nagyobb stabilitás érdekében Michelin Agribib, 11.2 R24 TL gumiköpenyekkel szerelt kerekekkel egészíthető ki. Lehetőség van flotációs abroncsokkal szerelt, széles profilú kerekek alkalmazására is.

bálázó
Leginkább a hegyvidéki zöldtakarmány- betakarításra ajánlják az SF-132 önjáró gépet – fotó: https://www.lisibach-mb.ch/

A bálázó eredeti vonórúdját szintén leszerelik, és helyére egy olyan V-alakú keret kerül, amely a hordozó önjáró alapgépet fixen kapcsolja össze a bálázóval úgy, hogy a talajkövetés biztosított legyen. A mellső alapgép, illetve a hátsó bálázórész egymáshoz képest szögben el tud billenni haladás közben, ahhoz hasonlóan, ahogy a két alvázfélkeretes törzscsuklós traktorok szoktak. A vezetőfülkével ellátott alapgépet egy 4,4 literes, négyhengeres, 132 lóerős Perkins dízelmotor hajtja meg. A zajcsökkentés érdekében az alapgép kipufogója dupla hangtompítóval van szerelve. Az elektronikusan vezérelt hidraulikus szivattyú egy tengelykapcsolón keresztül, közvetlenül csatlakozik a dízelmotorhoz. A bálázó hajtásigénye itt is – mintha traktorról kapná – TLT tengelyen keresztül kerül kiszolgálásra. A hidraulikus egységeit – úgymint rendfelszedő-emelés és ajtónyitás – szintén az alapgép szolgálja ki. A hidrosztatikus járószerkezet-hajtás – négy különböző tartományban – fokozatmentes sebességváltoztatást garantál.

bálázó és bálacsomagoló
A svájci gyártó bálacsomagolójával egybekapcsolva két feladat végezhető egy munkamenetben – fotó: https://www.lisibach-mb.ch/

Az alapgép acélcsővázas rendszerű, erre kerül felfüggesztésre – külön gumibakokon – a vezetőfülke és a motor. A mellső kerekek is hidrosztatikusan hajtott kerékagyakkal rendelkeznek, így nagy alákormányzási szögre képesek. A kompakt kialakítás kedvező súlyelosztást eredményez (üresen 52/48%, teljes 47/53%), ami a kereszt és hosszirányú kompenzációval dolgozó, állandó összkerékhajtással együtt mindig optimális tapadást biztosít. Ezeknek a műszaki jellemzőknek köszönhetően komoly emelkedőmászó képességgel bír, 45 fokos (100%) meredekségű területen is biztonsággal stabilan halad felfelé, illetve oldalirányú haladás esetén is kiemelkedően stabil.

fülke
A vezetőfülke elég rusztikus hangulatú, nagyon funkcionálisnak jellemezhető – fotó: https://www.lisibach-mb.ch/

A négyoszlopos, nyitható ablakokkal szerelt fülke nem éppen arról tanúskodik, hogy egy svájci gépről van szó. Belépve inkább gondolnánk azt, hogy egy keleti gép kabinjába érkeztünk. Elég esetlegesen összeállított kezelőszervek és rusztikus környezet jellemzi az ergonómiát. Maga a fülke elég jó kilátást biztosít, és egy légrugós Grammer ülésből, jobb oldali kartámaszról, multifunkciós joystick segítségével választhatjuk meg az irányt, illetve szabályozhatjuk a sebességet, és kezelhetjük a legfontosabb üzemi funkciókat. A gép prospektusa szerint a fülke további felszereltsége a fűtés, klíma, rádió, és hűtött italtartó 1,5 literes palackokhoz. Az önjáró bálázó még munkamenetek összekapcsolására is lehetőséget biztosít.

kerék
A bálázó egy hidrosztatikusan hajtott kerekekkel szerelt zártszelvénypárból álló keretre támaszkodik – fotó: https://www.lisibach-mb.ch/

A svájci gyártó kínálatában szereplő RBW 125 típusú vontatott bálacsomagoló közvetlenül az önjáró gép után kapcsolható. Így a bálázóajtó felnyitása után, az elkészült bálák a bálacsomagoló fogadókeretébe gurulva fóliával azonnal becsomagolásra kerülnek, így egy munkamenetben két feladatot is megold a gép. A bálacsomagoló vezérlése CAN-BUS-on keresztül történik, egy érintőképernyős monitoron. Ez a gépkombináció üzemeltetési költségben jelentős megtakarítást garantál a felhasználók számára.

Farkas Imre