fbpx

Lely Welger RP 535 – A nagyüzemek és bérmunka-vállalkozók munkaeszköze

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 12.

A Lely szállítja Európa legnagyobb variokamrás körbálázóját. A mindig nagyobb teljesítőképesség és a betakarításkor rendelkezésre álló hatékonyság érdekében történt fejlesztések során egy még nagyobb bálák előállítására szolgáló, egyedülálló minőségű körbálázót alkottak. A meglévő modellek széleskörű lehetőségeket kínálnak ahhoz, hogy minden gazdálkodó és bérvállalkozó igényeit kielégítsék.

 

 

Hatalmas bálakamra –rendkívüli teljesítmény
A 2,00 méteres átmérővel, 1,23 méteres szélességgel és az ebből adódó majdnem 4 m3-es bálatérfogattal a búzaszalma betakarítása során akár 600 kg súlyú bálák állíthatók elő, ami sok más bálázó teljesítményének a duplája. Ez a lehetőség jelentősen csökkenti a tömörítési költségeket és
a bálák számát; minimális lesz az állásidő és csökken a hálófelhasználás mértéke is. Nem utolsósorban jelentősen mérséklődik a szántóföldi munkavégzés ideje.

Nagy felszedési képesség
Az RP 535 alapfelszereltségben 2,25 m széles rendfelszedővel szerelt, amely még a legszélesebb rendeket is összeszedi, és tiszta felületet hagy maga után. A terményt aztán egy nehéz szállítórotor továbbítja a préskamrába. A Powersplit-hajtómű kétfelé egyenletesen elosztja a hajtóteljesítményt,
az egyik oldalon a szállítócsatorna, valamint a másik oldalon a préskamra között.

Szállítórotor és szeletelőszerkezet
Az RP 535 többféle szeletelőszerkezettel – Mastercut13, Xtracut17 és Xtracut25 – szerelhető, a mindenkori vevőigényeknek megfelelően. Az RP 535 Hydrofl excontrol flexibilis szállítócsatornával
is felszerelt. Ez a funkció lehetővé teszi az eltömődések megszüntetését anélkül, hogy el kellene  hagyni a traktor ülését – ami a teljesítmény egyértelmű növekedését teszi lehetővé.

 

 

Constant Pressure System – maximális bálatömörség
A bálázót úgy tervezték, hogy a bálára eső felületi nyomás 1 métertől a maximum 2 méteres beállított átmérőig mindig állandó maradjon. Ez a hevederfeszesség növelésével érhető el, a bálaátmérő növelésének megfelelően. Ennek eredményeképp az egész bálaátmérőn egyenletesen nagy az anyag tömörítése.

Az RP 535 legfontosabb ismérvei:
Az új vezérlőpálya nélküli rendfelszedő: amelynek üzembiztonsága, teljesítménye sokszorosa a hagyományos felszedők teljesítményének. A vezérlőpálya nélküli rendfelszedőjét a gép növelt teljesítményével összefüggésben fejlesztették ki. Azáltal, hogy javították a terményáramlást a  préskamrába, feleslegessé vált a hagyományos rendfelszedő speciális vezérlőpályás mozgása. Vezérlőpálya nélkül a rendfelszedő kevesebb mozgó alkatrészből áll. Megbízhatóbbá, kopásra kevésbé hajlamossá, nyugodtabb járásúvá vált, és nem igényel karbantartást.

Az XtraCut szeletelőtechnológia: a Lely Welger számos opciót kínál, ha szeletelőrendszert szeretne bálázójába.  A kezdetben nagy befektetésnek tűnő szeletelőszerkezet azonban gyorsan kifizetődik: jobb minőségű  takarmány=nagyobb nyereség. XtraCut – extra nagy átáramlás és kiegészítő kényelem. A szeleteléskor optimális teljesítmény biztosításához a Lely Welger kifejlesztette az Xtracut17  és Xtracut25 szeletelőrendszereket, amelyeknél a késcsoportok száma választható. A kezelő – ha különböző anyagokat tömörít – a traktor üléséből az E-Link vezérléssel különböző késcsoport-kombinációkat választhat meg. Ha a bálázó BCE-vezérléssel felszerelt, a késcsoport-kombinációk manuálisan is kiválaszthatók a gépen.

 

Könnyen beállítható vágáshossz
Mindkét XtraCut szeletelőszerkezet-változat két késcsoporttal rendelkezik, amelyek hidraulikusan védettek. Az XtraCut17 szeletelőnél van arra lehetőség, hogy ne szeleteljen, illetve 8, 9 vagy 17 db kést aktiváljon. Az XtraCut25 profi változatnál szintén van lehetőség a kések kikapcsolására, vagy hogy 12, 13 vagy 25 db kést aktiváljon. Az Xtracut25-nél ez 45 mm-es vágáshosszt jelent, ha  minden kés aktiválva van, illetve 90 mm, ha 12 kést használunk. A mindig éles kések pontos vágást,  kisebb üzemanyag-felhasználást biztosítanak. Az XtraCut opció rugalmasságot kínál a kezelőnek, mert  így ő csupán a két késcsoport egyikét is használhatja. Ha szükséges, a második késcsoport is egyszerűen aktiválható  a traktor kabinjából. Így folyamatos a nagy teljesítmény, egy új készlet éles késsel.
Hydroflexcontrol – egyedülálló előny: rendszerint korlátozott idő áll rendelkezésre a betakarításra, és a felhasználók néha túllépik bálázójuk teljesítőképességét. Ezeket a teljesítményhatárokat a nyílás mérete – amelyen át a termény a gépbe kerül – határozza meg, és egyben a gép teljesítményét  is döntően maximalizálja.
A körbálázóknál ez a kritikus tényező a rotor alatti hely. A Lely Hydroflexcontrol eltömődésgátló rendszer növeli ezt a teret csúcsterheléseknél, miközben ezzel egy időben csökken a rosszul megválasztott menetsebesség vagy az eltömődés megszüntetése miatti állásidő.
Flexcontrol+Hydroflex=fokozott bálaátáramlás kevesebb leállási idővel: ez a két funkció, amely a Hydroflexcontrol névben rejlik, a rotor alatti Hydroflex fenékre vonatkozik. A flex-rész megakadályozza az elzáródást, a hydro-rész pedig megszünteti ezeket az elzáródásokat, amennyiben  mégis sor kerülne rájuk. Minden Lely Welger bálázó, amelynek van szeletelőszerkezete, felszerelhető Hydroflexcontrol rendszerrel.
A flexibilis fenék megbirkózik a csúcsterhelésekkel. A Flexcontrol a rotor alatt található, ahol a szállítócsatorna a legszűkebb. Ez lehetővé teszi a szállítócsatorna-fenék elülső részének, hogy egy gumirugózással fel/le mozogjon, ha kell, táguljon a nyílás – innen ered a flex szó. Ha bekerül  egy kis idegen test vagy egy nedves anyagcsomó, ez a rugózás tágulása folytán lehetővé teszi a termény továbbáramlását és csökkenti az eltömődés veszélyét.
Az eltömődések megszüntetése a traktorülésből: a második Flexcontrol-jellemző a hidraulikus funkció, amelynél a szállítócsatorna-fenék hátsó területe a traktor üléséből leengedhető, ezáltal megszüntethető az eltömődés a rotornál. Ha le van engedve a szállítócsatorna-fenék, a  kések szintén visszahúzódnak; ez biztosítja, hogy az eltömődést okozó terménymennyiség veszteség nélkül a préskamrába kerül.

 

 

 

 

 

CPS állandó tömörség a nyomás növelésével. 1. lépés. Szíjak megfeszítése a nagy rugók által, könnyed  bálamagformázás nagy előremeneti sebességnél, jó indulás a hevedereken érvényesülő rugófeszítéssel. 2. lépés. A bálaképzés rugófeszítéssel történő megkezdése után a hidraulika veszi  át a hevederek feszítését. A két, zárt hidraulika-rendszerrel összekötött munkahenger növeli a heveder feszességét, és ezt az egész bálaátmérőn állandó értéken tartja. A gondosan megtervezett geometria állandó bálatömörséget eredményez. Ami egy bála előállítási árát illeti, a bálatömörség egy bálázó legfontosabb sikertényezője. A kevesebb bála csökkenti a fő költségeket, pl. zsineg/ háló anyagköltség, csomagoló fólia és szállítás. A bálatömörség megfelelő vezérlése elengedhetetlen egy bálázó optimális teljesítményéhez a bála kezdetétől a külső rétegéig. Ezért minden Lely Welger variokamrás körbálázó rendelkezik CPS-rendszerrel.

 

 

A mechanika és hidraulika közti egyensúly  eredményeként a bálánkénti előállítási költség minimális szinten tartható. A bálamag a teljes tömörítési folyamat alatt a préskamra közepén helyezkedik el. Mindez amiatt lehetséges, mert a hátsó ajtó a tömörítési folyamat közben változtatja a pozícióját.  Ez a geometria rendkívül fontos a bála méretét és forgását tekintve, valamint ez az egyetlen lehetőség a tökéletes bála készítésére.
Mechanikus hátsóajtó-reteszelés – időtakarékos, az egységes bálák és gyors hátsóajtó zárás miatt. Annak érdekében, hogy minimális legyen az eltérés a bála átmérőjében, két mechanikus kampó reteszeli a hátsó ajtót, mihelyt az teljesen lezárul, és biztosítja, hogy a tömörítés alatt végig  zárva maradjon. Ez a reteszelés össze van kötve a hátsó ajtó két egyszeres működésű munkahengerével; ezek a munkahengerek lényegesen gyorsabban tudják nyitni és zárni a hátsó ajtót, mint a kettős működésű munkahengerek a hidraulikus reteszelőrendszerrel  rendelkező bálázókon.

 

 

Az elejétől kezdve teljes sebesség.
Ha új bála készítése kezdődik, a kezelő teljes sebességgel indíthat, ugyanis a bálázó négy hevedere kezdettől fogva gond nélkül veszi fel az anyagot. A CPS részeként a két nagy rugó kezdettől fogva megfelelő bálatömörséget biztosít. Ez előnyös a bálakészítéshez, és gondoskodik a bálamag jó szerkezetéről, ami nagyon fontos a végtermék szempontjából.  A nagy rugók nagy az igazodási képességgel bírnak, ez pedig helyet teremt a szíjaknak; könnyedén ki tudja egyenlíteni a nagyobb eltéréseket a bálaátmérőben balra és jobbra.  A nagy tömörség kívül megduplázza bálája súlyát. Miután kialakult a bálamag, aktiválódik a hidraulika-rendszer. A hidraulikus rendszerek lassabban reagálnak a változásokra, mint a mechanikusak, de jobban vezérelhetők. A hidraulika folyamatosan nyomást épít fel, mígnem eléri  az előre beállított tömörséget. A szíjfeszítő berendezés intelligens szerkezete és a CPS-hengerek pozíciója gondoskodik arról, hogy a hevedereken a feszítés a bála kerületével arányosan  emelkedjen. Ezáltal a CPS állandó tömörséget tud biztosítani maximális feltöltöttségnél.

 

 

A hatékony kötözés idő- és költségtakarékos.
Tökéletes bálát készíteni az egyik feladat, a bálát azonban hosszabb időre konzerválni legalább  ilyen fontos… A bálák tárolásának, konzerválásának és etetésének számos módszere flexibilis kötözőrendszert igényel. A kötözőanyag megfelelő alkalmazása korlátozza a költségeket és  csökkenti a bála kötözéséhez szükséges időt, ami ismét az óránkénti teljesítményt növeli.

Varionet – a tökéletes bálafedés– minden alkalommal.
Nemcsak a maximálisan tömörített bálákkal vagyunk elégedettek, hanem a végterméknek jól is kell kinéznie. A Lely Varionet hálókötöző rendszer minden standard hálószélességgel tökéletesen  működik. Alapos teszteknek, a jól bevált feszítőrendszernek és egy speciális széles hálókihúzó szerkezetnek köszönhetően a háló hézagmentesen fogja át a bálát. A széles hálóknál a háló még a bála pereme fölé is ér. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a bálák jól néznek ki; hanem teljesen védettek  a rossz időjárás és a takarmányveszteség ellen. Ezen kívül elkerülhető, hogy szükségtelenül bennragadjon a levegő, aminek eredményeképpen viszont javul a takarmány minősége.

Varionet-kötözés Easy Load Net rendszerrel (ELS).
A bevált hálókötöző rendszer rendelkezik ELS-sel, amely megkönnyíti a hálótekercs feltöltését a talajról a gép bal oldalán. Feltöltés után az új hálótekercset egyszerűen hátra kell billenteni a tároló-tartóval, az orsóval üzemi helyzetbe kell emelni, és ebben a pozícióban reteszelni. A póttekercs  üzemkész állapotban tárolható a kereten. Ez nem lehetne ennél egyszerűbb, ugyanakkor időtakarékos és kevésbé fáradtságos.

 

 

Variotwin – biztos – gyors – gazdaságos.
A duplaszálas zsinegkötöző rendszer egyedülálló jellemzője a változtatható sebességkontroll. Ez a  berendezés fokozott számú zsineg áttekercselést tesz lehetővé a bálaperemeken, hogy a bála gyorsan át legyen kötözve, és ne essen szét. Ezáltal még a legkönnyebb anyagok is gyorsan és  biztosan kötözhetők, kedvező költségek mellett.

Kombi kötözés – dupla kötözés– dupla védelem.
Minden Lely Welger bálázó egyidejű zsineg- és hálókötözést tesz lehetővé. Ez akár 30%-os megtakarításhoz vezet kötözőanyag-költségek tekintetében, miközben ezzel egyidejűleg minimálisra  csökken a takarmányveszteség.

Egyéb specialitások.
Végtelenített hevederek a maximális élettartamhoz.
A speciális szintetikus anyagból készült két szövetréteg rendkívül nagy húzóterhelésről gondoskodik.  Ezek a betétek egymástól függetlenül nagy átfedéssel készültek. Nincs összekötő elem, nincs probléma!

Powersplit – osztott hajtáskoncepció– a csúcsteljesítményekhez.
A nagy átáramlási teljesítménnyel rendelkező gépek olyan hajtáskoncepciót igényelnek, amelyek folyamatosan megállják a helyüket a nagy terhelésekkel szemben. A szükséges teljesítményt  a Powersplit-hajtómű osztja szét egyenletesen a rotorra és bálakamrára. Ez az osztott hajtás csökkenti a szükséges hajtóteljesítményt.

Környezetbarát lánckenés.
A kis  rendek és a nedves takarmány a legnehezebb feltételeket teremti a bálázó hajtóláncainak. Az automatikus lánckenő rendszer biztosítja a bálázó valamennyi hajtásláncának állandó olajkenését,  a hosszú élettartam érdekében. Az olajmennyiség minden lánchoz beállítható – a kefék az olajat közvetlenül a láncra terítik. Az olajtartály nagy kapacitása pedig gondoskodik arról, hogy csak nagyon ritkán kelljen utántölteni az olajat.

Pohárnok Pál