fbpx

Elszabadult a pótkocsi kereke és megtörtént a baj

Írta: Farkas Imre - 2022 május 25.

Természetesen már önmagában az sem egy örömhír ha a forgalomban, menet közben kiesik egy terményszállító pótkocsi kereke, de ha az elszabadult kerék balesetet is okoz akkor pláne balszerencsés végkimenetelű a meghibásodás.

2022. 05. 20-án, pénteken, a Hódmezővásárhelyt elkerülő 472-es számú úton haladt egy MTZ-82 traktorból, illetve két házilag bálaszállításra átalakított fixplatós pótkocsiból álló járműszerelvény, hengerbálákkal megrakodva. Az egyik nagyívű kanyarban a szerelvény második pótkocsijának bal hátsó kerékagya eltört és a kerék, a fékdobbal együtt elszabadulva „önálló életre kelt”.

kerék és kerékagy
Eltört a kerékagy és a közel 1 méteres átmérőjű kerék a fékdobbal együtt kieset – MTI/Donka Ferenc

Sajnos egy szemből éppen érkező piros Opel Corsa-t találta el a vezető felőli oldalon,az elszabadulva guruló pótkocsi kerék. Szerencsére a személygépkocsi vezetője csak könnyeb sérüléseket szenvedett, de ez csak a szerencsén múlt, hiszen egy ilyen esetnek sokkal súlyosabb következményei is lehettek volna.

pótkocsi és autó
Az elszabadult hátsókerék egy Opel Corsa személygépkocsinak csapódott – MTI/Donka

A képeken jól látszik, hogy a törés a kerékagyon körben nem most kezdődött el. Ez a példa is azt mutatja, hogy érdemes indulás elött mindig végig vizsgálni a szállítóeszköz kerekeit, keréktengelyét, mert az ördög nem alszik, és egy hosszan rejtőzködő hiba a legváratlanabb pillanatban képes olyan balesetet okozni, amelynek kevésbé szerencsés esetben nagyon súlyos következményei is lehet.