fbpx

Duport Bigfoot tartálykocsi már 18 ezer literes kivitelben is

Írta: Farkas Imre - 2021 november 22.

A holland Duport Dedemsvaart egy 18 m3-es Bigfoot hígtrágya tartálykocsival bővítette kínálatát. Három éve mutatkozott be a 16 köbméteres változat, ez egészült ki egy nagyobb testvérrel.

Az első Bigfoot koncepció egy 16 m3-es önfelszívó hígtrágya tartálykocsi volt, amelyet 2018-ban kezdtek gyártani. Viszont a hígtrágyaszállítást végző tartálykocsik Hollandiában általában 36 m3 térfogatúak, ezért a felhasználóknak problémát jelentett, hogy áttöltéskor mindig visszamaradt 4000 liter trágya, ezért kérték a gyártót egy 2 m3-rel nagyobb kapacitású verzió kialakítására.

A tartálykocsi a Bigfoot nevet az hatalmas méretű kerekeinek köszönheti. Az új szivattyús tartálykocsi alá akár 2,13 méter átmérőjű gumiabroncsok is elférnek, mint például a 900/65R32 gumiköpeny méretű is, amely opcióban légnyomás-szabályozó rendszerrel rendelhető. A korábbi 16 köbméteres változatnál a nyomás körülbelül 1 bar-ra csökkenthető, de a nagyobb testvérének minimális guminyomása sem lesz várhatóan sokkal magasabb. A gyártó szerint a magasra épített tartály és a keskeny alváz akár 23 fokos kormányzási szöget tesz lehetővé a hátsó tengelynek.

A Duport az első 18 m3-es Bigfoot tandem tartálykocsi legyártását is megkezdte, amely már konkrét megrendelést elégít ki. A gép nem sokkal drágább, mint a két köbméterrel kisebb térfogatú korábbi testvére.

 

Duport Bigfoot 18  tartálykocsi
A tartálykocsi a Bigfoot nevet az hatalmas méretű kerekeinek köszönheti – fotó: https://www.duport.nl/