Az Ekobot eltávolítja a gyomokat

Írta: Farkas Imre - 2022 július 13.

Az új Ekobot gépet Svédországban és Hollandiában helyezték üzembe. Gyomirtásra tervezték, és három fő komponensből áll: a növekedést figyelő kamerákból, a beavatkozást eldöntő vezérlőegységből és a gyomok felszámolását biztosító irányított karokból.

Az Ekobot robot a szokásos platformot használja. A navigáció, az optikai irányítás az RTK GPS-rendszerek kombinációjával történik. A gyomlálás történhet például hagyma vagy hasonló zöldségek soraiban. A robot minden hagymanövényt megnéz, és virtuális biztonsági szegélyt hoz létre körülötte. A gyomként észlelt és a biztonsági zónán kívüli gyomnövényeket mechanikusan megragadja és gyökerestül kitépi. A robot akár 1 km/h sebességgel is képes dolgozni, napi ezer találattal.

Az elektromos hajtású eszköz akkumulátora egy töltéssel egy egész műszaknapot képes dolgozni – fotó: https://www.agricultural-robotics.com/

A robottal végzett munka alapján azt lehetett látni, hogy a hagyma szinte egyáltalán nem sérült meg, ugyanakkor a gyomok nagy részét eltávolította a robot. A gyomok kezdeti növekedési időszaka a legoptimálisabb, a robot által használt mechanikus gyomeltávolítási technológia alkalmazására. Az Ekobot kitépi és a talaj felszínén fekve hagyja a gyomokat. A napsütés és a szél tovább gondoskodik a gyökereinek „kiszárításáról”, így nem tud tovább növekedni.

Természetesen teljesen nem fogja a dolgozót helyettesíteni, a navigációs térkép szerint a tábla kezdő vonalaihoz oda kell vezetni, viszont a fordulók már automatikusan kiszámításra kerülnek és az egyik sorról másikra való átfordulást már önállóan végzi. Az elektromos hajtású eszköz akkumulátora egy töltéssel egy egész műszaknapot képes dolgozni.