fbpx

A Väderstad, a Steyr és a Case IH közösen mutaták be újdonságaikat

Írta: GÉPmax-2023/VI. lapszám cikke - 2023 december 15.

Linz és Bécs adott helyet annak a nagyszabású bemutatónak, ahol közel 150 szakújságírót várt a címben említett három gépgyártó. A szakmai előadások mellett a gyakorlatban is bemutatták erőgép- és munkaépújdonságaikat, és – külön élményként – lehetőség nyílt a gépek tesztvezetésére is.

FOLYÉKONY MŰTRÁGYARENDSZER BEVEZETÉSE A TEMPO L 8-24 TÍPUSOKNÁL

Új opcióként a Väderstad Tempo L 8-24 nagysebességű szemenkénti vetőgép folyékony műtrágya-kijuttató rendszerrel is felszerelhető. A rendszert a gépbe integráltan alakították ki, és a Väderstad Tempo által ismert nagy sebességű szemenkénti vetéshez lett tervezve.

Az új rendszer egy 2000 literes műanyagtartállyal rendelkezik a folyékony műtrágya számára. A folyékony műtrágya vagy a vetősorokba kerül a vetőelemeken keresztül, vagy a vetősorok mellé műtrágya-csoroszlyákkal juttatható ki. A gazdálkodó munkájának könnyebbé tételéért a rendszert úgy tervezték, hogy a fúvókák cseréje nélkül is lehetővé tegye a különféle folyékony műtrágyadózisok széles skálájának kijuttatását – például 30-tól egészen 200 liter/hektárig anélkül, hogy a gépen fúvókákat kellene cserélni, 750 mm-es sortávolság és 15 km/h menetsebesség mellett.

A folyékony műtrágya adagolásának vezérléséhez az átfolyásmérők folyamatosan figyelik a kijuttatott mennyiséget. A kijuttatás e valós idejű visszacsatolásának segítségével a rendszer automatikusan fenntartja a kiválasztott kijuttatási mennyiséget. A gazdálkodó liter/hektárban beállíthatja a kijuttatni kívánt folyékony műtrágya dózisát, a rendszeren átfolyó mennyiségek figyelésével a gép menet közben automatikusan szabályozza a kijuttatási mennyiséget, így nincs szükség kalibrálásra.

A folyékony műtrágya-kijuttató rendszer teljesen integrált az iPad-alapú, Väderstad E-Control vezérlőrendszerbe, amellyel egyébként a kezelő a szemenkénti vetést vezérli. A vetőmag adagolásához hasonlóan a folyékony műtrágya kijuttatásánál is működik a soronkénti elzárás.

A műtrágyatartály feltöltése történhet külső szivattyúval, gravitációs úton, vagy a gép saját szivattyújával. A biztonságos üzemeltetés érdekében a gép fel van szerelve tisztavizes tartállyal, mosórendszerrel és tárolórekeszekkel az egyéni védőfelszerelés számára. Az új opció 2023 novemberében, az Agritechnica nemzetközi szakkiállításon mutatkozik be. A rendszer 2023 októberétől lesz elérhető a Tempo L 8-24 típusoknál.

Tempo
Új opcióként a Väderstad Tempo L 8-24 nagysebességű szemenkénti vetőgép folyékony műtrágya rendszerrel is felszerelhető

EXTRACT: ÚJ TERMÉK A VÄDERSTAD TERMÉKPORTFÓLIÓJÁBAN

A Väderstad egy új sorközművelő kultivátor termékcsaládot dob piacra, melynek neve: Extract. Az új termékcsalád a Väderstad talajművelőgép termékportfóliójának része lesz, és 2024 nyarától a Väderstad márkanév alatt kerül forgalomba.

Ez év februárjában a Väderstad bejelentette, hogy felvásárolta a sorközművelő kultivátorok teljes termékskáláját a dán Thyregod cégtől. Az akvizíció magában foglalta a dán cég sorközművelő kultivátor termékeivel kapcsolatos összes szellemi tulajdonjogot.

A sorközművelő kultivátorok új termékcsaládja az Extract nevet, és a Väderstad hagyományos piros, sárga és fekete színeit kapja. Kezdetben két modell kerül forgalomba: a vontatott Extract L 16-48 és a függesztett Extract V 8-36. Modelltől függően az Extract L és Extract V is elérhető lesz 225, 250, 450, 500 és 750 mm-es sortávolsággal.

– Az Extract sorközművelő kultivátorcsalád tökéletesen illeszkedik a Tempo szemenkénti vetőgépek jelenlegi portfóliójához, a bevezetés előtt álló Proceedkoncepción alapuló új vetőgépekhez és a jövőbeni fenntartható és hatékony gazdálkodáshoz. Ez is egy új termékszegmens számunkra a Väderstadnál, és nagy potenciált látunk a piacon – mondta Mattias Hovnert, a Väderstad értékesítési- és marketing alelnöke.

Az egyes vegyszerekre vonatkozó szabályozások bizonytalansága miatt a piacon egyre növekvő kereslet van olyan munkagépre, amely képes elvégezni a mechanikai gyomirtási feladatokat a növénysorok között. A Väderstad Extract magas fővázzal és szabadalmaztatott megoldással rendelkezik a kocsik kiemelésére – ez egyrészt megóvja a növényeket a sérüléstől, másrészt hosszabb ideig teszi lehetővé nagyobb növénymagasság mellett is a sorközművelést. Az Extract L vázrendszere egyedülálló megoldással bír, amely két vázat foglal egy fővázba – ez növeli a hatékonyságot és menetszámot takarít meg a gazdálkodónak.

– Ha megkérdezzük a Tempo vetőgépet használó gazdálkodókat és a jövőbe tekintünk, azt látjuk, hogy elmozdulunk a mechanikus lehetőségek felé a gyomirtás területén. A Väderstad immár teljes megoldást kínál a gazdálkodóknak, az Extract tökéletesen illeszkedik a Tempo vetőgéphez és a Proceed koncepcióhoz is – említette meg Wolfram Hastolz, a Väderstad talajművelőgép termékmenedzsment igazgatója.

2024 nyarától az Extract sorközművelő kultivátorok bekerülnek a Väderstad mezőgazdasági gépek széles kínálatába. A bevezetés az Extract V 8-36 modellel kezdődik, és a tervek szerint az Extract L 16-48 fogja követni.

Extract
A sorközművelő kultivátorok új termékcsaládja az Extract nevet kapta, és a Väderstad hagyományos piros, sárga és fekete színeit kapja meg

OPTIMÁLIS MUNKASEBESSÉG, NAGYOBB HATÉKONYSÁG: AZ ÚJ CASE IH QUADTRAC 715

Az a gazdasági, hatékonysági és környezetvédelmi előny, hogy egy gépkezelő egy géppel többet tudjon elvégezni – ez vezérelte a Case IH kínálatának csúcsán álló új traktor, a 778 LE/572 kW csúcsteljesítményű Quadtrac 715 AFS Connect kifejlesztését. Ez a Case IH legerősebb sorozatgyártású traktora, amely a közel három évtizede bevált Quadtrac alapelvek közül sokat ötvöz a nemrégiben megjelent 525–645Quadtrac AFS Connect és 475–525 Steiger AFS Connect traktorok átdolgozott sorozatának más modelljeihez képest jelentős fejlesztésekkel és kulcsfontosságú különbségekkel.

Teljes teljesítmény négy járószerkezeten keresztül

A kizárólag gumihevederes Quadtrac formátumban kapható új 715-ös modellt a traktorok között az iparágban először alkalmazott új FPT Cursor 16L TST hajtja. Ennek lökettérfogata 23%-kal nagyobb, mint a Quadtrac 645-ös Cursor 13L TST-é, és 778 lóerős csúcsteljesítményt nyújt 1900 fordulat/perc fordulatszámon, valamint 3255 Nm csúcsnyomatékot alacsony, 1400 fordulat/perc fordulatszámon. A nagy nyomaték rendelkezésre állását kétfokozatú, intercooleres turbó-feltöltőrendszer biztosítja, amely kemény körülmények között is gyors terhelésre reagálást garantál. Az üzemanyag-utántöltési megállások számát csökkenti a hátsó vázon elhelyezett szélesebb tartályok beépítése, amelyek összesen 1968 liter gázolajat tartalmaznak, ami 11%-kal több, mint a Quadtrac 645 esetében.

A motor a legújabb Case IH 16 sebességes PowerDrive powershift sebességváltót hajtja, automatikus termelékenységmenedzsmenttel (APM). A nemrégiben bevezetett Quadtrac AFS Connect termékcsaládban bevezetett, korszerűsített központi telematika rendszerrel rendelkezik.

Továbbfejlesztett gumihevederes járószerkezet

Az új, nagy teherbírású gumihevederes járószerkezet jelentősen eltérnek a többi Quadtrac modelltől. A gumihevederek 305 mm-rel hosszabbak a nagyobb talajérintkezés, a jobb erőátvitel, a nagyobb vonóerő és a kisebb talajtömörítő hatás érdekében. A meghajtókerék átmérője 910 mm-ről 1008 mm-re nőtt. Új megjelenés új teljesítményszintértKülsőleg az új Quadtrac 715 a jellegzetes új motorháztető-kialakítással különül el a többi modelltől. A motorháztető, amely 31%-kal magasabbra emelhető (34 o a 26 o-hoz képest) a jobb szervizelés érdekében, elektromosan nyitható és zárható, amelyet a fülke lépcsője mellett található zárható dobozban lévő kapcsolóval működtetnek. Új világítási kialakítással is rendelkezik, új LED-es közúti lámpákkal és munkalámpákkal, amelyek összesen 25 420 lumen fényerőt produkálnak, ami 11%-kal nagyobb megvilágítási teljesítményt jelent. Opcióban kérhető még egy kiegészítő lámpacsomag, amellyel összesen 45 600 lumen fényerőt biztosít 360 fokos lefedettséggel.

A munkanapokat megkönnyítő fülkefejlesztések

A kényelmes munkavégzést és vonulást a négypontos vezetőfülke-felfüggesztés biztosítja. Az átalakított világítás új megjelenést és nagyobb teljesítményt biztosít, míg a többi praktikus újdonság közé tartoznak a tető körüli kapaszkodók, amelyek segítik a biztonságos ablaktisztítást, valamint az új első ablaktörlő, amely növeli a teljes letörölt felületet.

A belső térben új tárolóhelyek találhatók, míg az új tetőkárpit új LED-világítást tartalmaz, és növeli a hangrendszer hangszóróinak teljesítményét a továbbfejlesztett hangrendszer-opciókból. A jobboldali tetőkárpitba és az A-oszlopba integrált sínrendszer biztosítja a monitorok könnyű rögzítését. Szükség esetén egy második AFS Pro 1200 monitor is beépíthető, az AFS AccuGuide automata kormányzás és az AccuTurn Pro táblavégi forduló, az ISOBUS eszközkezelés, a vezetés és egyéb funkciók számára. Az AFS Connect technológia lehetővé teszi a jármű- és agronómiai adatok rögzítését, beleértve a traktor és a myCaseIH online portál közötti kétirányú adatátvitelt, miközben a tulajdonosok és – engedéllyel – a kereskedők számára is lehetővé teszi a gép távoli felügyeletét/támogatását.

A Quadtrac 715 első európai nyilvános bemutatója a 2023 novemberében Hannoverben megrendezendő Agritechnica kiállításon lesz.

CASE IH QUADTRAC
A Case IH kínálatának csúcsán álló új traktor, a 778 LE/572 kW csúcsteljesítményű Quadtrac 715 AFS Connect

A STEYR® PLUS VISSZATÉR A KOMPAKT SOROZAT UTÓDJAKÉNT: ÚJ SEGÉDTRAKTOROK SZÁMOS FRISSÍTETT FUNKCIÓVAL

A legendás Plus név visszatér a STEYR® traktorok kínálatába: a 80-120 lóerős STEYR Plus modellekből álló új, öt darabos sorozat előzetes bemutatásával a márka Kompakt termékcsaládjának utódja lesz. Mivel a kistraktorok szegmense a legnagyobb piaci volument képviseli Európában, az új STEYR Plus a legmodernebb technológiát hozza el az ágazatba egy kompakt csomagban, amely egyértelműen felismerhető a markáns új motorháztető-stílusról, integrált közúti és munkavilágításról.

Az új traktorokat FPT F5 3,6 literes, négyhengeres, turbófeltöltős, intercooleres és commonrail üzemanyag-befecskendezéssel ellátott motorok hajtják, amelyek az FPT Hi-eSCR2 kompakt károsanyag-kibocsátási technológiáját alkalmazzák, hogy megfeleljenek az Stage V. fázisú károsanyag-kibocsátási előírásoknak. Akár 506 Nm nyomatékot is leadnak (a legnagyobb modell esetében), valamint 128,8/9,6 literes üzemanyag/DEF-térfogattal rendelkeznek. A STEYR Plus sebességváltó egy 40 km/h-s 24F/24R sebességváltó kétfokozatú powershift és elektrohidraulikus powershuttle váltóval, valamint további kúszósebességekkel rendelhető. A Plus sorozatú traktorok előnye továbbá a fék-kuplung funkció, amely lehetővé teszi a hajtás egy lábbal történő kikapcsolását és fékezését, például útkereszteződésben vagy rakodóval való munkavégzéskor. A Plus sorozathoz a STEYR rakodógépek teljes választéka kapható, amelyek komplett csomagként rendelhetők.

Több területen kibővített kapacitás

A teljesítményt tovább növeli a hidraulikaszivattyú maximális térfogatáramának 25%-os növelése 64 l/percről 80 l/percre, valamint a hátsó függesztés emelőkapacitásának 13,5%-os növelése 4400 kg-ról 5000 kg-ra. A megengedett össztömeg 6500 kg-ról 7000 kg-ra emelkedett, és az új STEYR Plus traktorok nagyobb, 420/85 R38 méretű maximális hátsó gumiabroncsokkal kaphatók, amelyek nagyobb vonóerő leadó képességet és felszíni terhelhetőséget és 480 mm-es hasmagasságot biztosítanak.

A vezetőfülke frissítései javítják a gépkezelő kényelmét

Az átdolgozott fülkében a STEYR Plus traktorok új kapcsolóberendezéssel és digitális műszeregységgel rendelkeznek, amely a legfontosabb üzemi adatokat világosan mutatja, és biztosítja az információk könnyű nyomon követhetőségét. A fülke elektronikáját új elektronikai architektúra támogatja, amely a pontosságot és a robusztusságot ötvözi. A kényelemről a mechanikus fülkefelfüggesztés gondoskodik, amely kiegészíti az ülésrugózást, és biztosítja, hogy a kezelőt a traktorra átvitt rázkódásoktól védje a nehezebb talajokon és a rossz minőségű utakon. Az új U-profilú kipufogó biztosítja a zavartalan kilátást előre.

A kisebb traktorok vásárlói precíziós technológiát keresnek

Az új termékcsalád tervezésekor kapott ügyfél-visszajelzések egyik legfontosabb pontja az volt, hogy a precíziós technológia egyre fontosabbá válik a teljesítményskála ezen végén, mind mezőgazdasági, mind kommunális alkalmazásokban.

Erre válaszul úgy tervezték meg az új Plus sorozatot, hogy olyan technológiával is szállítható legyen, mint az S-Connect telematika és az S-Tech automatikus vezetés automatizált kormányzással. Ennek eredményeként akár ezek a traktorok jelentik az egyetlen egységet egy vállalkozáson belül, akár egy nagyobb flottában kisebb gépek, ugyanolyan technológiát használhatnak, mint a nagyobb modellek, a teljes szántóföldi hatékonyság, a kezelő fáradtságának minimalizálása és az üzleti döntések meghozatalát segítő pontos adatok szolgáltatása érdekében.

A STEYR Plus traktorok teljes körű elérhetősége az összes európai piacon 2024 második felében kezdődik.

STEYR
Az új STEYR Plus a legmodernebb technológiát hozza el az ágazatba egy kompakt csomagban

Összeállította: Fodor Mihály