CASE IH Steiger Traktorok: Új üzemanyagtakarékossági rekord

Írta: Szerkesztőség - 2012 június 05.

A Nebraska Tractor Test Lab legújabb teszteredményei alapján a szelektív katalitikus redukciós (SCR) technológiával működő Case IH Steiger® traktorok új üzemanyag-takarékossági rekordot állítottak fel. A Steiger 600, Steiger 500, Steiger 450 és Steiger 350 mind nagyon takarékos működésű, a vontatásos próbákon remekül szerepeltek. “A Steiger traktorokban benne van a Case IH Efficient Power, így alacsonyabb üzemanyagköltségek mellett képesek elhúzni a legnagyobb munkagépeket is” – nyilatkozta Mitch Kaiser, a Case IH Steiger Tractor marketingmenedzsere. “Ezek a tesztek bizonyítják, hogy a Steiger traktorok a szántón éppúgy helytállnak, mint a próbapályákon.”

A Steiger 600 például új rekordot állított fel a vonórudas teljesítményben és üzemanyag-takarékosságban, legyőzve a versenytárs legnagyobb traktorját. A Steiger 600 a lóerőóra/gallon mértékegységben vizsgált teszten 8.4 százalékkal bizonyult hatékonyabbnak a Deere 9630-nál maximális vonóteljesítmény, 10,5 %-kal a 75 %-os vonóteljesítmény esetén. Mike Daigh Taylorville-i gazda (Illinois állam, USA) így vélekedett az általa nagyra becsült Steiger márkáról. “Van egy 24 soros szemenkénti vetőgépünk, és amikor kell az erő, a Steigernek nincs ellenfele – semmi gyengülés, semmi köhögés: húz még dombnak felfele is. Számomra ez a traktor felülmúlhatatlan.”

Motorvizsgálat és a Tier 4 előírások Sok-sok évvel ezelőtt a Case IH figyelme a motorfejlesztés terén az SCR-technológia felé fordult, ugyanis ez teszi lehetővé, hogy a gépek megfeleljenek a Tier 4 emissziós előírásoknak. A Case IH az SCR-technológiának köszönhetően képes lesz megfelelni a 2014 Tier 4B (Tier 4 Final) motoremissziós előírásoknak is; a Steiger modelleknél is ezt találjuk. Az SCR a kipufogógázok utókezelő rendszere, amely nemhogy csökkentené a motor teljesítményét, hanem egyenesen növeli azt. A Case IH Tier 4B technológia segítségével a nagy teljesítménykategóriában nem lesz szükség szemcseszűrőre és a hűtött kipufogógáz-recirkulációs (CEGR) technológia bármely elemére.

Azoknak a Case IH partnereknek, akik megvásárolták a Tier 4A berendezést, 2014-ben már nem lesz semmi dolguk. Csak meg kell tölteni a megfelelő tartályt AdBlue adalékanyaggal, és garantált az alacsonyabb fogyasztás és a hosszabb szervízperiódus. A Case IH és a Fiat Powertrain Technologies (FPT) együttműködésének az eredménye, hogy a Case IH traktorok és kombájnok 2004 óta megfelelnek a Tier 4 előírásoknak. Az FPT U.S. kutatás-fejlesztési részlege az Illinois állambeli Burr Ridge-ben, a Case IH gépészeti részlegével egy telephelyen található. Az FPT és a Case IH mérnökei együtt végzik a formatervezést és a nagy teljesítményű motorok tesztelését. Több ezer órányi szigorú vizsgálat előzi meg azt, hogy a motorok megjelenjenek a piacon. Napjainkban szerte Észak-Amerikában több mint 10.000 olyan Case IH traktor dolgozik, amelyben Case IH SCR technológia van.