fbpx

Ki vezeti a traktort?

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 08.

Generációváltás szükséges a traktorfülkében is, de szakember hiányában megoldható-e? Az idősebb sofőrök idegenkednek a korszerű, digitális, sokszor angolul kommunikáló technikától, a fiatalok közül sokan nem látják életcélnak a traktoros munkakört.

 

Mezőgazdasági munkagép
Kevés a mezőgazdasági gépkezelő, hiányszakma lett (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Nem találnak szakképzett munkaerőt

Romániában a gazdák nem találnak embert a munkagépekre, beadványban kérik a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumot, hogy oldja meg a traktoros képzést.

Az országban több száz traktorvezetőre lenne szükség, ám a fiatalok nagy részét nem vonzza a mezőgazdaság és a munkagépek világa. Az idősebb, tapasztalt traktoristákat viszont elriasztja a digitális eszközökkel szerelt, okos traktor, mely gyakran csak angolul adja a javaslatokat vagy a hibaüzenetek.

A mezőgazdasági termelők igyekeznek a jó munkaerőt megtartani, ehhez megfelelő bérezést és jó munkakörülményeket biztosítanak.

 

Nincs traktoristaképzés

Kimondottan traktoristaképzés nincs Romániában, ám a mezőgazdasági szakoktatásban sok esetben lehetőség van a gépkocsivezetői jogosítvány megszerzésére.

Az iskolák nem rendelkeznek a legkorszerűbb mezőgazdasági gépekkel, ezt úgy próbálják áthidalni, hogy a környező gazdaságokban folyik a gyakorlati képzés.

Nem jellemző a mezőgazdasági szakokon a túljelentkezés, de a helyek betelnek, minden évben el tudják indítani az osztályokat.

 

Mi a helyzet itthon?

A hazai mezőgazdasági szenved a munkaerőhiánytól, öt év alatt 24%-kal csökkent az éves munkaerő-felhasználás. A legnagyobb szakemberhiány a gépkezelők és gépkarbantartók területén jelentkezik.

Az szakiskolák eszközellátása és az innovatív, modern eszközökkel való ellátása folyamatosan halad, hogy a képzés színvonala követni tudja a szakmai elvárásokat.

A probléma nem csak a mezőgazdaságban jelentkezik, az Egyesült Királyságban ellátási problémát okozott a teherautósofőrök hiánya. Már itthon is felhívta egy szaklap a figyelmet arra, hogy a logisztikában gondot fog okozni az elöregedő sofőrállomány, ha nem vezetnek be központilag megelőző intézkedéseket.

 

Forrás: KRÓNIKA ONLINE
Összeállította: Barna Ferenc