fbpx

Évtizedek óta nem látott mélyrepülésben a hazai géppiac

Írta: Farkas Imre - 2024 szeptember 29.

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 89,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2024. I. fél évben, ami 49 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 41 milliárd forintot fordítottak, ami 6 százalékkal maradt el a bázisidőszak szintjétől.

A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 56 százalékos részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 44 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 33, a gabona-kombájnok 11 százalékos arányt képviseltek.

A statisztikai jelentés a Mezőgazdasági gépek forgalma című, 1270-es nyilvántartási számú Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) keretében végzett adatgyűjtés alapján készült. Az adatgyűjtés a statisztikai törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendelet előírásai szerint történik, figyelemmel a 138/2004/EK rendeletre. Az adatszolgáltatás a mezőgazdasági gépeket forgalmazó vállalkozások számára kötelező. Az adatgyűjtés teljes körű, és a közvetlenül mezőgazdasági termelők részére értéke-sített mezőgazdasági gépek mennyiségéről és értékéről nyújt információt. A statisztikai felmérés 188 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült 2024-ben.

Kombájn
A kombájnpiac szenvedte el a legnagyobb visszaesést – fotó: https://assets.agrocorp.com/

A vizsgált időszakban a végfelhasználóknak történő import beszerzésű és hazai gyártású mező-gazdasági gép- és eszközértékesítések 68 százalékát tíz forgalmazó szervezet bonyolította le, közülük a három legnagyobb gépkereskedő kezében összpontosult az összes magyarországi mezőgépeladás fele. A 2024. január–júniusi időszakban az első tíz cég és a három legnagyobb vállalkozás részesedése 11, illetve 9 százalékponttal csökkent a 2023. I. félévihez képest.

A mezőgazdasági termelők a jelentős visszaesés ellenére továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ez a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 56 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 33, a gabonakombájnok pedig 11 százalékos részarányt képviseltek.

Az Agrárközgazdasági Intézet részletes első féléves jelentését a GÉPmax idei VI. lapszámában olvashatják majd.