fbpx

CONTIVO bemutató körút

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 10.

A Vaderstad Kft. idén a CONTIVO™ elnevezésű programba kapcsolódva a társrendező partnerekkel, az Austro Diesel GmbH.-val, Agro.Bio Kft.-vel, Syngenta Magyarország Kft.-vel, Yara Hungária Kft-vel és a termelői finanszírozási lehetőségeket nyújtó Budapest Bankkal közösen szervezte meg nyári bemutató körútját. A programhoz kapcsolódó cégek július-augusztus fordulóján öt helyszínen (Perkáta, Dióskál, Döbrögköz, Karcag, Szerencs) hívták a gazdákat a szakmai találkozóra. Szerkesztőségünk a karcagi helyszínen képviseltette magát ahol az előző éjjel lehullott nagymennyiségű eső miatt sajnos csak állóbemutató keretein belül sikerült megismerkedni a felvonultatott eszközökkel.

Garamvölgyi József területi képviselő mutatta be a rendezvény résztvevőinek a felsorakozott gépeket, aki a bemutatkozást a Carrier-650 rövidtárcsával nyitotta meg. A nagy munkasebességű Carrier rövidtárcsák a tavalyi évtől X-tárcsa elrendezéssel készülnek, melynek köszönhetően az oldalirányú erőhatások minimális szintre csökkennek, így a munkagép traktor utáni egyenes futása stabil. A tárcsa hordozókerete 250×150×10 mm keresztmetszetű, svéd acélból készült zártszelvény. A tárcsák felfüggesztése a hagyományos gumibakos, a lezáró egység pedig a népszerű gondozásmentes acélgyűrűs hengersor.

A Väderstad Cultus és TopDown szántóföldi kultivátorok egyaránt a csökkentett műveletszámú talajművelési technológia alapgépei. A bemutatón a Cultus-család két tagjával, a függesztett 300-assal, illetve a féligfüggesztett 420-assal találkozhattunk. A függesztett kivitel három sorban elrendezett, 30 cm-es osztású kapái dupla spirálrugós túlterhelés elleni védelemmel rendelkeznek, egyengető, rögrendező tárcsái gumibakos felfüggesztésűek, a megmunkált talaj optimális tömörítéséhez pedig háromféle henger közül választhatjuk ki a legoptimálisabbat. A féligfüggesztett 420 típus hasonló művelőelem-elrendezésű, de itt már a szállítási helyzetben hidraulikusan összecsukható a kultivátor, és a pontos mélységtartást mellső támkerekek is segítik.Ű

A bemutatkozások sorát folytató rövidtárcsával kombinált Väderstad TopDown egy intenzív művelést végző nehézkultivátor, amely sekély és mélyművelő kultivátorként egyaránt alkalmazható, illetve a két műveletet kombinálva is dolgozhatunk vele. A tömörítéshez és lezáráshoz rendelkezésre álló népszerű acél hengersor hatékony tömörítő, rögtörő, lezáró munkát végez.

A rendezvényen a közelmúltban felfrissített Rapid 300/S gabonavetőgép is bemutatkozott, amin lényegesebb változások a tömörítő kerekeket, illetve a System Disc művelőeszközt érintették. A korábbi System Disc-változathoz képest az újfejlesztésű System Disc Aggressive 450 mm átmérőjű, kúpos tárcsákból épül fel, amelyeknek a szögállása is nagyobb. Az új típusú tömörítő gumiabroncsnak 50%-kal hosszabb az élettartama, ugyanakkor 57%-kal nagyobb felületen érintkeznek a talajjal, így optimálisabb a tömörítés hatása. Az új mintázatnak jobb az öntisztuló képessége, a tömlő nélküli kivitelnek köszönhetően pedig sokkal kisebb a defekt veszélye.

A nagymunkaszélességű gabonavetőgépeik közül a Spirit család egyik tagját láthattuk viszont. A Spirit vetőgépek legnagyobb előnye a pontos maglehelyezés, amely az egységes kelés alapfeltétele.A vetést megelőző visszatömörítésről a 820 mm átmérőjű OffSet tömörítő kerekek gondoskodnak. A szintén OffSet elrendezésű V-tárcsás csoroszlya a talajt oldalirányba nyomja, a magot pedig pontosan a magárok aljára helyezi. A V-tárcsák közötti, védett helyen elhelyezkedő acél magvezető csövön keresztül jut a vetőmag a talajba, 380 x 65 mm-es hátsó tömörítő kerekek pedig gondoskodnak a megfelelő mag-talaj kapcsolatról. A Spirit a klasszikus 125 mm-es gabona sortáv mellett 167 mm-es sortávú kivitelben is rendelhető. A 80 kg-ig terhelhető csoroszlyák minden körülmények között precízen végzik a vetőmag lehelyezését. A Spirit vetőgép családot kérésre CanAgro magfeltöltő csigával is felszerelik.

Ismét viszontláthattuk az eseményen a Tempo szemenkénti vetőgépet, amelyből már több mint 90 darab dolgozott idén a hazai termőföldeken. A 6- és 8-soros függesztett vagy féligfüggesztett változatban elérhető Tempo adagolója Power Shoot-technológiával, nyomott levegő segítségével továbbítja a magot az adagolóból a magvezető csőbe, így a gyors magszállítás minimalizálja a nagy sebességnél fellépő, rezgésből adódható pontatlanságot, de az adagoló és a talaj közötti távolság is a lehető legrövidebb, ami tovább csökkenti a magszállítás közben esetlegesen előforduló pontatlanságot. Többek között ez a titka annak, hogy a Tempo szemenkénti vetőgépek igen nagy munkasebesség mellett is kiváló vetéspontossággal dolgoznak.

Az az Austro Diesel GmbH által forgalmazott Massey Ferguson erőgépeket Lőwi Barna ismertette a vendégekkel. A népszerű 7600-as traktorcsaládot 7618 és 7626 típusok képviselték. A 7600-as széria gépeinek az alacsony üzemanyag-fogyasztású, hathengeres, SCR-rendszerű, 6,6, illetve 7,4 literes hengerűrtartalmú AGCO POWER (SISU) motorok az erőforrásai. Az elérhető sebességváltó-kínálatban minden felhasználó megtalálhatja a neki legjobban megfelelő hajtóművet, legyen az Dyna-4 (16/16-os), Dyna-6 (24/24-es) és fokozatmentes Dyna-VT váltó.
Először mutatkozott be a hazai szakmai közönség előtt az új MF 8700 traktorszéria ami a 8600-as család alapjaira épült, és a valaha gyártott legerősebb MF traktorcsalád. Az öt új modellt a legújabb és legfejlettebb AGCO POWER (SISU) 6 hengeres, 8,4 liter hengerűrtartalmú TwinTurbo-val szerelt motorok hajtják, amelyek már a legszigorúbb StageIV/Tier 4 final környezetvédelmi normákat is teljesítik. A gépek olyan újításokat is tartalmaznak, mint például az áttervezett hajtómű, fülke és kezelőszervek.

Farkas Imre

CÍMKÉK vaderstad