fbpx

Felséges takarmánybetakarítás

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 29.

A lucerna a takarmánynövények királynőjének tekinthető, Németországban mégis meglehetősen ritkán találkozhatunk vele. A termesztése és takarmányként való felhasználása azonban sok előnyt kínál. Hollandiában megnéztük az Oldambt lucernaszárító berendezést.

A takarmánynövények királynője – nem véletlenül nevezik így a lucernát. Ezt a növényt már az ókor óta termesztik a mi szélességi körünkön; akkoriban elsősorban lótakarmányként hasznosították. A XVIII. században, a háromnyomásos gazdálkodásban az ugart helyettesítette. A pillangósok termesztése számos előnnyel jár: az intenzív gyökérképzésükkel lazítják, és humusszal gazdagítják a talajt, továbbá magas nitrogénmegkötő képességüknek köszönhetően az egyik legjobb előveteménynek számítanak.

KONTÉNER: a betakarításra használt konténerrendszer meglehetősen ritka látvány. A gépeket külön a szárítóüzem számára gyártották

De ez még nem minden. A lucerna takarmányként is egyre népszerűbbé válik. A lucernát kiváló minőségű fehérje- és magas kalciumtartalma értékes alaptakarmánnyá teszi, miközben ez a növény magas rosttartalmú abraktakarmányként is hasznosítható. A lucernát alkalmazzák a tejelő tehenek és a húshasznú szarvasmarhák etetésében, adják lovaknak és kisállatok, pl. nyulak számára is. Szarvasmarha-takarmányként a lucerna a takarmányadagba kerülhet széna vagy strukturált szilázs formájában, és magas nyersfehérje-tartalma eredményeként helyettesítheti a fehérjekiegyensúlyozó takarmányokat. Természetesen a lucerna energiatartalma a fű- vagy a kukoricaszilázshoz képest alacsonyabb, de ezt az állatok magasabb takarmányfelvétellel kiegyensúlyozzák.

A lucerna (itt pillangós keverék formájában) magas fehérjetartalmának köszönhetően a takarmánynövények királynőjének számít

KIRÁLYI IGÉNYEK

Amilyen sok előnye van a lucernának, legalább annyira igényes is a termőhellyel szemben. A lucerna mélyrétegű és könnyen átmelegedő talajokat igényel, amelyeknek közel semleges (6-7,5) a pH-értékük. Az éves átlaghőmérséklet termesztése helyén ne essen 8,5° C alá! A hideg északi lejtőket és a nedves talajokat egyáltalán nem szereti. Az évelő lucerna a kaszálással és a silózással szemben is magas igényeket támaszt.

Ez talán az egyik oka annak, hogy a lucernát a mi szélességi körünkön meglehetősen ritkán termesztik. Az Egyesült Államokban azonban a lucerna vagy alfalfa nagyon népszerű.

A zöldítés folyamatában a teljes mértékben zöldítésre használható lucerna Németországban is egyre inkább számot tarthat az érdeklődésre. Az inkább hűvösebb kelet-fríz területeken a lucernatermesztés meglehetősen elterjedt. Ennek egyrészt a hollandiai Oostwoldban található lucernaszárító üzem az oka, nem messze a német-holland határtól; de a lucerna ezeken a területeken a földművelést tekintve is sok előnyt biztosít – erről később még részletesebben szólunk. Az Oldambt szárítóüzem fű- és lucernapelletet, valamint apróra vágott és őrölt szalmát készít, és meglehetősen sikeres vállalkozásként működik. Megnéztük a betakarítást a kelet-fríz területeken, és a szárítóüzemet Oostwoldban, így tudunk érdekes betekintést nyújtani ezekre a területekre.

A KRONE EREJE: az Oldambt vállalatnál a BiG M kaszákkal a Krone is képviselteti magát

A Big M kaszákat a lucerna betakarításakor használják

A lucerna szecskázása kizárólag a konténeres szecskázókkal történik

Háttér

Oostwold, Hollandia

A B.V. Oldambt szárítóüzem Oostwold településen található, Groningen tartományhoz tartozik. A terület Hollandia északkeleti részén fekszik, így nem messze van a német kelet-fríz területektőlA közvetlen közelség miatt, különösen a mezőgazdasági ágazatban, kölcsönösen erős összefonódás alakult ki. Sok észak-német mezőgazdasági termelő az Oldambt ügyfele

B. V. OLDAMBT

A B.V. Oldambt üzemet 1951‑ben alapí‑tották, és 1974 óta található a jelenlegi telephelyén. Luit Heikens 2002 óta a vállalat üzemvezetője, aki megismerte‑tett minket a lucernatermesztés külön‑leges feladataival. – A kelet-fríz terüle‑teken már az 1990-es évek közepétől termesztünk lucernát. A zöldítési előírá‑sok bevezetésével növekedett a termesztők száma – mondja Heikens. – Az oostwoldi üzemben lucernát és fűféléket szárítunk, ezeket a feldolgozás során bálázzuk, vagy pelletet készítünk belőle. Ezenkívül búza- és repceszalmát szecskázunk és őrölünk. Az Oldambt vállalat több termékre helyezi a hangsúlyt, hogy az alkalmazottaknak egész évben biztonságos munkahelyet tudjon garantálni.

A lucernaszárítás az Oldambt üzem legfontosabb tevékenysége. Heikens erről a következőket mondja: – A szárító gondoskodik a baktériumok elpusztításáról, így maga a lucerna nagyon jól tárolható. A fehérje emészthetősége is javul a szárítás során – ez optimális a szarvasmarhák takarmányozásához.
Ez a pont elsősorban a holland gazdaságok számára fontos, mert itt a tejelő szarvasmarhák takarmányozásakor a fehérje 65 százalékának a saját gazdaságból kell származnia.

A konténert közvetlenül a szecskázó veszi fel kampós konténeremelővel, majd a szecskázási folyamat során megtölti

Ha a konténer megtelt, akkor a szecskázó a terület szélén leteszi, majd egy teherautó felveszi

TERMESZTÉS & BETAKARÍTÁS

Összesen 1750 hektár lucernaterületre van szerződése a B.V. Oldambt szárítóüzemnek. A lucernát három évig hagyják a területen. A hozamok átlagosan 12,5 t szárazanyag/ha nagyságúak. Az első évben a legalacsonyabbak a hozamok (6-10 t/ha), a legmagasabbak a második évben (14-16 t/ha) és az utolsó évben kicsit újra csökkennek (12-15 t/ha). A vetőmagot az Oldambt szállítja a termelőknek, a növényállomány ápolásakor Heikens és csapata tanácsokat és segítséget kap tőlük. A betakarítást az Oldambt teljes egészében átvállalja. Egy alaposan átgondolt konténerrendszer és a lucernabetakarításban szerzett többéves tapasztalat teszi lehetővé, hogy a lucerna kaszálása ilyen hatékonyan történjen. – Nagyon ritkán fordul elő, hogy a gazdák maguk silóznak – mondja Heikens. Ennek jó oka van: a szárítási folyamat gördülékeny lezajlásának garantálásához az aprított anyagnak nagyon rövidnek kell lennie. Ehhez jön még, hogy a termés nagyon érzékeny a törésre. Például ha teljes szélességben kaszálnak, amit rendrakás követ, az nagy veszteségeket okoz.

LOGIKUS KONTÉNERRENDSZER

A lucernát két Krone BiG M kasza vágja rendre. Az aprítást az Oldambt szárítórendszerében három konténeres szecskázó végzi, ehhez jön még 5 teherautó és 14 konténer. A szecskázók az Agrifac vállalattól származnak, és külön a szárító számára készültek. Ezek különlegessége, hogy a szecskázó kampós konténeremelővel veszi fel a konténert, és haladás közben megtölti. Ha a konténer megtelt, akkor a terület szélén leteszi, egy teherautó pedig azonnal felveszi, és a szárítóba viszi. Az átrakójárművek így teljesen mellőzhetők, és mivel a vontatott pótkocsi az összekötőelemnél billenő funkcióval van ellátva, nem kell a lebillentéshez először körülményesen lekapcsolni és átrakni. Ha a vontatójárművön lévő konténert kell megbillenteni, akkor természetesen a hátsó pótkocsit le kell kapcsolni.

A gépek a téli időszakban a saját műhelyben teljes felújításra kerülnek. Itt három szerelőt alkalmaznak. Heikens a következőket mondja ezzel kapcsolatban: – A szecskázóinkat 2001 és 2006 között gyártották Ezért télen a szerelőinknek van bőven tennivalójuk, így azonban az egész évre garantálni tudjuk a foglalkoztatást.

SZÁRÍTÁS & TERMÉKEK

A szárítóüzem előtt történő lebillentés után a terményt kerekes rakodók segítségével viszik a szárítóba. Nem kevesebb mint 600°C-on szárítják a terményt. Fűfélék esetében akár 45 000 liter víz is elpárologhat óránként. Szárítás után a lucerna és a fűfélék különböző módon dolgozhatók fel. A lucerna egy részét különböző méretekre bálázzák. A többi részéből pellet készül.


A főidényben tonnaszám hever a lucerna és a fű a szárítócsarnok előtt


Kerekes rakodók segítségével jut a termény a szárítóba

– Ügyfeleink a világ minden tájáról érkeznek, és különösen nagyra értékelik lucernánk telített zöld színét. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a betakarított növények nem maradnak hosszú ideig a tarlón – magyarázza Heikens.


A terményt 600°C-on szárítják, eközben akár 45 000 liter víz is elpárologhat óránként

BIO & GMO-MENTES


Luit Heikens 2002 óta dolgozik az Oldambt B.V. szárítóüzemben

Az Egyesült Államokban manapság már általánossá vált a génmódosított lucerna előállítása és felhasználása. Németországban viszont sok gazdálkodó kritikusabb a kérdéssel kapcsolatban, ezért GMO-mentes takarmányt használ. Erre a lucerna különösen alkalmas – mert ezt a magas fehérjetartalmú táplálékot kiegészítésképpen még mindig lehet regionálisan termelni. A biolucerna is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért az Oldambt szárítóban is feldolgozzák.


A lucernát elsősorban nyáron takarítják be és dolgozzák fel, de ezután nem ér véget a munka, mert november közepéig-végéig még gyakran szállítanak be fűféléket

Egyébként a biolucernát a földművelés szempontjából is nagyra értékelik, mert a gyors növekedése miatt a gyomok kevesebb problémát okoznak. A hagyományos szántóföldi művelésben is nagyra becsülik a lucernát, mert gyakran meg lehet fékezni vele az ecsetpázsit terjedését, és az akár 1 m mélyre hatoló gyökerei talajlazító hatásukkal kedvezően befolyásolják a talajéletet.


Az Oldambt szárítóüzemben különféle takarmányokat gyártanak, ezeket gyakran takarmánykeverő üzemeknek adják tovább

 

Lena Kampschulte