fbpx

Hányszor tekerjem be a bálákat fóliával?

Írta: Farkas Imre - 2024 június 27.

Sokan kerülnek a fenti dilemmába a bálacsomagolás megkezdése előtt, és számos tényező befolyásolja az optimális fólia tekercselés számot. Cikkünkben ezt elemezzük röviden

A fóliával történő csomagolásnál 50%-os „átfedést” érdemes használni, melynél a bála kétszeri becsomagolásakor 4 réteg egyenletesen felvitt fóliát kapunk. A 750 mm széles fólia használata jelentősen felgyorsítja a csomagolási folyamatot, mivel a csomagolóasztali fordulatok száma 24-ről 16-ra csökken kettős csomagolásnál.

Egy fóliatekercs általában 20-25 bála elkészítéséhez elegendő, ami 1 ha területről teszi lehetővé a zöldtakarmány csomagolását. Érdekes módon a zöldtakarmány fóliába csomagolt hengeres bálákban történő szenázs technológiájában, a ráfordítás hozzávetőlegesen fele fólia.

MetalFach Z560 bálacsomagoló
A fóliával történő tekercselésnél a szélessége 50%-os „átfedést” érdemes használni

Például Lengyelországban az a szabvány, hogy a fóliát kétszer kell becsomagolni, és az átfedésnek köszönhetően 4 réteg fóliát kapunk. A skandináv országokban viszont a hármas csomagolás az alap. Ennek oka a silótermelés nehezebb körülményei, amelyekben a fő takarmányanyag a hüvelyesek jelentős részét tartalmazó fűkeverékek. A bálát háromszor becsomagolva 6 egyenletesen felvitt fóliaréteget kapunk. Ez a gyakorlat nyilvánvalóan megdrágítja a technológiát, de csökkenti a fólia sérülésének kockázatát, és ennek következtében garantálja a takarmány biztonságát, amely nem romlik meg a fólia sérülése miatt.

Az optimálisan végrehajtott, veszteségmentes fermentációs folyamat azt jelenti, hogy a csomagolást a lehető leggyorsabban kell elvégezni. Feltételezve, hogy a levegő hőmérséklete 20 °C, a bálákat legkésőbb az anyag préselése után 2 órával be kell csomagolni. Ez az idő meghosszabbítható, ha a hőmérséklet alacsonyabb. Így 15 oC körüli hőmérsékleten a maximális becsomagolási idő 3 óra, 10 oC fokos hőmérsékleten pedig 4 óra. Fontos, hogy a becsomagolt bálákat azonnal a végső tárolóhelyre kell szállítani, és a végükre kell helyezni függőleges helyzetben. A csomagolt hengeres bálák legfeljebb két sorban helyezhetők el. A szilázs fermentációs folyamata legalább 6 hétig tart. Ajánlatos azonban 8 hétre meghosszabbítani. A takarmány csak ezen időszak után alkalmas az etetésre.

Forrás: https://www.metalfach.com.pl