fbpx

Meggyőződéssel tettük voksunkat a HORSCH önjáró permetezőgépére

Írta: GÉPmax-2024/I. lapszám cikke - 2024 január 27.

A Gesztely térségében gazdálkodó Gergely család számára kiemelt jelentőségű, hogy precíz és megbízható gépekkel dolgozzanak. Már sokadik alkalommal esett a választásuk az AXIÁL Kft. által forgalmazott HORSCH-ra – idén egy Leeb VN 5.300 önjáró permetezőgép érkezett a gazdaságukba.

A gesztelyi Gergelyfarm választása már kilenc alkalommal esett a HORSCH márkára, ami már önmagában is beszédes. A látogatásom során az önjáró permetezőgéppel kapcsolatos tapasztalatokról kérdeztem a gazdaságalapító fiát, Gergely Dávidot, akit arra kértem, mutassa be a gazdaságot, és hogy milyen körülmények között kell bizonyítania a permetezőgépnek.

horsch önjáró permetezőgép síktároló
Gergely Dávid és a HORSCH Leeb VN 5.300önjáró permetezőgépük

– Szüleim 50 hektár területen kezdtek szántóföldi növénytermesztésbe 1992-ben. A birtokméret napjainkra 850 hektárra nőtt, amelyből mintegy 250 hektár saját tulajdon. További 250 hektáron végzünk teljes körű gépi szolgáltatást, és integrátori szerepet is betöltünk a környékbeli gazdálkodók számára. Korszerű szárítóberendezéssel rendelkezünk, a tárolókapacitásunk pedig 12 ezer tonna, amit a jelenleg zajló beruházásunkkal 20 ezer tonnára növelünk. A klasszikus szántóföldi növények – kukorica, búza, napraforgó, árpa, őszi káposztarepce – mellett borsót termesztünk precíziós gazdálkodás keretében, és vetőmag-előállítással is foglalkozunk.

– Milyen talajokon gazdálkodnak?

– Talajaink igen heterogének, a barna erdőtalajtól kezdve, a homokos öntéstalajig minden megtalálható. És a gépeinknek, munkaeszközeinknek dombos területeken is bizonyítaniuk kell.

A HORSCH MEGBÍZHATÓ, KIEMELKEDŐ MINŐSÉGET KÉPVISEL

– Mikor vásárolták az első HORSCH gépet?

– Immár 11 éves a kapcsolatunk a HORSCH-sal, amikor egy gabonavetőgépet vásároltunk a német gyártó kínálatából. Ezt követte további kettő. Jelenleg az első Maestro 12 SV szemenkénti vetőgép, a második Joker rövidtárcsa és szintén a második Tiger MT kultivátor, valamint az év elején vásárolt Leeb VN 5.300 önjáró permetező található a gépparkunkban.

Nagyon megbízható, magas minőséget képviselnek a HORSCH gépek. Az, hogy ilyen régóta bizalmat szavazunk a német márkának, a gépek forgalmazójának, az AXIÁL Kft.-nek is köszönhető. Komoly alkatrész- és szervizháttérrel rendelkeznek, a szakembereik felkészültek, és ami számunka még nagyon fontos, hogy készségesek, mindig számíthatunk rájuk.

gumiköpeny kerék gép futómű
Hasmagassága 1,6 és 2 méter között fokozatmentesen állítható

TELJES MEGGYŐZŐDÉSSEL ESETT A VÁLASZTÁSUNK A HORSCH-RA

– Az önjáró permetezőgép-beruházás előtt más márka hasonló gépeit is megnézték?

– Körbejártuk a piacot, de olyan kimagaslóan jó ár-érték arányt sehol sem találtunk, mint amit az AXIÁL Kft. és persze a HORSCH nyújtott. Csupán egyetlen aggályunk volt vásárlás előtt –a Leeb terepjáró-képessége. Azonban ez a kétely is hamar eloszlott, ugyanis a Gyermelyi Zrt. erősen dombos területén személyesen megbizonyosodhattam arról, hogy ott ugyancsak kiválóan helyt áll a HORSCH önjáró permetezőgépe. Így már teljes meggyőződéssel vásároltuk meg a Leeb VN 5.300 önjáró permetezőt, ami tavaly februárban érkezett a gazdaságunkba. A 2022-esszezonban több mint 14 ezer hektárt dolgozott, és az eddigiek ismeretében bátran mondhatjuk, hogy megbízható, hatékony, precíz munka végezhető a Leeb VN permetezőgéppel.

MOTOR- ÉS ÜZEMANYAG-KÍMÉLŐ MENETVEZÉRLÉS

– Milyen motorral szereli a HORSCH az önjáró permetezőgépet?

– A Leeb 6,7 literes, hathengeres, 310 lóerős FPT motorja igen megbízható és üzemanyag-takarékos. Nagyon jó megoldásnak tartjuk az Automotive menetvezérlését, melynek lényege, hogy a menetsebessége teljesen független a motorfordulatszámtól. Beállítjuk a kívánt munkasebességet, ezután a menetvezérlés automatikusan szabályozza a motor fordulatszámát: lejtőn akár 1300-ig csökkenti, nagy emelkedőn pedig 2300-ig is emeli szükség esetén. Az Automotive menetvezérlés kíméli a motort, és nem elhanyagolandó az így elért üzemanyag-fogyasztás csökkenése sem. A HORSCH önjáró permetezőgéppel jellemzően 18–20 km/h körüli munkasebességgel dolgozunk.

A LEEB TEREPEN IS TÖKÉLETESEN MEGÁLLJA A HELYÉT

– Milyen kormányzási módok közül választhatnak a Leeb esetében?

– Az önjáró permetezőgépeknél jellemző kormányzási módok érhetők el a HORSCH Leebnél: a csak elsőtengely-kormányzás a közúti közlekedéshez, négykerék-kormányzás a permetezéshez, de manuális hátsótengely-kormányzást is választhatunk. Nagyon jól manőverezhető a Leeb, a legkisebb fordulási körével is elégedettek vagyunk.

gép hidraulika cső
Nyomtávolsága 2,25 és 3 méter között fokozatmentesen állítható

A HORSCH önjáró permetezőgépe hidraulikusan rugózott futóművel szerelt, ami közúton és terepen, még nagyobb munkasebességnél is kiváló stabilitást eredményez. Az elöl elhelyezkedő kabin, a központi váz, a párhuzamos felfüggesztésű szórókeret pedig biztosítja az optimális súlyelosztást – közúton és terepen egyaránt.

– A permetezőgép hasmagassága és nyomtávolsága egyaránt rugalmasan alkalmazkodik az adott körülményekhez. A Leeb VN nyomtávolsága 2,25 és 3 méter, hasmagassága pedig 1,6 és 2 méter között állítható – mindkettő fokozatmentesen.

LENYŰGÖZŐ A LEEB SZÓRÓKERETÉNEK PRECIZITÁSA

– Hány méter széles szórókerettel vásárolták az önjáró permetezőgépet, illetve az mennyire stabil, milyen mértékben tartja pontosan a beállított magasságot?

– Lenyűgöző a HORSCH Leeb keretstabilitása. Olyan még nem volt, hogy a 36 méter széles keret végei a földhöz csapódtak volna. A szórókeret a beállított magasságot tökéletes pontossággal tartja gyorsításnál, lassításnál és erőteljes fékezésnél is – ezt garantálja a paralelogramma-felfüggesztés. A HORSCH felfüggesztési megoldásában a középső rész aktív, és a hidraulikus szabályzásával megakadályozza a billegést még a táblavégi fordulókban is. Szinte hihetetlen, de a HORSCH szórókerete még a nagyon egyenetlen területen és nagy munkasebességnél is stabil és nyugodt marad. A fúvókák, fúvókatestek és a csövek védelméről pedig egy alumíniumprofil gondoskodik.

A szórókeret a beállított magasságot tökéletes pontossággal tartja gyorsításnál, lassításnál és erőteljes fékezésnél is

A permetezőgépet 5000 literes tartállyal vásároltuk, ami a körülményeinkhez kiválóan illeszkedik: egy keveréssel 20 hektárnyi területet kezelhetünk. Naponta bőven 200 hektár fölötti a HORSCH területteljesítménye, de olyan is volt már, amikor 300 hektárt dolgozott egy nap – igaz, ott egy tömbben voltak a kezelt táblák.

SZÁMOS FUNKCIÓ TESZI KOMFORTOSABBÁ A GÉPKEZELŐ MUNKÁJÁT

– És kényelem tekintetében hogyan értékelik a Leeb permetezőgépet?

– A HORSCH e tekintetben is megállja a helyét, körbe jó kilátást biztosít a területre. A kabinja feltűnően csendes, a kezelőszervei pedig jól kézre állnak. A Leeb légrugózással ellátott vezetőülése az egész napos munka során is megfelelő komfortot biztosít, és még egy pótülés is található a fülkében.

Körbe jó kilátást biztosít a területre
Körbe jó kilátást biztosít a területre

Számos olyan funkciót nyújt a Leeb, ami a gépkezelő munkáját egyszerűsíti. Például, amikor magas állományban permetezünk HORSCH-sal, beállíthatjuk, hogy amikor megállunk és lehajtjuk a létrát, akkor automatikusan leengedi a gép hasmagasságát. Amikor visszaülünk a kabinba és felhajtjuk a létrát, akkor pedig felemeli a korábban megadott értékre. Az is jó funkció, hogy amikor szántóföldi üzemmódról országútira váltunk, akkor automatikusan vonulási értékre állítja a hasmagasságot és a nyomtávolságot, ezzel fokozva a biztonságot. És ha 50 helyett 25 cm-es fúvókakiosztással permetezünk, akkor automatikusan lejjebb engedi a szórókeretet, hogy közelebb legyen az állományhoz. És még hosszasan sorolhatnám a hasznos, praktikus megoldásokat…

Az egy szezon ismeretében bátran mondhatjuk, hogy a HORSCH ugyanúgy, mint már oly sokszor, a Leeb esetében is bizonyította minőségét, megbízhatóságát, hatékonyságát.

Csomor Zsolt