fbpx

A mezőgazdasági robotok nemzetközi piaca meredeken növekedni fog

Írta: Farkas Imre - 2022 június 08.

A munkaerőhiány és a mezőgazdasági automatizálás területén tapasztalható több kutatási, illetve fejlesztési tevékenység világszerte ösztönzi a mezőgazdasági robotpiac eladásainak növekedését.

Az Emergen Research Piackutató és stratégiai tanácsadó cég legutóbbi előrejelzése szerint a mezőgazdasági robotok piacán a forgalom világszerte meredeken növekedni fog a következő években. A forgalom a 2021-es 6,48 milliárd euróról 2030-ra 92,6 milliárd euróra várható.

A mezőgazdasági szektorban a munkaerő csökkenése, a mezőgazdasági robotok folyamatos alkalmazása és a fejlettebb gazdálkodási technikákra való átállás tovább növeli az eladásokat. A fiatalok a jobban fizető egyéb állások miatt egyre kevésbé választják a mezőgazdasági pályát. Emellett a munkaerőköltségek is emelkednek, ami azt jelenti, hogy gyakrabban fognak robotokat használni.

Robotti robot
Mezőgazdasági autonóm robot az idei mezőfalvai agrárseregszemlén

A koronavírus járvány idején tapasztalható munkaerőhiány is fontos szerepet játszott a robotok mezőgazdasági alkalmazása felé való elmozdulásban. Ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog a következő években.

Az Emergen Research kutatói azonban azzal érvelnek, hogy a mezőgazdasági robotok, például a pilóta nélküli légi járművek (UAV) és az autonóm traktorok magas beszerzési költségei bár akadályozhatják a növekedést, de a gazdálkodók állami támogatásban részesülhetnek egy robot vásárlásához és a beruházás gyorsabb megtérüléséhez.