fbpx

Díjnyertes talajművelő eszközök a FLIEGL-től

Írta: Kristóf Imre - 2022 február 18. -Hirdetés

Bemutatta újdonságait a FLIEGL az AGROmashEXPO-n. Az abdai gépgyártó két termékfejlesztési különdíjat is kapott legújabb termékeiért. További fejlesztéseket végeznek a cégnél, a jobb termék- és alkatrészkiszolgálás érdekében.

A kiállítás szakmai zsűrije két díjat is odaítélt a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft.-nek. Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjat kapott a cég láncos-tárcsás boronája és Hazai Termékfejlesztési Különdíjat a PFW 27500 szivattyús tartálykocsikonstrukcióért. Az abdai cég standján a szállítóeszközökön kívül különböző Agro-Center-es adaptereket is kiállítottak, melyek használatával megkönnyíthetik a gazdák munkavégzéseit.

FLIEGL láncos-tárcsás borona
FLIEGL láncos-tárcsás borona (fotó: Horizont Média, Békési István)

A láncos-tárcsás borona újdonság a sekély talajművelés területén. Lényege, hogy a tengelyek vagy gerendelyek helyett a tárcsák átlósan, egy erős lánccal vannak összekötve. Használatával a sekély talajművelésben jobb talajkövetést lehet elérni a tárcsák közötti szabadabb elmozdulás miatt. Az új eszköz eredményesen használható tarlóhántásra is, mert a láncok ferde irányú elrendezésének köszönhetően a tárcsák bekeverik és szét is zúzzák a növényi maradványokat. A közel 7 méteres munkaszélességű munkagép – a tárcsák kisebb gördülési ellenállása miatt – óránként akár 12 hektáros teljesítményre is képes, a szokottnál jóval alacsonyabb, kb. 3,5 l/ha üzemanyagigénnyel.

FLIEGL PFW 27500-as szivattyús tartálykocsi
FLIEGL PFW 27500 szivattyús tartálykocsikonstrukció (fotó: Horizont Média, Békési István)

A hígtrágya kijuttatásának eszköze

A Hazai Termékfejlesztési Díjjal jutalmazott PFW 27500 Alpha-Line szivattyús tartálykocsi a hígtrágya-kijuttatás eszközeként nyújt segítséget a gazdáknak. A tartálykocsi felszereltségéhez tartozik a kijuttatóadapter is. A csoroszlyás terítőegység 3 m-es munkaszélességgel dolgozik. A talaj megmunkálásával elősegíti a hígtrágya injektálását követő azonnali bedolgozását és ezáltal csökkenti a nitrogén elillanásából adódó veszteséget. A kijuttatóadapter a tartálykocsihoz 4 pontos hidraulikarendszerrel csatlakozik.

Kisgépek is a palettán

FLIEGL AGRO-CENTER adapterek az AGROmashEXPO-n
FLIEGL Agro-Center adapterek az AGROmashEXPO-n (fotó: Horizont Média, Békési István)

Az abdai gépgyártó standján a talajművelő és szállítóeszközökön kívül különböző FLIEGL Agro-Center-es adaptereket is bemutattak a nagyközönségnek. – 15 db olyan adaptert is kiállítottunk, amik a gazdák mindennapjait meg tudják könnyíteni. Kell hozzájuk egy erőgép, valamint egy erőgépre szerelt homlokrakodó vagy egy kerekes rakodógép, és az ezekre szerelhető munkaeszközöket gyártjuk mi a rönkfogótól kezdve, a raklapvillákon keresztül a bálafogóig. Vannak olyan komplex termékeink is, mint az ágvágó vagy az ágdaráló, amivel a környezetünket és a termőföldjeink széleit tudjuk rendben tartani. De van hótolónk is, hogyha éppen az időjárás azt kívánja, így akár kommunális szolgáltatást is lehet vele végezni. – mutatja be a kisgépes termékeiket is Ackermann Tamás, a FLIEGL ABDA Kft. cégvezetője.

Ackermann Tamás, a FLIEGL ABDA Kft. ügyvezetője.
Ackermann Tamás, a FLIEGL ABDA Kft. cégvezetője. (fotó: Horizont Média, Békési István)

Fejlesztések Abdán

A pandémia nemcsak a gépek gyártását, hanem az üzemeltetésükhöz szükséges alkatrészek beszerzését is lassította. A FLIEG ABDA Gépgyártó Kft. a vevők kiszolgálását új fejlesztéseivel kívánja tovább javítani. – Abdán most fejeztük be az új fejlesztéseinket. Elkészült egy új szerviz- és egy kiszolgálócsarnok is, ahol az értékesítés, illetve az alkatrészellátás kapott korszerűbb, nagyobb helyet. Az alkatrészellátásunkat így magasabb szintre tudtuk emelni. De van egy új elektronikai fejlesztésünk is, amivel termékeinket egy weblapon keresztül tettük elérhetővé, és ennek köszönhetően bárki – a robbantott ábrákon keresztül – könnyebben be tudja azonosítani a szükséges alkatrészeket.