fbpx

Újabb alternatív meghajtás mezőgazdasági traktorba

Írta: Farkas Imre - 2022 június 05.

Az Amogy startup egy speciális ammóniatartályt, egy ammóniakrakkolót és egy 100 kW-os üzemanyagcellát épített egy John Deere 6195M traktorba.

Az Amogy Inc., az Amazon Climate Pledge Fundja által támogatott startup jelentős mérföldkövet ért el a világ első ammóniával hajtott traktorjával. A múlt hónapban a cég bemutatta technológiáját egy módosított John Deere traktorban a New York-i Stony Brook Egyetem Advanced Energy Centerben. Az ammóniakrakkolónak az ammóniát nitrogénné és hidrogénné alakítja át, majd az üzemanyagcella a hidrogént elektromos árammá konvertálja. Ezt az áramot használják a traktor kerekeinek meghajtására. A most még a fülke mögött lévő ammóniatartály 227 liter ammóniát tartalmazhat. A fejlesztő még konkrét időtartamot nem adott meg azzal kapcsolatban, hogy egy feltöltéssel mennyi ideig tud dolgozni az erőgép, mindössze annyi infót adtak, hogy néhány óra.

John Deere
Az átalakított John Deere 6195M traktor – fotó: https://www.amogy.co/

A tankolás ugyanolyan gyors és egyszerű lenne, mint egy dízeltraktor esetében. „Az ammónia reális üzemanyag-alternatíva minden nehézgép számára. Főleg a mezőgazdaságban, ahol évek óta használják műtrágyaként és maga az ammónia, de az infrastruktúra is már teljesen rendelkezésre áll” – mondta Seonghoon Woo, az Amogy vezérigazgatója.