fbpx

Minőségben nincs kompromisszum – ezért választottuk a HORSCH-ot

Írta: GÉPmax-2024/IV. lapszám cikke - 2024 július 18. -Hirdetés

A Tolna vármegyei Zomba környékén gazdálkodó Misóczki család vallja, hogy igazán hatékonyan csak a legmodernebb, kiváló minőségű gépekkel, munkaeszközökkel lehet termelni. Ebben a törekvésükben több mint két évtizede partner az AXIÁL Kft.: az összes önjáró mezőgazdasági gépet és a legtöbb munkaeszközt tőlük vásárolják. 2021-ben például egy HORSCH Leeb permetezőgéppel bővítették gépállományukat.

A MODERN, PRECÍZ GÉPPARK ELENGEDHETETLEN

A Misóczki család gazdaságához azért látogattunk el Zomba községbe, hogy a HORSCH Leeb VN 5.300 önjáró permetezőgépükről, az eddigi tapasztalatokról kérdezzük Misóczki Balázs tulajdonost, Illés Zsolt műszaki vezetőt és Illés Krisztián gépkezelőt. A telephelyre érkezve magunk is meglepődtünk kissé: amerre néztünk – jellemzően szín alatt – újszerű állapotú gépeket, neves márka képviselőit láttuk. Ezek közös jellemzője, hogy mindegyiken fellelhető volt egy-egy AXIÁL matrica. Egyben azonnal biztosak voltunk: ebben a gazdaságban nem sajnálják a pénzt a gépekre, amiket meg is becsülnek, rendben tartanak. Beszélgetésünk elején kíváncsian kértük meg Misóczki Balázst, hogy mutassa be a gazdaságukat.

Misóczki Balázs, Illés Zsolt és Illés Krisztián
Misóczki Balázs, Illés Zsolt és Illés Krisztián

– Édesapám, Misóczki István a kilencvenes évek közepén, mintegy 100–120 hektáron kezdett gazdálkodni, a későbbiekben pedig céget is alapított.

A folyamatos földvásárlásoknak és fejlesztéseknek köszönhető, hogy jelenleg három kft.-ben összesen 1800 hektáron precíziósan termesztünk búzát, napraforgót és kukoricát.

Testvéremet, Bélát és engem már fiatalon bevont a cégvezetésbe édesapánk: a kft. napi ügyeit ő intézi, az én feladatom az inputanyagok beszerzése, a nagyobb döntéshozatalokban pedig mindhárman részt veszünk.

További 300 hektáron végzünk teljes körű szolgáltatást a vetéstől kezdve a betakarításon és terménykezelésen át a raktározásig, ezenkívül a HORSCH Leebbel vállalunk igény szerint különféle növényvédelmi munkákat. A raktárkapacitásunk 22 000 tonna.

Valóban arra törekszünk, hogy mindig a kornak megfelelő legmodernebb gépekkel dolgozzunk: emellett tette le már édesapánk is a voksát. Szerintünk ez elengedhetetlen a hatékony növénytermesztéshez.

TÖBB MINT KÉT ÉVTIZEDES, MÁR-MÁR BARÁTI KAPCSOLAT

– Az udvaron körülnézve láthatjuk, hogy talán az összes, de a legtöbb gép és munkaeszköz biztosan AXIÁL-beszerzés.

– Már az első traktorunk Fendt volt. Az még nem az AXIÁL forgalmazásából, de a második traktort és az első Manitou rakodónkat már tőlük vásároltuk: több mint 20 évre tekint vissza a kapcsolatunk. Az önjáró mezőgazdasági gépeinket és munkaeszközeinket a mai napig tőlük vásároljuk.

– Az önjáró permetezőgép választásakor is a forgalmazó AXIÁL Kft. megbízhatósága volt a döntő szempont?

– Évek óta terveztük már egy ilyen hidas gép beszerzését, hogy a saját területeinken mindig optimális időben végezhessük el a növényvédelmi feladatokat, amellett szolgáltatást is vállalhassunk vele. Több márka hasonló permetezőgépét megnéztük, kipróbáltuk, és végül a HORSCH mellett döntöttünk. 2021 augusztusában a precíziós pályázat segítségével érkezett a gazdaságunkba a HORSCH Leeb VN 5.300.

A döntésünkhöz persze az is hozzájárult, hogy a gépet az AXIÁL forgalmazza. Bizonyos mértékben minden gép igényel szervizelést, de korántsem mindegy annak színvonala. Az AXIÁL Kft. szolgáltatása magas színvonalú, szakemberei kérésre azonnal jönnek, precízek, megbízhatóak, és a már régóta kialakult és töretlen bizalom is fontos számunkra. A gépeket, munkaeszközöket vásárlás előtt tesztelésre bocsátják számunkra, ami egyszerűsíti a döntést.

NÁLUNK IGAZÁN JÓL TESZTELHETŐK A MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK

– A nagyjából három szezon ismeretében mik az eddigi tapasztalataik?

– Közel 12 ezer hektárt dolgozott eddig a HORSCH Leeb, és tökéletesen elégedettek vagyunk vele – mondta Illés Zsolt.

– Precíz munkát végez, eddig mindenféle meghibásodás nélkül. Nemcsak napraforgóban és kukoricában, de más kultúrákban is használjuk ezt a nagy teljesítményű permetezőgépet, hogy hamarabb megtérüljön a befektetés.

horsch leeb önjáró permetezőgép
Közel 12 ezer hektáron dolgozott minden gond nélkül az alig három szezon alatt a HORSCH Leeb

Nálunk igazán jól tesztelhetők a gépek. Területeink jelentős része dombos-hegyes, de az 5200 literes tartálya ellenére a HORSCH mindig stabil. Ez a tökéletes súlyelosztásának és a hidraulikusan rugózott futóművének is köszönhető. A Leeb összes kereke hidrohajtású: úgy megy hegynek felfelé, mint sík területen.

Elsőtengely-, hátsótengely-, valamint négykerék-kormányzási mód közül választhatunk. Utóbbinál jól kihasználható az „eltolás”; így a négy keréknyomnak köszönhetően alacsonyabb nyomás nehezedik a talajra. Ezt például tavasszal, lazított talajon használjuk.

– A gép kezelői sem panaszkodhatnak, ugyanis a Leeb fülkéje tágas, kényelmes, minden jól hozzáférhető helyen található – egészíti ki IllésKrisztián az elhangzottakat.

BÁMULATOS A HORSCH SZÓRÓKERETE

– Hány méter széles szórókerettel vásárolták a HORSCH önjáró permetezőgépet?

– 36 méteres kerettel, a nagyobb területteljesítmény eléréséért. A fúvóka kiosztása 25 cm-es, így közelebbre állíthatjuk az állományhoz, csökkentve a permetlé elsodródását.

A keret stabilitása bámulatos, és a beállított magasságot pontosan tartja gyorsításnál, lassításnál, erőteljes fékezésnél is: ez köszönhető a paralelogramma-felfüggesztésnek és a középső aktív résznek, amely hidraulikus szabályozással akadályozza meg a billegést. Napraforgó- és kukoricaállományban 18 km/h, de például tarlón 22–25 km/h munkasebességgel is dolgozhatunk vele.

horsch permetezőgép
Bámulatos, amire képes a Leeb paralelogramma-felfüggesztése és középső aktív része

A Misóczki család gazdasága amellett, hogy a saját területeit ennek a mezőgazdasági gépnek köszönhetően precízebb, pontosabb és gyorsabb munkavégzéssel művelheti, a permetezési szolgáltatást megrendelő ügyfeleinek a kéréseit is maximálisan képes teljesíteni.

Csomor Zsolt