fbpx

Forradalmi mezőgazdasági gumiabroncs újdonság a Nokian-tól

Írta: Farkas Imre - 2020 április 30.

A Nokian Tyres új mezőgazdasági abroncscsaládjának profilja két széles körben alkalmazott mintázat egyedülálló ötvözete.

Az új Nokian Ground King mezőgazdasági abroncscsalád Hybrilug ™ futófelület mintázatához hasonlót még nem mutattak be a piacon. Az úttörő profilkialakítás a blokkmintás terepjáró abroncsok tömbjeinek és a mezőgazdasági köpenyek kapaszkodó bordázatának ötvözete. A Nokian Ground King agrárfelhasználású gumiabroncsa kombinálja a mobilitást, illetve a tapadást lágy talajon, és a kényelmes, pontos kezelhetőséggel közúton. Ráadásul a futófelület-összetétele kopásálló, és a profil növelt érintkezési felülete hosszú élettartamot biztosít, még széles körű közúti használat esetén is. A kiváló teherbíró képessége magas teherbírást és nagy tömegű munkagépek használatát teszi lehetővé. Az új fejlesztés tanulmányverzióját már két éve bemutatták, azóta a folyamatos teszteléseknek és fejlesztéseknek köszönhetően elkészült a szériagyártásra érett változata.

Az új Hybrilug ™ futófelület már a teszteken is bizonyított – fotó: https://www.nokiantyres.com/heavy

Az előremutató innovatív fejlesztés immár a nagy nyilvánosság előtt is bizonyított a gyakorlatban. Tavaly a német Kieli Egyetem a helyi nagy mezőgazdasági vállalkozó Blunk GmbH-val együttműködve a Nokian Ground King gumiabroncsot számos tesztsorozat alá vetette, a mindennapi gyakorlati munkában. A hosszú távú teljesítményvizsgálathoz a Rendswührenben a mezőgazdasági vállalkozás tulajdonában lévő Fendt 724 Vario traktort szerelték fel a Nokian Ground King gumiabroncsok első verziójával. Referenciaként egy másik azonos típusú Fendt-et, egy konkurens prémium gumiabroncs-gyártó mezőgazdasági standard (AS) gumiabroncsaival szereltek fel. A traktorokat szántóföldi munkákban és közúti szállításokban használták, több mérést végezve. A szántóföldön végzett munkák közé kaszálás, betakarítás és talajművelés tartozott. A teljes tesztidőszak alatt terepen átlagosan 62%-ot, míg közúton 38%-ot dolgoztak az abroncsokkal a traktorok.

Mélyművelésben 2%-kal kisebb a kerékcsúszás – fotó: https://www.nokiantyres.com/heavy

A mély talajművelési tesztek során végzett mérések azt mutatták, hogy a referencia gumiabroncshoz képest a Nokian Ground King köpenyek több vonóerőt vittek át a talajra, 2%-kal kevesebb kerékcsúszással. Ez a javított működési hatékonyság a Hybrilug TM-nek futófelület mintázatának köszönhető, amely jó kapcsolatot biztosít a gumiabroncs profilja és a talaj között. Az öntisztulás értékelésekor a gumiabroncsok egyike sem különbözött nagymértékben, nedves, agyagos talaj körülményei között. Az eltérő abroncsok, szántóföldre gyakorolt hatásának különbségét a fű első és második vágása között értékelték. A Nokian Ground King gumiabroncs kevesebb talajterhelést és fű gyorsabb újrahajtását eredményezte az első és a második vágás során történő áthajtás után, ami 29%-kal magasabb hozamvárakozásokat eredményezett.

Közúti használat során csak a bordák egyötöde kopott el, míg a hagyományos abroncsnak több mint egyharmada – fotó: https://www.nokiantyres.com/heavy

Élettartam szempontjából a hosszú tesztidőszak eredménye egyértelműen azt mutatja, hogy a Nokian Ground King gumiabroncs határozottan kisebb kopást mutat a vizsgálat teljes üzemi spektruma alatt. A konkurens hagyományos, mezőgazdasági AS mintás referencia gumiabroncs elvesztette kapaszkodó bordái hasznos magasságának több mint egyharmadát, míg a Nokian Ground King gumiabroncs bordái magasságának csak egyötöde kopott el. Ez lényegesen hosszabb élettartamot jelent, mint egy tipikus mezőgazdasági gumiabroncsé.

Idén 14 féle méretben lesz elérhető az új Nokian Ground King abroncsszéria – fotó: https://www.nokiantyres.com/heavy

Az üzemanyag-fogyasztás szempontjából a Nokian Ground King egyértelmű megtakarítást mutatott. Nehéz talajművelési munkák során az üzemanyag-fogyasztás a Ground King gumiabroncsokkal 1,5 l / h (azaz 4%-kal) alacsonyabb volt, mint a referencia AS profilú köpenyekkel szerelt traktornál. A különbség még nagyobb volt a szállítási feladatokban, ahol a 2,4 l / h megtakarítás több mint 9%-os üzemanyagfogyasztás-csökkentést jelentett az AS profil eredményeivel összehasonlítva. Az elvégzett feladatok alapján kiszámított kombinált fogyasztás, a mért fogyasztása és az időfelhasználás eredményeként a Ground King gumiabroncsokkal szerelt traktornak 11%-kal kevesebb volt.

Idén 14 féle gumiabroncsméret lesz elérhető a Ground King, a Nokian Gumiabroncsok forgalmazóitól. Ezek közül az első négy a 650 / 65R42, 540 / 65R30, 650 / 65R38, 540 / 65R28 méretek már rendelhetők, a gyártó tájékoztatása szerint.