fbpx

Carre –- sorközművelésben profi

Írta: Szerkesztőség - 2013 január 18.

A francia Carre cég Nantes közeli központjában a vevők igényeinek megfelelően készítik 1937 óta a talajművelő- és vetőgépeket. Termékeik elsősorban a magágykészítő, tarlóhántó, sorközművelő és vetőgépek köréből kerülnek ki, ezenkívül a precíziós növénytermesztés elősegítésére készítenek speciális sorkövető berendezéseket. Ennek a gépválasztéknak a magyarországi forgalmazását kezdte meg importőrként 2012 év elejétől az SZ-AGRO 2007. Kft.
Az alapító unokája a gyár vezetésének átvételét követően a mai mezőgazdasági termelés elvárásainak megfelelően átalakította a gyártott gépek választékát. A gépek felépítése alkalmazkodik a nagy igénybevételhez – például a megnövekedett erőgép-teljesítményekhez és részben átalakult termelési folyamatokhoz. A gépek a kötött talajokon, illetve a mulcs-vetéstechnológiában is kitűnően vizsgáznak.

A gyár legfontosabb termékkörét a sorközművelő berendezések a hozzájuk kapcsolt kiegészítő berendezésekkel, a mechanikus gyomirtók, valamint a gépek üzemeltetését megkönnyítő automatikus sorvezető berendezések jelentik.

Sorközművelők – Econet

A széles sortávolsági határok között használható Econet sorközművelő kultivátorcsalád állítható művelőelemei lehetővé teszik a 20-80 cm közötti sorközök tökéletes mechanikus gyomirtását. A 8-féle gerendelykialakítás biztosítja, hogy minden mezőgazdasági termelő megtalálja a részére megfelelő berendezést a fix, a kézi, a hidraulikus felcsukású vagy az eszközhordozó vázas kialakítás közül. A szimpla, illetve dupla gerendelykialakítás miatt lehetségessé válik, hogy a gépek mérete akár a 13 métert, illetve a 18-soros kivitelt is elérje. A dupla gerendelykialakítás a nagy igénybevételnél és a kötött talajok esetén is hosszú élettartamot és nagy területteljesítményt biztosít. A gerendelyek nagy szabad magassága (90 cm) jól fejlett növényállományban is lehetővé teszi a gép üzemeltetését.

A művelőelemeken lévő kapák száma, illetve kialakítása szintén a növénykultúra igényeinek megfelelően választható, így rugós, fix szárú vagy akár magasított kapákat is kérhetünk. A kapák mind oldalirányban, mind pedig pozícióban állíthatók, ami a növénysorokhoz legközelebbi munkát is lehetővé teszi. Az egyes művelőelemek egyenletes mélységtartását a csavarorsós mélységállítással felszerelt gumi vezetőkerekek biztosítják. A növénysorokat a felverődő rögtől vagy tárcsák vagy pedig lemezek védik, amelyek használaton kívül felhajthatók. A sorköz, illetve a sorok gyommentességét további kiegészítő felszerelések: rugós ujjsor, rotadisk művelőelem, töltögető kapa, sorművelő gumikerék, stb. biztosítják.

A gép hatékonyságának növeléséhez a kiegészítő berendezések széles választéka áll a gazdálkodók rendelkezésére. Ezek a teljesség igénye nélkül a következők: Pulveloc sávpermetező, amely választásunknak megfelelően biztosítja a növényállomány permetezését, vagy pedig a növények alatti talajfelület permetezését; Semloc köztesnövény-vetőgép, a sorok közti terület köztesnövénnyel történő bevetéséhez, a felületi erózió és a gyomosodás csökkentéséhez.

Műtrágya-kijuttató – Fertiloc+

A Fertiloc+ műtrágya-kijuttatót, mint különálló berendezést kapcsolhatjuk a különböző talajművelő- és szemenkéntivető-gépekhez, illetve önálló berendezésként is üzemeltethetjük.

A gép fel- és lekapcsolását a mellső és hátsó hárompontfüggesztése révén gyorsan és egyszerűen elvégezhetjük, így például a sorközművelésnél csak akkor kell magunkkal vinni, ha műtrágya-kijuttatást is végzünk. A 900/1100/1300 literes saválló acél tartállyal szerelt gép akár 8 sor kiszolgálására is alkalmas, és választásunk alapján vagy a talajfelszínre szórva, vagy pedig csoroszlyával a talajba dolgozva képes a műtrágyát 80-450 kg/ha közötti dózisban kijuttatni. A 6-soros kivitelektől kezdve a gép pneumatikus kijuttatásrásegítéssel rendelkezik, amely a nagydózisú műtrágya megfelelő kijuttatását is biztossá teszi.

Automatikus sorvezető – Precicam

A magas munkaminőség melletti nagyobb munkasebesség eléréséhez a Carre cég által kifejlesztett mechanikus érzékelős vagy kamerás sorkövető rendszert használhatjuk. Ezek teljesen független gépegységként biztosítják, hogy a művelőeszköz az erőgép elmozdulásától függetlenül ne tegyen kárt a növényállományban. A kamera, illetve a mechanikus érzékelők beállítása lehetővé teszi, hogy a gépet már akár 4-/6-leveles állapotnál is használjuk.

Mechanikus gyomirtó – Rotanet

A nagysebességű csillagkerekes gyomirtó és levegőztetőberendezés forgó csillagkerekei a kis gyökérzettel rendelkező gyomoknak mind a sorközből, mind pedig a növénysorokból való eltávolítását biztosítják. A csillagkerekek speciális kialakítása a gazdaságilag fontos növényeket nem sérti meg, sőt a gabonaállományban kedvezőbb bokrosodási eredmények érhetők el. A gépet kukorica, búza, árpa, rozs, sőt akár gyep- és legelőterületek művelésére is használhatjuk. A nagy sebesség és munkaszélesség alacsony vonóerővel párosulva költséghatékony védelmet eredményez a szántóföldi kultúrákban, illetve segít védeni a természetet.

Pozsgai Éva, Sz-Agro 2007. Kft.

www.szagro.hu