fbpx

A módosított EOX-175 traktorban még mindig látnak fantáziát

Írta: Farkas Imre - 2024 augusztus 10.

Az EOX Tractors kibocsátásmentes traktorokat gyárt egyedi technológia és úttörő megoldások alkalmazásával a mezőgazdasági, illetve az építőipari szektor részére. Innovatív startupként kereskedelmi partnerekkel és akadémiai intézetekkel is együttműködik. Ez azt jelenti, hogy a nehéz, károsanyag-kibocsátásmentes gépek terén továbbra is messze a piac előtt jár. Az EOX Tractors szerint 20 év múlva minden traktor elektromos vagy más módon károsanyag-kibocsátásmentes lesz.

Bár a traktort elsőrangú műszaki megoldásnak tartja a szakma, még a tehetősebb holland gazdáknak is drága volt az első verziója. A fejlesztéseket most úgy módosították, hogy a traktor jobban megfeleljen a piaci keresletnek. Az EOX-175 eszközhordozó erőgép hajtásláncának fejlesztése során mindig az optimális energiafelhasználás a kiindulópont. Egyedülálló hajtásláncukat iparági szakemberekkel és a nehézgépek felhasználóival együtt fejlesztették ki. Ennek az úttörő technológiának az alkalmazásával a traktorok kialakítását a mai szabványokhoz igazították.

EOX-175
Az EOX-175 eszközhordozó erőgép hajtásláncának fejlesztése során mindig az optimális energiafelhasználás a kiindulópont

Elképzelésük szerint ezzel az új koncepcióval sokkal jobban el tudják osztani a súlyt és a vonóerőt a kerekeken. A kiválasztott kerék- és gumimérettől, valamint nyomtáv beállítástól függően az EOX-175E négy különböző kormányzási módban kormányozható, maximális manőverezhetőséget nyújtva. A nyomtávolság hidraulikusan fokozatmentesen állítható. A 175 lóerő teljesítményt nyújtó elektromos hajtás erős, csendes és nagyon sima.

EOX-175
Nyomtávolsága állítható és négy különböző kormányzási módban kormányozható

A hajtáslánchoz kapcsolódó hidrogén-üzemanyagcella biztosítja, hogy a traktor munkavégzéstől függetlenül egy teljes napot tudjon dolgozni. Bármilyen hihetetlen de furcsa megjelenése ellenére akkora menettempóra képes, mint egy hagyományos erőgép, a gyártó szerint eléri a 40 km/h maximális sebességet. A teljes teljesítményből 136 LE-t képes teljesítményleadó tengelyen átadni. Az ergonómia terén sincs szégyenkezni valója, de itt biztosra mentek a fejlesztők és egy jól bevált CLAAS kombájnfülkét alkalmazzák az erőgépen.

forrás: https://eoxtractors.com/