fbpx

Budissa Bag-technológiák – A takarmánytartósítás és tárolás újabb lehetőségei

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 16.

A takarmányok tartósítása és tárolása terén olyan technológiák kialakítását kell célul kitűzni, amelyek minimális veszteséghányad mellett a műszaki, minőségi, állatjóléti és környezetvédelmi elvárások kielégítésével minden mezőgazdasági vállalkozási formához illeszthetők.
Tartósítás és tárolás témakörében meghatározó helyet foglal el a piacon a német Budissa Bag Agroservice GmbH. A cég által alkalmazott technológiák nemcsak a szálas- és tömegtakarmányok, illetve mezőgazdasági melléktermékek szecskázott tartósítását és tárolását teszik lehetővé, hanem a szemes termények egészszemű vagy aprított formában történő fóliatömlőbe töltését is tökéletesen megoldják.
A cseh RoMill céggel együttműködve a kínálatban a különböző teljesítményű hengerszékek, roppantó-fóliatöltő, valamint száraz szemesterménytöltő gépek is megjelentek.
A szálas- és tömegtakarmányok, valamint melléktermékek töltése esetén a gépek meghajtását az üzemeltető traktorok TLT-jéről vagy ráépített motorral biztosítjuk. A pótkocsiról a szállítószalagra billentett anyagot egy „fésűs” henger préseli a fóliába. A beállított nyomás elérésekor a takarmány maga előtt nyomja a komplett szerelvényt. A legnagyobb darabszámban e célra a Bagger gépcsalád RT-8000 típusjelű univerzális berendezéseit használják Magyarországon.


RT-8000 silófólia-töltő berendezés

Míg a gumihevederes behordóasztallal rendelkező konstrukciók a teljes takarmánypaletta töltését megoldják, addig a gépcsalád RT-6000 típusjelű és garatos kiképzésű legkisebb változata a melléktermékek, illetve az egész szemű vagy aprított szemes termények töltésére lett kifejlesztve.
Egyéb takarmányok betárolásához a garatos rendszert ferde felhordóval kell kiegészíteni.
A fóliatöltési műveletekhez Ø1,5-3,0×45-75 m méretű, háromrétegű és speciális összetételű fóliatömlőket alkalmazunk, amelyeket az adott feladatok követelményeinek megfelelően választunk ki. A betöltés folyamán kialakuló nyomásviszonyok kezelésére a gyakorlatban a fóliatömlők oldalára  felfestett vonalkódot használjuk.

A jel méretének módosulása a fóliatömlőkbe betöltött takarmányok nyomásállapotának megváltozását követi. A méretváltozás megengedett nagyságára a gyártó kötelező értékeket  ír elő.
Legnagyobb volumenben, megközelítőleg 50%-ban lucernaszenázs és szilázs tartósítására kerül sor. Emellett még a mintegy 20%-os részarányt mutató silókukorica mennyisége is számottevőnek mondható. A préselt cukorrépaszelet elmaradásával a melléktermékek közül a törkölyfélék és a  csemegekukorica-maradványok töltése már csak 10%-ot tesz ki, miközben a fennmaradó kb. 20%-os tárolási hányad a száraz és nedves roppantott vagy darált, valamint egész szemű szemes termények betöltésére, 2/3-1/3 arányban oszlik meg. A szemes termények roppantására és azt követő fóliatömlőbe történő betároláshoz kerültek kifejlesztésre a RoMill cég által gyártott, 8-20 t/h és  15-40 t/h teljesítményű, M 1 és M 2 jelű, egy- és dupla hengerpárral szerelt mobil hengerszékek, amelyekkel akár a szántóföldön is elvégezhetjük a roppantást. A roppantás és a fóliatöltés feladatát a hasonló teljesítménytartományban dolgozó CP 1 és CP 2 változatok látják el.

M 2 roppantóberendezés
Az optimálisan szervezett és kivitelezett, megfelelő technológiai fegyelemmel jellemezhető egymenetes roppantás és szükség esetén fermentációs, illetve penészedést gátló adalékanyagokkal  való kezelés, valamint a fóliatömlőbe történő töltés olyan termelékeny és költségkímélő eljárás, amely kedvező fermentációs és aerob stabilitási mutatókkal is rendelkezik.
A száraz és nedves egész szemű szemes termények fóliatömlőbe történő betöltéséhez a Farm Bagger RB-A Profi és RB-B Standard változatok javasolhatók, amelyek 55-88 kW meghajtó oldali  teljesítményszükséglet mellett 150-300 t/h teljesítményre képesek.

Farm Bagger szemesterménytöltő berendezés
Az üzemelési tapasztalatokat összegyűjtve és ebben természetesen a magyar szakemberek, illetve gazdák értékes tapasztalatait is felhasználva a fejlesztések a nagyobb teljesítmények megvalósításán túl, a praktikusabb alkalmazási és üzemelési lehetőségek elérését célozzák meg. Ilyen a Budissa Bag vállalatcsoport szakemberei által kifejlesztett, végfal nélküli, úgynevezett „Anker-keresztes” fékezési  eljárás, amely kiküszöböli a kétoldali fékező acélsodrony, valamint hátfal alkalmazását. Ennek köszönhetően egyszerűbbé válik a műveleti átállás és egyúttal a munkavégzés is biztonságosabb.

Anker-keresztes fékezési rendszer
Az egyszerűbb munkahelyzet megvalósítását teszi lehetővé a „Budissa Bag Profi” fantázianevű gépkialakítás, amely nagymértékben leegyszerűsíti a berendezések szállítási helyzetből munkahelyzetbe való átállítását.  A gép vonóegysége szabadalommal védett csuklós szerkezet, amelynek működtetése a traktor vezetőfülkéjéből végezhető, úgy, hogy a gép szállítási helyzetből átállítás nélkül, rövid idő alatt munkahelyzetbe hozható. A közúti vontatás megengedett szélességi méretének betartásához  is feltétlenül szükséges a csuklós rendszer alkalmazása.
A homogénebb tömörítési viszonyok biztosítása, ezáltal a fóliahenger felső része préselés közbeni hullámosodásának megakadályozása a fóliaalagút behajtható meghosszabbításával oldható meg. A legújabb gépek távirányítható és hidraulikus vagy elektromos működtetésű kerekekkel, valamint tömlőemelő szerkezettel vannak ellátva, amelynek segítségével könnyebbé válik a helyzetváltoztatás,  illetve a nagy átmérőjű és nagy tömegű fóliák felhelyezése.
A jövő berendezései már saját motorral rendelkező konstrukciók, amelyek telepen belül önálló helyváltoztatásra képesek, így működtetésükhöz nem szükséges külön traktor. A látványos  teljesítményekre képes és kedvező fajlagos mutatókkal rendelkező gépek már itthon is megvásárolhatóak.

Angeli Gyula
Axiál Kft.