fbpx

Az elektromos traktor ideológiája

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 07.

Steve Heckeroth, a kaliforniai székhelyű SOLETRAC alapítója közel 30 éves gyakorlattal rendelkezik az elektromos traktorok építése területén. Eleinte dízel traktorokat alakított át elektromos meghajtásúvá, majd egyedi gyártású elektromos munkagépeket tervezett és épített meg.

 

Elektromos meghajtású, napelemről tölthető traktor
Ahova nem mehet majd a dízel, ott jön az elektromos (Fotó: SOLETRAC)

 

Az akkumulátornak súlya van, a gép csendes, karbantartási költsége alacsony

Számos ország állást foglalt a fosszilis tüzelőanyaggal hajtott személygépkocsik és egyes esetekben könnyű teherautók, munkagépek értékesítésének, használatának tilalmával kapcsolatban, ez alapján hosszabb, rövidebb türelmi/átállási határidőt határoztak meg.

Heckeroth szerint várható, hogy a benzin- és dízelmotoros kistraktorokat is betiltják. A légszennyezés csökkentésére irányuló intézkedések bővítik az elektromos traktorok piacát, keresletet generálnak.

„A legnagyobb probléma az elektromos járműveknél az akkumulátorok súlya, a traktornál ez előny lehet, ugyanis helyettesítheti a jelenleg használatos pótsúlyokat” – mondja Heckeroth, aki a napenergia és az elektromos járművek terén jártas.

„Amellett, hogy tisztább és csendesebb, az elektromos traktor sokkal hatékonyabb, hiszen minden energia a munkára megy el; míg a dízelnél ennek nagy része hőként elvész” – magyarázza a szakember.

További előny, hogy az elektromos traktornál a maximális nyomaték azonnal elérhető, nem pedig a névleges motorfordulatszámon.

A karbantartási költség is lényegesen alacsonyabb lehet, mivel az áramforrásnak csak egy mozgó alkatrésze van.

 

A Solectrac kínálata

A cég alapvetően három típusra vesz fel rendelést: 30-, 40- és egy 70 LE-s modellre.

Utoljára a 70 LE-s, keskeny felépítésű munkagépet vették be portfóliójukba, mely kiválóan alkalmas szőlő- és gyümölcsültetvényekbe. Alapkivitelben négykerék meghajtással rendelkezik, szűk szélességével, nagyobb teljesítményével minden munkagéppel végrehajtandó feladat ellátható, ami egy gyümölcsösben felmerülhet.

Az eFarming, egy egyedi fejlesztésű, funkcionális kistraktor, mely fejlesztés alatt áll még.

 

Forrás: SuccessfulFarming
Összeállította: Barna Ferenc