fbpx

Mezőgazdasági gépek: kezdődik a drágulás

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 20.

A koronavírus-járvány miatt emelkedő alapanyagárak hamarosan begyűrűznek a mezőgazdasági gépek piacára is. A MEGFOSZ a támogatások árenyhítő hatásában bízik.

 

mezőgazdasági gepek

 

Drágulások, ember- és áruhiány

A Covid-világjárvány elérte az ipart is: a közelmúltban jelentős alapanyagár-emelkedést tapasztaltak a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) tagvállalatai. Az acél ára több mint 50, a Kínából szállított konténerek szállítási költsége 400 százalékkal nőtt. Nemcsak óriási igény van a távol-keleti logisztikára, de a szállítókapacitások csökkentek, az alapanyag-ellátás akadozik, a szállítmányozók sokszor nem tudják tartani a határidőket, a logisztikai cégek emberhiánnyal küzdenek. Tovább tetézi mindezt a költségek emelkedése: drágultak a beszállítók járványfüggő kiadásai, nőttek a belföldi – például bő 8 százalékkal a postai – szállítási díjak. Rég nem tapasztalt csomagolóanyag-hiány is lassítja az ellátási láncot.

 

mezőgazdasági gepek

 

Jön a gép-áremelkedés

E tényezők egész Európában jelentősen drágítják a termelést, a forint árfolyamváltozása pedig további kockázatot jelent a külkereskedelemben – mutat rá a MEGFOSZ közleménye. Az iparági szövetség szerint e folyamatok előrevetítik a mezőgazdasági gépek áremelkedését, amit legfeljebb a következő időszak gépberuházási támogatásai fognak enyhíteni. Nem érdemes azonban várni a gépbeszerzésekkel, mivel az áremelkedés hosszútávon fennmarad – int a MEGFOSZ.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív