fbpx

A Carraro ültetvénytraktor bizonyult a legjobb választásnak

Írta: GÉPmax-2021/II. lapszám cikke - 2021 április 18.

Ifj. Gál Tibor számára eszközbeszerzéskor kiemelt jelentőségű, hogy a megvásárolt gép hosszú távon, s megbízhatóan szolgálja a gazdaságot. Ezért és a jobb minőségért akár többet is hajlandó fi zetni. Így esett a választása a Carraro Agricube ültetvénytraktorra.

 

Ifj. Gál Tibor és a carraro agricube ültetvénytraktor
Ifj. Gál Tibor bízik abban, hogy sok-sok éven át, üzembiztosan szolgálja a Carraro Agricube a borászatukat

 

ŐSZINTE, NYITOTT PINCE

Az Egervin borászati ágazatvezetőjeként dolgozott id. Gál Tibor, majd a toszkán Ornellai Birtokra került. Olaszországban pincemunkásból küzdötte fel magát főborásszá, de végül hazatért a család. Ifj. Gál Tibort kérdeztük a döntés okáról.

– Édesapám a szülőhazájában kereste a boldogulását, ezért tértünk vissza 1992-ben Magyarországra. Egerben megalapította a Gál Tibor Pincészetet, s megvásárolta az első pincéjét és területeit, s főként nemzetközi fajtákra fókuszált. Tragikus balesete miatt 19 évesen átvettem a borászat irányítását, közben egyetemi végzettséget szereztem borászat szakon. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy áttérek az autentikusabb fajtákra, ennek érdekében folyamatosan alakítottam át a borászatot. A vállalkozásunkat ezen irányelvnek megfelelően az egri bikavérre és az egri csillagra építjük. Birtokméretünk több mint 60 hektár, amiből jelenleg 30 hektár termő, ami már mind saját telepítésű.

Évente mintegy 180 ezer palack prémium bort állítunk elő kizárólag saját alapanyagból, amit nagyjából egyenlő arányban értékesítünk külföldre, belföldre, valamint itt helyben.

A vendégeinket a belvárosi, téglaboltíves pincénkben fogadjuk, a borászat pedig innen 1 km-re található. Hamarosan épül az utca túloldalán a bormanufaktúránk, amivel összekapcsolhatjuk a birtokot, a borászatot és a vendéglátást. Mivel a borászat a vendéglátás mellé épül, turisták számára is látogathatóvá tesszük az őszinte, nyitott pincénket.

 

MEGGYŐZŐ KARAKTERŰ ÜLTETVÉNYTRAKTOR

– Nemrég ruháztak be egy ültetvényes traktorra. Mi alapján döntöttek a Carraro mellett?

– Korábban egy másik márka hasonló teljesítménykategóriájú traktorjával dolgoztunk. Mivel az elhasználódott, egy új vásárlása mellett döntöttünk. Mivel nem tartom magam nagy gépvásárlónak, minden eszközbeszerzés alkalmával fontos szempont számomra, hogy a megvásárolandó gép hosszú távon, megbízhatóan üzemeljen.

 

Carraro ültetvénytraktor
Sok traktort megnéztünk, végül a 105 lóerős Carraro ültetvénytraktor tűnt legmeggyőzőbbnek

 

Megkérdeztem olyanokat is, akik – márkafüggetlenül – kiváló műszaki ismeretekkel rendelkeznek, hogy melyiket érdemes választani, a gazdaságunkra szabva milyen igényeket és paramétereket várjak el. A kereskedő cégekhez pedig már az így szerzett ismeret birtokában indultam el. Nyitott voltam a márkaváltásra is, ezért igen sok kereskedőt kerestünk meg, sok árajánlatot kértünk és sok traktort néztünk meg.

Az a felszereltség, garancia és biztonság, amit a Navik Alfa Kft. mezőgazdasági üzletága, a Meződepo nyújtott a Carraro ültetvénytraktorral, a versenytársaihoz képest sokkal meggyőzőbbnek bizonyult számunkra. Úgy gondoltuk, ha kicsit magasabb árat is fizetünk, hosszabb távon megéri az elismertebb márkát választani. Ennek a karaktere győzött meg leginkább, így esett a választásunk a Carraro ültetvénytraktorra.

 

Carraro traktor
A keskeny sortávú szőlőhöz megfelelő választás a szűkített nyomtávú ültetvénytraktor

 

Viszonylag keskeny, 240 cm-es sorokban dolgozunk, ezért könnyen mozgó, fürge traktorban gondolkodtunk, amelyik bírja a meredek lejtőket, köves és agyagos talajokat. Azért is választottuk a 105 lóerős kivitelt, mert úgy gondoltuk, hogy az egri termőterületre az a leginkább alkalmas.

 

ITT ALAPFELSZERELTSÉG, AMI MÁSHOL MÁR OPCIÓ

– Az alapfelszereltséghez képest miket választottak az opcionális lehetőségek közül?

– A Carraro alapfelszereltsége rendkívül magasnak mondható. Ide tartozik például a közel 100 liter/perc olajszállítású hidraulika-rendszer, a hátulra kivezetett három hidraulikacsatlakozó, a komfortos ülés, az állítható kezelőszervek, berendezések, amik az ergonómiát és a kényelmet szolgálják.

 

hidraulika csatlakozó
Az alapfelszereltség része a hátulra kivezetett három hidraulikacsatlakozó

 

Ehhez választottuk még a szénszűrős kabinszűrőt, a légrugós ülést és a hátsó háromponton található gyorscsatlakozós függesztőkarokat. Ezen kívül szélesebb gumizással és enyhén emelt hasmagassággal rendeltük az ültetvénytraktort, ami itt, Eger környékén elengedhetetlen. A hegyvidéki dűlőutak, a szőlőterületek jellemző körülményei ezt abszolút megkövetelik.

– Mennyire tartja rugalmasnak a Navik Alfa Kft.-t?

– Mindig készségesen rendelkezésünkre állnak. A személyes kapcsolat is gyakori, ami erősíti a bizalmat.

 

TELJES TARTOMÁNYBAN CSÚCSNYOMATÉK

Mivel a Gál Tibor Pincészethez tavaly év végén érkezett a vadonatúj Carraro Agricube ültetvénytraktor, üzemeltetési tapasztalatuk még nincs. A traktor paramétereiről és erősségeiről Gergely Ármint, a Navik Alfa Kft. képviselőjét kérdeztük.

– Mit érdemes tudni az Agricube motorjáról?

– A gyártó négyhengeres, 3400 cm3-es Common Rail dízelmotorral kínálja az ültetvénytraktort. A motor maximális fordulatszáma 2300 1/min, erőátvitelének köszönhetően a csúcsnyomatékot minden fordulatszám-tartományban képes leadni. Így a traktorral nem szükséges magas fordulatszámon dolgozni ahhoz, hogy nagy vonóerőt biztosítson. Az Agricube üzemanyagtartálya 74 literes.

 

motor
Teljes fordulatszám-tartományban leadja a csúcsnyomatékot

 

A HEGYVIDÉK SEM AKADÁLY

– Mennyire mondható rugalmasnak a sebességváltó fokozatkiosztása?

– A Carraro saját tervezésű és gyártású váltójában 24 előre és 24 hátra fokozat található. Ennek köszönhetően széles spektrumban választhatjuk ki, hogy milyen fokozatban, munkasebességgel és fordulatszámon kívánunk dolgozni.

 

3 pontos felfüggesztés
Tekintélyes, 2600 kilogramm emelési kapacitás

 

Tiborék traktora teljesen mechanikus váltóval szerelt, amiben található egy csoportváltó, három fokozattal: egy főváltó – ami négy fokozati lehetőséget biztosít – és természetesen egy felező- és irányváltó is.

Ezek az ültetvénytraktorok elektrohidraulikus váltóval is választhatók. Tiborék azonban a hosszú távú, biztos működés egyik zálogaként tették le voksukat a mechanikus kivitel mellett. Ez egy teljes mechanikus kapcsolat, így a karbantartási költség is jóval alacsonyabb, már csak a váltóolaj cseréje miatt is. Emellett persze a meghibásodási lehetőség is kevesebb.

A váltóhoz hasonlóan a Carraro hídjai is saját tervezésűek és gyártásúak. Mechanikus differenciálzárja elektrohidraulikus működtetésű, de ettől függetlenül rendkívül intelligens: képes a leadott hajtási erőt úgy szabályozni, hogy a traktor ne csússzon meg sáros terepen sem.

 

NAGY TELJESÍTMÉNYŰ HIDRAULIKA-RENDSZER

– A Carraro Agricube hidraulika-rendszere hegyvidéken is megállja a helyét?

– A traktorban két különálló olajszivattyú dolgozik. Az olajhűtővel is ellátott hidraulika-rendszer percenként 96 liter olaj szállítására képes. A három kettős működésű kihelyezett hidraulikakör közül egy folyamatos és szabályozható olajáramra képes, emellett úszó és DETENT funkcióval is rendelkezik az Agricube. A három hátsó gyorscsatlakozó mellett a traktor résolaj-visszavezetéssel is felszerelt, ami a hidromotorral meghajtott munkaeszközök esetén igen fontos.

Úgy gondolom, hogy kategóriájában igen erős az Agricube hidraulika-rendszere, amit ráadásul alapfelszereltségként kínál a gyártó. A Carraro ültetvénytraktor emelési kapacitása tekintélyes, 2600 kilogramm.

Minden Agricube modell 540/750 1/perc vagy opcionálisan 540/1000 1/perc TLT-fordulat mellett járókerék-arányos TLT-fordulattal is felszerelt.

 

KÉNYELMES MUNKAVÉGZÉS EGÉSZNAPON ÁT

– Mit nyújt az Agricube fülkéje?

– A Carraro ültetvénytraktor fűtött, borulás és leeső tárgy elleni védelemmel ellátott kabinja még a legszűkebb sorok művelésekor is ideális. A fülke 360 fokos kilátást biztosít a munkaterületre. Az első és hátsó szélvédő pedig alapfelszereltségben is nyitható. A fülkébe ülve azonnal feltűnik, hogy a kezelőszervek nagyon kézre állnak. A gépkezelő megerőltető karnyújtás nélkül végezheti a feladatát, hiszen minden könnyen elérhető.

 

kabin
A kabin tökéletes rálátást biztosít körbe a munkaterületre, a kezelőszervek pedig mind jól kézre állnak

 

A kényelmes munkavégzés is a Carraro Agricube jellemzője. A gyártó a fékpedált megcserélte a gázpedállal, ezáltal garantált a kényelmes lábpozíció. A sorok közötti munka az alacsonyabb üléspozíciónak és a jó kiláthatóságnak köszönhetően sokkal könnyebb, a kezelő kevésbé fárad el a nap végére.

Habár sok gyártóval ellentétben a Carraro még mindig nem síkpadlós kivitelű fülkével szereli traktorjait, a kardánalagút a jó kialakításának köszönhetően mégsem zavaró, könnyű a ki- és beszállá

 

A SZERVIZKÖLTSÉGBEN SEM FOGNAK CSALÓDNI

– Mennyire nevezhető alacsony fenntartási költségűnek a Carraro ültetvénytraktora?

– Az Agricube szervizperiódusa 500 üzemórás. Fontos, hogy ezt betartsuk, de legkésőbb évente cseréljük a szűrőt és az olajat. Kategóriájában az Agricube az olcsón fenntartható traktorok közé tartozik az alkatrész- és szervizköltség, illetve a szervizintervallum tekintetében is. A napi karbantartást tekintve a légszűrők, kabinszűrők, szintjelzők jól hozzáférhető helyen találhatók.

A gyári alkatrészeket a Navik Alfa Kft., mint kizárólagos hazai képviselő biztosítja. Amennyiben a szükséges alkatrész nincs raktáron, azt néhány nap, igény esetén pedig 24–36 óra alatt leszállíttatjuk Olaszországból. Persze csak akkor, ha a gyártónál készleten található, bár az ellenkezőjével még nem találkoztunk.

Az Európa-szerte, s hazánkban is növekvő földárak az ültetvények sortávolságának csökkentésére kényszerítik a gazdálkodókat. Az alacsony súlypontú, fordulékony és kompakt Carraro Agricube erre is megoldást nyújt.

 

Csomor Zsolt