fbpx

Elektronikus tengelykormányzás-vezérlés, K80 vonófejről

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 24.

Az osztrák vonófej specialista a legutóbbi hannoveri vásáron mutatta be a K80-as vonófejről vezérlet, elektronikus tengelykormányzás-vezérlő rendszert.

Az osztrák Scharmüller, a tandem és tridem tengelyes billenő felépítményes, illetve egyéb mezőgazdasági rendeltetésű szállítóeszközök kormányzott tengelyének vezérlésére fejlesztett ki, a napjainkban alkalmazott mechanikus vezérlési megoldásnál egyszerűbb, és kevesebb alkatrészt alkalmazó, elektronikus kormányvezérlést.

  Tavaly, Hannoverben mutatták be az új fejlesztést – fotó: scharmueller.at

A vezérlés impulzusgenerátorát a traktor K80-as, félgömbfejes vonófejébe építették bele. A pótkocsi félgömbfejes vonószemének érzékelői regisztrálják a traktor és a munkagép közötti szögváltozást. Az érzékelők az észlelt szögváltozás hatására hidraulikus szelepekkel és hengerekkel fordítja át a rendszer a kormányzott tengely kerékszögeit.

Így a vonórúd csatlakozás mellett nincs további mechanikus összeköttetés kormányrudak formájában, a traktor és a vontatott munkagép, illetve szállítóeszköz között. A rendszer, a széleskörben elterjedt mechanikus megoldásnál sokkal nagyobb, 70 fokos aláfordulási szöget biztosít a traktor és vontatmánya között. A K80® EAMS vonórendszer Plug & Play, amint a gömbfejes csatlakozás összekapcsolásra kerül a K80® * golyóra, a rendszer aktiválódik. Flottaszerűen is használható, mivel minden kormányzott tengelyű pótkocsi utólag is felszerelhető az új kormányzásvezérlő megoldással. A traktor vonófej tekintetében az összes Scharmüller K80® erőgép vonófej alkalmassá tehető a rendszerhez való alkalmazáshoz, mindössze egy gömbcserére van szükség.

Farkas Imre