fbpx

Ferrari traktorok – a kompakt erő és precizitás csúcsai

Írta: GÉPmax-2024/IV. lapszám cikke - 2024 július 21. -Hirdetés

Legutóbbi lapszámunk „Technológia” rovatában – a teljesség igénye nélkül – foglalkoztunk a megfordítható vezetőállású erőgépek kínálatával, de terjedelmi korlátok miatt nem térhettünk ki az itthon elérhető összes ilyen konstrukciós sajátossággal bíró erőgépre, így az olasz Ferrari traktorok is kimaradtak. Mostani cikkünkben viszont részletesen bemutatjuk a legendás erőgépeket.

A Ferrari név nemcsak a sportautók világában jelent csúcsteljesítményt, hanem a mezőgazdasági gépek terén is. A Ferrari traktorok híresek kivételes teljesítményükről, megbízhatóságukról és kiemelkedő manőverezhetőségükről, amely előnyök a termelők legkülönbözőbb igényeit is kielégítik.

Ferrari Mizar 70 traktor
Fontos, hogy zúzáskor a zúzógép elől haladjon, a traktor pedig utána, hogy a gallyak ne tehessenek kárt a traktorban

A FERRARI TRAKTOROKTÖRTÉNETE

A Ferrari egy történelmi olasz gyártó, amely az egytengelyes és specializált ültetvénytraktorok területén tevékenykedik.

A cég egytengelyes traktorainak gyártása 1957-ben indult, majd 1965ben elkészítették az első törzscsuklós FERRARI traktort. Olaszországban három gyártóüzemük található, és világszerte hét leányvállalattal rendelkeznek, melyeket 700 viszonteladó támogat. A Ferrari több mint 50 saját szabadalommal rendelkezik, amelyek közül kiemelkedik a DUALSTEER® kormányzási rendszer. Ez a rendszer a legszűkebb fordulási sugarat biztosítja, mivel egyszerre fordul az első kerék és a központi törzscsukló, egyedülállóvá téve ezzel a FERRARI traktorokat a piacon.

Egy másik speciális megoldásuk a megfordítható vezetőállás, amely több modelljükben is elérhető az 50–75 LE teljesítménykategóriában. Az év végétől ez a rendszer már 100 LE teljesítménnyel is elérhető lesz olyan modellekben, mint a COBRAM, MIZAR, THOR és VEGA.

Ferrari Cobram 60 traktor
Az egyszerűbb modellek kettős pedálrendszerrel rendelkeznek, ahol az ülés, a kormánykerék és a műszerfal forgatható

KÉT TÍPUS MEGFORDÍTHATÓ VEZETŐÁLLÁSÚ

A megfordítható vezetőállások két típusba sorolhatók: mindkettő lehetővé teszi a vezetési pozíció 180°-os gyors megfordítását, mindössze néhány másodperc alatt. Az egyszerűbb modellek kettős pedálrendszerrel rendelkeznek, ahol az ülés, a kormánykerék és a műszerfal forgatható. A fejlettebb modellek gumibakokra szerelt platformmal vannak felszerelve, amelyek elnyelik a rezgéseket, és növelik a kezelő kényelmét. Ezekben a modellekben az ülés, a kormánykerék, a műszerfal és a pedálok egyetlen egyszerű művelettel elforgathatók. A megfordítható vezetőállású modellek kabinnal és kabin nélkül is elérhetők, a felhasználók igényeihez igazodva.

Ferrari THOR 85 AR traktor
A kormánykerék, a műszerfal és a pedálok egyetlen egyszerű művelettel elforgathatók

ELŐNYÖK

A megfordítható vezetőállás legnagyobb előnye, hogy a kezelő akadálytalanul rálát a traktor hátuljára felszerelt munkaeszközökre, ezáltal növelve a kényelmet és a biztonságot, anélkül, hogy egész nap hátrafelé kellene nézni. Különösen hasznos ez a szőlő- és gyümölcsültetvények metszése után, venyige és gally zúzásakor. Tapasztalatok szerint a traktorok hátsó TLT-meghajtása sokkal strapabíróbb, mint az első. Fontos továbbá, hogy zúzáskor a zúzógép elöl haladjon, a traktor pedig utána, hogy a gallyak ne tehessenek kárt a traktorban. Ezeket a követelményeket a megfordítható vezetőállással lehet teljesíteni, úgy, hogy a zúzógép a traktor hátuljára van szerelve, a hátsó TLT-meghajtással, miközben a gépkezelő megfordított vezetőállásban dolgozik, mintha előre haladna. Ez a funkció a gyümölcsösládák targoncatoronnyal történő pakolásánál is hasznos, mivel így nincs szükség önjáró targonca beszerzésére, elég egy adapter, ami jelentősen költséghatékonyabb megoldást kínál a gazdaságok számára.

Összeállította: Navik Agri