fbpx

Dinamikus mérőrendszer automata vonórúdrugózással kombinálva

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 31.

A mezőgazdasági szállítási munkáknál használt pótkocsik, a szerves trágya kijuttatására alkalmazott gépek és a gyepápolás gépei belga specialistája, a JOSKIN mostantól egy dinamikus mérőrendszert kínál a szállításra és kijuttatásra használt járműveihez.

A rendszer alkalmazhatóságának előfeltétele a hidraulikus vonórúdrugózás és a hidraulikus futómű, az adott járművek, billenőkocsik, hígtrágya-kijuttató tartálykocsik, szállítószalagos kocsik, silózó kocsik vagy istállótrágya-szórók ezután a célnak megfelelően felszerelhetők.

A futómű hidraulikus körén elhelyezett két nyomásérzékelő, valamint a vonórúdrugózáson elhelyezett egy nyomásérzékelő áll összeköttetésben a futóművön található számítógépes modullal. Ez rádióvezérléssel vagy vezetéken keresztül jeleket küld a tömeg megjelenítéséhez a vezetőfülkében lévő kijelzőre. Egy további kijelző építhető a teleszkópos rakodóba vagy a szecskázó gépbe, hogy a betöltött mennyiség súlya ott is mindig látható legyen. A rendszer ISOBUS-kompatibilis, és ISOBUS-terminállal is működtethető, ami helyettesíti a külön képernyőt.

Ettől függetlenül egy pozícióérzékelő gondoskodik arról, hogy a vonórúdrugózás hengere mindig középállásban legyen.

A hidraulikus vonórúdrugózással és hidraulikus futóművel ellátott valamennyi járműre utólag is felszerelhető rendszer hegesztés nélkül beépíthető. Kiemelkedő előnye, hogy a statikus rendszerektől eltérően itt nincs szükség mérőrudakkal rendelkező alapra, így akár 15 cm többlet rakodási magasság is nyerhető.

A szervestrágyaszóróval kombinálva beépíthető egy kijuttatási mennyiséget mérő egység, ami segíti az egyenletesebb kijuttatást. Ezt egészíti ki a kaparóléces lehordószerkezet sebességének szabályozása, valamint az adagolóretesz nyílásának változtatása, különösen a kiürítés végén.

Egy lézerszenzor segítségével mérhető az istállótrágya magassága a nyílásnál. Ezáltal viszonylag azonos mennyiségű trágya szállítható a szóróhengerekre, ami az elosztási pontosságot jelentős mértékben javítja.

A dinamikus mérőberendezés a statikus rendszerek árának mintegy egyharmadába kerül. A rendszer ezenkívül optimálisan illeszkedik a különböző munkavégzési feltételekhez a szántóföldön, így a tényleges értékektől max. 2 százalékos eltéréssel dolgozik.

CÍMKÉK pótkocsi