fbpx

Ez igen! 8 perc alatt 16 bála

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 18.

Az idei LAMMA kiállításon mutatkozik be a Samco új CTS 1600 körbálafogója, amelynek nagy előnye, hogy 16 körbála felszedésére képes akár 8 perc alatt.

 

Samco CTS 1600
A Samco CTS 1600-as gépe felemeli és ráforgatja a bálákat a gyűjtőkocsira.

 

Kevesebb idő, kevesebb talajtaposás

A körbálák összegyűjtése köztudottan időigényes. Ezért a Samco új CTS 1600-asát úgy fejlesztették a cég írországi gyártóüzemében, hogy egy hidraulikus működtetésű bálaszorítóval rendelkezik, amely a kezelő egyetlen joystick-kattintásával felemeli és ráforgatja a bálákat a gyűjtőkocsira. Így egy kezelő 16 körbálát rakhat fel kevesebb mint nyolc perc alatt. Ez jelentősen csökkenti a hagyományosan a körbálák összegyűjtéséhez szükséges munkaerőt és többletgépet, valamint csökkenti a talajtömörödést. Miután megtelt, a 16 bálát kocsi rácsai rögzítik, sőt, beépített érzékelők finomhangolják az oldalak helyzetét a bálák méretéhez, és fogórudak akadályozzák meg a mozgást a szállítás során.

 

Gyorsabb kirakodás, kis ívek

A rendszerrel a kirakodási idők is jelentősen csökkennek, a CTS 1600 egyidejűleg 8 bálát tud kirakni, két-két kötegben a kocsi két végén. A kezelő ezután előre mozgatja a pótkocsit, hogy kirakja a maradék 8 bálát. Ez a gyors átfutási idő lehetővé teszi a gyorsabb visszatérést a táblára a rakodás folytatásához. A CTS 1600 ráadásul szűk pályákon is kiválóan tud haladni, és olyan kis kanyarokat képes venni, amit csak rakodógéppel lehetett korábban. A fülkében található színes képernyő segíti a beállítások finomhangolását és a bálaszámok figyelését. Emellett van kézi üzemmód annak érdekében, hogy szokatlan méretű rakományokkal rakják meg a szállítót, míg a hátrafelé néző kamera kiváló látást biztosít, és segít szorosan tartani a bálákat kirakodáskor.