fbpx

Takarmánygazdálkodás felsőfokon

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 18.

Az állattenyésztés a potenciális állati termelőképesség maximumának elérésére törekszik. Szuperizmolt húsmarhákat és sertéseket, csúcstermelésű tejelő szarvasmarhákat tenyésztünk.  Gazdasági állatainkat már nemcsak a létfenntartáshoz, ivadékgondozáshoz, szaporodáshoz, hanem az általunk elvárt, egyre magasabb szintű termeléshez kell megfelelő mennyiségű és minőségű takarmánnyal ellátni.
A takarmány a legfontosabb környezeti hatás, amely befolyásolja a fajta örökletességének a megnyilvánulását. Hazánkban gazdasági állataink termelési kapacitásának 60-65%-a realizálódik, ez azt jelenti, hogy a lehetséges termelésnek 30%-a elvész! Az állattenyésztés termelési költségeinek 65-70%-át a takarmányozási költségek teszik ki, így egyértelmű, hogy a takarmányozás a gazdaságos termelés meghatározója.

A holland TRIOLIET vállalat több mint 60 éves múltra tekint vissza a vertikális keverő-kiosztókocsik gyártásában. Gépeit a folyamatosan változó termelési környezetnek és igényeknek megfelelően fejleszti, tökéletesíti. E mellett igyekszik minél teljesebb körű szolgáltatást nyújtani az állattartóknak. Ez ösztönözte a céget arra, hogy az általa gyártott keverő-kiosztókocsik mellé olyan takarmányozási programot kínáljon, amellyel a gazdák csökkenthetik a takarmányozás költségeit, növelhetik a hatékonyságot és a termelést.

Mérhető veszteségek

A TMR TRACKER számítógépes háttérprogram az amerikai Digistar vállalat saját fejlesztése. A cég a méréstechnológia területén szerzett hírnevet magának. Fő profilja a digitális ipari mérlegek gyártása, komplett mérőrendszerek kiépítése (mezőgazdasági és állatmérlegek). A vállalat a Trioliet számára is gyárt mérőcellákat. A masszív, erős cellák extrém körülmények között (rossz útviszonyok, nagy teher) is pontos értéket adnak. A maximális megbízhatóság érdekében minden elektronikus mérőrendszer három súlymérő cellát tartalmaz. A mérőcellákban két nyúlásmérő van, így mindegyik cella két értéket mér, amelyből aztán az átlagot számolja.

A Digistar speciális termékei közé tartozik a TMR TRACKER takarmányozási program. A számítógépes szoftvernek három verziója érhető el. Az alap TMR TRACKER LITE-változattal takarmányozási csoportokat alakíthatunk ki, visszaellenőrizhetjük a legfontosabb takarmányozási paramétereket (kiosztás pontossága, egyenletessége), takarmányadagokat állíthatunk össze. A fejlettebb PRO és a legbővebb PRO + változatok használatával már lehetőség nyílik takarmánykezelésre, grafikonos, illetve táblázatos elemzésre, költségkalkulációra és a takarmányhasznosulás vizsgálatára is. Naprakészen nyomon követhetjük takarmánykészletünket, megtervezhetjük jövőbeni szükségleteinket. A szoftver segítséget nyújt a takarmány-összetevők rendelésében. A keverőkocsik és kezelőik azonosítása lehetővé teszi, hogy pontosan kiértékeljük és figyelemmel kísérjük a takarmánykiosztást. A program figyelembe veszi a takarmányok nedvességtartalmából eredő változásokat, és segítséget nyújt abban, hogy az esetlegesen takarmányozási hibákból eredő problémákra fény derüljön.

Mindhárom szoftververzió esetében a számítógépről az adatok USB adathordozó vagy rádióhullám segítségével egyszerűen áttölthetők a kiosztókocsin lévő programozható mérlegre, illetve az azon tárolt adatok ugyanilyen módon könnyedén visszatölthetők a számítógépre. Így nemcsak azt ellenőrizhetjük, hogy mi kerül a keverőkiosztó-kocsiba, hanem azt is, hogy mi jut ténylegesen a tehén elé.

A keverő-kiosztókocsira erősített TRIOTRONIC 3600 V programozható mérleg kijelzőjén jelennek meg a takarmány összetevői, azok súlya és a hozzátartozó állatcsoport információi. Etetés közben a megkevert és a kietetett takarmány súlya elmentésre kerül, majd az etetésről eltárolt adatok az USB adathordozón vagy a rádióhullámon keresztül másolhatók be a központi számítógépbe. A keverő-kiosztókocsira rögzített mérleg kijelzőjén közvetlenül etetés előtt beállíthatjuk a kívánt állatlétszámot, így a napi takarmányfelvétel-ingadozásoknak megfelelően változtathatjuk a kiadagolt takarmány mennyiségét.

A TMR TRACKER LITE program bármikor bővíthető a fejlettebb PRO és a legfejlettebb PRO + verziókra.

A Trioliet keverő-kiosztókocsikkal és a Digistar TMR Tracker takarmányozási programmal kapcsolatos további információkért látogasson el a www.intermix.hu honlapra!

A termék hivatalos importőre:  Intermix kft.