fbpx

Itt az új SMASH moduláris robotplatform, a Yanmar-tól

Írta: Farkas Imre - 2020 május 15.

Két éves fejlesztőmunka eredménye az új Yanmar SMASH robotplatform, amely tíz technológiai partner közös fejlesztése.

Lead2: Az automatizálásban és a mezőgazdasági gépesítésben szerzett széles körű tapasztalatnak köszönhetően a Yanmar egy moduláris robotplatformot fejleszt ki, amely a legújabb infokommunikációs technológiákat használja a növény- és talajkutatáshoz.

A mezőgazdaság az egyik legfontosabb gazdasági ágazat, amely közvetlenül érinti az emberek életét a világ minden táján. Az éghajlatváltozás befolyásolja a hozamokat, és a fogyasztók egyre inkább tudatában vannak az élelmiszer-előállításban használt vegyi anyagok okozta káros hatásoknak. Egyre ízletesebb és jobb minőségű termékek fenntartható előállítására van szükség. A fejlett mezőgazdasági technológia elősegítheti a gazdálkodók és a fogyasztók igényeinek egyidejű kielégítését.

Két éves fejlesztés eredménye az új SMASH robot – fotó: https://www.yanmar.com/

A Yanmar egy európai kutatóközpontot működtet Olaszországban. Két éve dolgozik a „SMASH” projekten, amely eddig már négymillió eurós beruházást igényelt. Tíz technológiai partner vesz részt a mezőgazdasági növények megfigyelésére, elemzésére és kezelésére szolgáló mobil mezőgazdasági „ökoszisztéma” kifejlesztésében. A SMASH, az „Intelligens gép a mezőgazdasági feladatokhoz” (Hightech) projekt egy moduláris robot platformon működik, amely a legújabb technológiákat használja a kommunikációhoz, a növények kutatásához, elemzéséhez és információk gyűjtéséhez. Két funkcionális SMASH prototípus létezik. Az első közülük már jelentős vizsgálaton ment keresztül a szőlőben.

 

 

Az SMASH egy mobil alapból, egy robotkarból, kezelő és látórendszerekből, valamint egy drónból épül fel. Rendszerét úgy tervezték, hogy a precíziós mezőgazdasági technológiák széles skáláján működjön, és speciális ismereteket kínáljon, figyelembe véve a mezőgazdasági termelők előtt álló környezeti és társadalmi kihívásokat.

Számos tevékenységet végrehajthat egy robotkar. Néhány eszközt a gép hátuljára is lehet rögzíteni – a mechanikai gyomirtáshoz vagy a talaj műveléséhez. A robot technikailag bonyolult és nagyszámú elektronikát, érzékelőket, kamerákat, GPS vevőket és elektromos motorokat használ. De megbízhatóan működik, még sáros, nedves talajviszonyok között is.

CÍMKÉK mezőgazdaság