fbpx

Olasz traktorpiac: az év első 5 hónapjában 19%-os a csökkenés

Írta: Fodor Mihály - 2024 július 13.

Az olasz mezőgazdasági gépek piaca továbbra is visszaesést mutat. A traktoroktól (–19,2%) a kombájnokig (–40%) és a teleszkópos rakodógépekig (–28,3%) a mezőgazdasági gépek valamennyi típusánál jelentős visszaesés tapasztalható az értékesítésben a tavalyi, 2023-as esztendő azonos időszakához képest. A visszaesés a 4,0 támogatás csökkentéséből, a Nemzeti Helyreállítási és Megújulási Terv (PNRR) késedelméből, valamint a mezőgazdasági jövedelmek stagnálásából adódik.

A mezőgazdasági gépek értékesítésének már az elmúlt év során is megmutatkozó csökkenése a 2024-es esztendő első öt hónapjában tovább folytatódott. A FederUnacoma által az Infrastrukturális és Közlekedési Minisztérium nyilvántartása alapján összeállított, és a Szövetség közgyűlésén ismertetett január-májusi regisztrációs adatok minden géptípus esetében jelentős visszaesést mutattak A traktoreladások a 2023-as év megfelelő időszakával összehasonlítva 19,2%-kal csökkentek, azaz 6750 darabot forgalmaztak, míg a kombájneladások 40%-kal, mintegy 100 darabot regisztrálva estek vissza. Ugyancsak hanyatlás tapasztalható a homlokrakodós traktorok esetében, amelyek száma 13,3%-kal csökkent (235 darab), valamint a pótkocsik esetében, amelyeknél a veszteséget sikerült 2%-ra korlátozni (3270 darab). Nem jártak jobban a teleszkópos rakodógépek sem. Ez a gépkategória a korábbi években jelentős értékesítési növekedést produkált, azonban 2024 első felében a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt hátrányba került. Május végére a regisztrációk 400 darabon stagnáltak, ez pedig 28,3%-os csökkenést jelent 2023 azonos időszakához képest.

A mezőgazdasági technológiák olasz piacának visszaesésére a 2021-2022-es kétéves időszakban tapasztalt erőteljes növekedés után került sor, amelynek hátterében az ágazat digitalizálását célzó állami ösztönzők álltak. A 4.0-ás technológiákra vonatkozó támogatások fokozatos csökkenése – amelyek még mindig rendelkezésre állnak, de kevésbé kedvező finanszírozási feltételekkel –, valamint a PNRR által biztosított ösztönző eszközök bevezetésének késedelme a mezőgazdasági jövedelmek csökkenésével együtt az elmúlt 18 hónapban jelentősen befolyásolta az ágazat fejlődésének dinamikáját.

Úgy tűnik, hogy a mezőgazdasági gépipari ágazat teljesítményének visszaesése sokkal inkább ciklikus tényezőkre, mint a belföldi kereslet valódi csökkenésére vezethető vissza. A belföldi kereslet továbbra is erős, bár ezt az igényt javarészt a használt gépek piacán keresztül igyekeznek kielégíteni. A 2023-ban nyilvántartásba vett összesen 70 000 traktorból 53 000 volt használt, és csak a fennmaradó 17 000 erőgép volt teljesen új.

Ez a jelenség már évekkel ezelőtt megkezdődött – jegyezte meg a gyártók szövetsége –, mindez pedig nem csekély aggodalomra ad okot, mivel itt olyan régebbi – átlagéletkorukat tekintve 22 évnél idősebb – gépekről van szó, amelyek nem képesek megfelelni a termelékenység, a biztonság és a fenntarthatóság legfejlettebb szabványainak. Egy olyan stratégiai ágazat számára, mint a mezőgazdaság, az elavult gépek ilyen magas száma kulcsfontosságú szempont, hiszen magában hordozza annak kockázatát, hogy a közelmúltban indított, innovatív gyakorlatok bevezetését elősegítő kezdeményezéseket is veszélyezteti.