fbpx

KRONE GX 360 PLUS – a kompakt univerzális szállítókocsi

Írta: Fodor Mihály - 2024 szeptember 29.

Az új, kompakt, univerzális GX 360 PLUS szállítókocsi, amely 36 m3 hasznos térfogattal rendelkezik, rendkívül sokoldalú felhasználhatóságával és új kezelési koncepciójával mindenkit lenyűgöz.

Három évvel a GX 440 és GX 520 univerzális szállítókocsik megjelenése után a Krone most a GX 360 PLUS elnevezésű kistestvért is bevezeti a piacra. 36 m3 szállítási térfogatával ez lefelé is teljessé teszi a termékpalettát, és ideális megoldást kínál a kis- és középméretű gazdaságok számára. Nagyobb testvéreihez hasonlóan a GX 360 PLUS szállítókocsi alapját is a jól bevált egyrészes vázkoncepció és a vontatott szállítószalag alkotja. Ennél a kocsinál azonban újdonság a hidraulikus funkciók vezérlése az előzetes programozást kínáló KRONE PreSelect kezelőrendszer segítségével, ahol az előre kiválasztott funkciók a traktor vezérlőegységeinek működtetésével végrehajthatók.

Kompakt és univerzálisan használható

Az alacsony súlyú, rendkívül stabil alapváz, és az egybefüggő oldalfalak együtt biztosítják, hogy ez a kompakt építésű szállítókocsi nagy teherbírást és akár 36 m3 rakodási térfogatot is lehetővé tegyen. A többrétegű, robusztus szövetből készült, átlátszó elülső falhoz csatlakoztatott szállítószalagot két húzólánc hidraulikusan húzza a hátsó fal irányába. A szalag sebessége az átfolyt olajmennyiség alapján a traktorról fokozatmentesen változtatható. A rakomány mozgatása nagyon finoman és tömörítés nélkül történik. Berakodás közben a szállítószalag rugalmas tulajdonságai tompítják a termény ütődését. A nyomásra különösen érzékeny rakományok, mint például a kapásnövények és a zöldségek, így nem sérülnek meg szállításkor. Még az aprószemű ömlesztett áruk, például a gabonafélék is veszteség nélkül szállíthatók, mivel az oldalfalak gumiprofilokkal jól tömítettek.

A kétfunkciós hátsó résszel a szállítókocsi több változatban is rendelkezésre áll

A fű- és kukoricaszilázs egyenletes rétegben történő leterítéséhez a GX 360 PLUS szállítókocsi opcionálisan felszerelhető két hátsó adagolóhengerrel. Használaton kívül az adagolóhengerek mindkét oldalon két-két csapszeggel gyorsan és egyszerűen rögzíthetők a hátsó falhoz és felhajthatók vagy akár teljesen le is szerelhetők. Ezenkívül a messze felnyíló hátsó fal, valamint az előre, illetve hátra húzható elülső fal lehetővé teszi a darabáruk, például raklapok vagy szalmabálák egyszerű és gyors be- és kirakodását. Igény szerint raktérfedél is rendelhető, amely megakadályozza az ömlesztett áruk esetleges szállítási veszteségét, különösen nagy sebességgel történő közúti haladáskor.

Beépített kényelem és biztonság

A hidraulikus csuklós vonórúd a szállítókocsi alapfelszereltségéhez tartozik, amely megkönnyíti a kocsi fel- és lekapcsolását, több ballasztsúlyt helyez a traktor tengelyére, és a magas, akár 70 cm hasmagasságnak köszönhetően problémamentes áthajtást tesz lehetővé a silókon. A vonórúd rugózással kombinálva ez különösen jó vezetési komfortot biztosít a szántóföldön és a közúton egyaránt. A GX 360 PLUS szállítókocsi alapkivitelben tandem mechanikus felfüggesztéssel és 18 t megengedett tengelyterheléssel rendelkezik. A GX 360 PLUS szállítókocsi igény szerint hidraulikus futóművel és 20 t tengelyterheléssel is rendelhető, ami még nagyobb vezetési kényelmet biztosít, és minden igényt kielégít, ami különösen dombos vidékeken kimagasló. Az alapkivitelű talajkormányzással elkerülhető a gyepnemez károsodása kanyarodáskor. Itt opcióként  mechanikus kényszerkormányzás is választható. A GX 360 PLUS számos lehetőséget kínál a gumiabroncsok tekintetében: A szállítókocsi alapkivitelben nagy, 26,5″ méretű kerekekkel rendelkezik, amelyek lehetnek lekerekített oldalúak, vagy nagyon tapadós TRAC profilúak. A talaj kímélését és a felfekvőfelületet tekintve a legmagasabb igények kielégítése érdekében a GX 360 PLUS szállítókocsi opcionálisan 30,5″ méretű gumiabroncsokkal is felszerelhető. A biztonság is megfelelő a GX 360 PLUS esetében: a hidraulikusan mozgatható aláfutásgátló nemcsak a biztonságos manőverezésről gondoskodik, hanem megakadályozza a lerakódásokat a kocsi kiürítésekor és így a szennyeződéseket a közúton.

Krone GX 360 Plus
A szállítószalag rugalmas tulajdonságainak köszönhetően a KRONE GX 360 PLUS ideális sérülékeny termények, például burgonya szállítására – méghozzá összenyomás nélkül.

A GX család most PLUS és PRO változatban

A GX 360 PLUS bemutatásával új elnevezésű változatokat is bevezet a Krone. A GX termékcsaládban a „PLUS” és „PRO” utótagok a jövőben két különböző működési és vezérlési koncepciót különböztetnek meg. A GX 360 PLUS, a GX 440 PLUS, a GX 440 PRO és a GX 520 PRO modellek kaphatók. Ez azt jelenti, hogy már a KRONE GX 440 is elérhető PLUS változatban is.

A PLUS változatokat egyszerű elektronika és hidraulika, valamint merev felépítmény jellemzi, és minden körülmények között biztonságos munkavégzést garantálnak. A kocsi vezérléséhez a KRONE PreSelect rendszer segítségével először kiválaszthatók a hidraulikus funkciók, amelyeket a traktor a vezérlőegységein keresztül végrehajt.

A PRO változatok igazi specialisták, amelyek a szállítás során minden igényt maximális kényelemmel elégítenek ki. Az alapfelszereltséghez tartozó ISOBUS direktvezérlés mellett számos olyan felszereltség-változat áll rendelkezésre, amelyek a legkeményebb követelményeknek is megfelelnek. Az EBS fékrendszer ugyanúgy rendelkezésre áll, mint a kocsi adagolt kiürítését segítő rádióvezérlésű távirányító, az esési magasság csökkentése érdekében hidraulikusan mozgatható teleszkópos oldalfalak, a súlymérő berendezés vagy az elektronikus kényszerkormányzás. Ezenkívül alapkivitelben minden PRO modell tartalmazza az „ExactUnload” funkciót, amely a kirakodási sebességét összehangolja a siló hosszával és a traktor menetsebességével.

Újdonság: előzetes programozást kínáló KRONE PreSelect kezelőrendszer

A GX PLUS modellek kezelése a KRONE PreSelect rendszer segítségével a funkciók előzetes kiválasztásával történik, melyek ezután a traktor oldali vezérlőszelepekkel működtethetők. Ez lehetőséget teremt arra, hogy ISOBUS nélküli traktorokat is alkalmazni lehessen a GX szállítókocsikhoz. Az előzetes programozásra épülő kezelőrendszer két változatban rendelhető – KRONE PreSelect DS 50 és KRONE PreSelect Digital.

Az előzetes programozást kínáló KRONE PreSelect DS 50 elektromos kezelőrendszerrel előre kiválaszthatók a hidraulikus funkciók, majd a traktoroldali vezérlőszelepekkel működtethetők. A gép vonórúd felőli csatlakozási pontja közvetlen összeköttetést kínál a KRONE PreSelect DS 50 rendszerrel, az áramellátás pedig a hárompólusú 12 voltos csatlakozón keresztül történik.

A KRONE PreSelect Digital a nagyobb kényelemre nyújt lehetőséget. Ebben a rendszerben a hidraulikus funkciók az ISOBUS terminálon keresztül megtekinthetők és előre kiválaszthatók. Az előzetes kiválasztás olyan menetirányító kar segítségével is elvégezhető, amely szabadon programozható ISOBUS gombokkal rendelkezik. Ebben az esetben a vonórúd csatlakozási pontját ISOBUS vezeték köti össze a traktor ISOBUS aljzatával.

A funkciók előzetes kiválasztásának lehetősége a KRONE PreSelect rendszerrel két-, három- és négyrotoros rendképzők esetében is lehetséges.

Krone
A KRONE PreSelect DS 50 vagy a KRONE PreSelect Digital rendszernek köszönhetően a kezelés nagyon egyszerű.

Összegzés

Az új GX 360 PLUS szállítókocsival a Krone egy újabb modellel bővíti az univerzális szállítókocsi kínálatát, melynek szállítási térfogata akár a 36 m3-t is elérheti, ez különösen a saját gépekkel dolgozó gazdaságok számára ideális. Emellett a KRONE a PreSelect DS 50 rendszerrel egy új kezelési lehetőséget is kínál, mellyel a PLUS modellek a jövőben ISOBUS nélküli traktorokkal is egész évben használhatók bármilyen áru szállítására, és számos kényelmi és biztonsági funkciójuk is lenyűgöző. Vagy röviden: egy mindenkiért és mindenki egyért.