fbpx

Nagy elvárások

Írta: GÉPmax-2020/II. lapszám cikke - 2020 június 02.

Kazahsztán sok pénzt pumpál a saját mezőgazdaságába. A cél a gabona és a hús termelésének és exportjának növelése, valamint az importtól való függőség csökkentése. Szerzőnk a helyszínen tett látogatást.


HAZAI PÁLYA: A Kanadában kifejlesztett, kiforrott Versatile 2375 traktort most a Rostselmash szereli össze Oroszországban, és a Kirovec, valamint a nyugati gyártók versenytársaiként jelenik meg a piacon


Sok gazdaságban találhatók még ma is K-700 és K-701 Kirovec modellek


Ez a két Kirovec törzscsuklós kormányzású traktor már jó 40 éve húzza az igát

Felzárkózás

A kazahsztáni mezőgazdaság számos területen még mindig nagyon elmaradott. A búza monokultúra dominál ugaroltatással a szántóföldi növénytermesztésben, az állattenyésztést elsősorban helyi kistermelők végzik – különösen a takarmány és a tej minősége ingadozik, és nem világpiaci színvonalú. A haladás érdekében egyes vállalatokat és kultúrákat célzottan támogatnak. Ide tartozik például a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozása. Az állattartást is profeszszionális szintre kell hozni. A szántóföldi növénytermesztésben a kibővített vetésforgó létrehozása a cél, amely magában foglalja többek között például a napraforgót, a szójababot, a borsót és a lencsét is. A gépesítés szempontjából javítani kell a kisebb vállalatok hozzáférését a modern technikákhoz.

Kazahsztán a volt Szovjetunió része. A Kaszpi-tenger által nyugatról határolt ország 1991‑ben vált független köztársasággá. A szomszédjai és a legfontosabb gazdasági partnerei közé északon Oroszország, a keleti oldalán Mongólia és Kína, valamint délen Üzbegisztán és Kirgizisztán tartozik. Az orosz befolyás, csaknem 30 évvel a vasfüggöny leomlása után, továbbra is nagyon nagy. Több lakos beszél oroszul, mint kazahul. És: Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, de csak 18 millió lakosa van.

Az alacsony népsűrűség egyik hatása, hogy Kazahsztánnak sok mezőgazdasági területe van, nem kevesebb, mint 217 millió hektár. Összehasonlításképpen: Németország közel 17 millió hektárral rendelkezik, és több mint 80 millió lakosa van. Kazahsztán mezőgazdaságilag hasznosított földterületének 70%-a zöldterület. Ezek azonban nem gazdag növényzetű zöld rétek, hanem sztyeppeszerű gyepek, amelyeken nagyon extenzív állattartás zajlik.

Sok éghajlati zóna

Mivel Kazahsztán nagyon nagy ország, ezért nagy éghajlati különbségek is jellemzik. Délen a mezőgazdasági munkák márciusban kezdődhetnek, északon gyakran május van már, mire megszűnnek a talajmenti fagyok. Télen itt akár mínusz 40 fok is lehet. A fagyok gyakran októberben megérkeznek. A szélsőséges éghajlat ellenére a kazah mezőgazdaság potenciálja hatalmas, ám ennek teljes kihasználása továbbra is nagyon nehéz. A földterület kb. 75%-át lehet mezőgazdasági célokra felhasználni, de körülbelül 30%-át művelik ténylegesen.

A hozamok alacsonyak. A víz számos helyen korlátozó tényező. A műtrágyák felhasználása szintén nagyon alacsony mértékű, átlagosan 25 kg hektáronként. A mezőgazdasági minisztérium szerint 2019‑ben összesen 19 millió hektárt használtak mezőgazdasági célra. Ebből 14,5 millió hektáron gabonaféléket termesztenek. Kazahsztán a 10 legfontosabb gabonaexportőr ország közé tartozik. A kazah mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a vetéshez és az előkészítő munkákhoz 2019‑ben 147 000 traktort és 84 000 vetőgépet használtak.


A Rostselmash Niva és elődei évtizedekig a szovjet-orosz gabonabetakarítás vezetői voltak. Markáns a rendkívül nagy cséplődob


Ezek a kombájnok az orosz Jenyiszej gyártótól származnak


Ezek a kombájnok az orosz Jenyiszej gyártótól származnak

A kormány szorgalmazza

A gabonafélék és az olajos magvak mellett a kazah gazdák dohányt, rizst és mindenekelőtt gyapotot is termesztenek. Létezik egy kormányzati program, amelynek célja az ország északi részén a jelenlegi 10 000 hektár szója 1,5 millió hektárra történő kiterjesztése. Ennek célja a gabonatermesztés változatosságának növelése.

A kazah kormány az állattenyésztés bővítésén is dolgozik az országban. A haszonállatokkal foglalkozó gazdaságok száma várhatóan a 2017. évi 20 000‑ről 2027‑re 100 000‑re növekszik. Ugyanakkor az állattartó üzemek által művelt vagy használt területek nagysága is növekedni fog, várhatóan 58 millióról 100 millió hektárra. Az egyik gazdasági cél ebben az időszakban a marhahús és a juh exportjának megduplázása olyan országokba, mint Kína, Irán, Szaúd-Arábia és Vietnam. A kormány elsősorban a kisebb, 100 és 200 tehén és legfeljebb 600 juh egyedszámmal rendelkező gazdaságokat kívánja támogatni. Mivel Kazahsztán fontos baromfiimportőr, a kormány erősíteni akarja a baromfiágazatot. A hústermelés várhatóan tíz év alatt megnégyszereződik.

Elavult technika

A kitűzött célok elérése érdekében befektetésekre van szükség a know-how, az épületek – és a technika területén is. A gépek körülbelül 90%-át le kellene cserélni. Az összes traktor 94%-a tíz évnél idősebb, a kombájnoknál ez az arány 77%. A gépek importja 25 százalékos támogatásban részesül. Az elmúlt öt évben évente a gépek három és öt százalékát mindig cserélték, de a cél eléréséhez hat és nyolc százalékra lenne szükség.

Néhány gépet gyártanak csak a saját országukban. Az importőr országok közül Oroszország 40%-kal az élen áll. További fontos beszerzési államok: Németország, az Egyesült Államok, Kanada, Hollandia, Fehéroroszország, Törökország és Kína. Hazai gépgyártó az Agromash, a KZ Vector, a SemAZ, a DonMar, a Kaz Kioti, az Avagro és a KAIK. A hazai gyártás megduplázására irányuló kormányzati program már a megvalósítás fázisában van. Az eurázsiai együttműködésnek köszönhetően projektek indultak Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország vállalataival.


A Rodina mezőgazdasági vállalat Claas kombájnflottájának egy része


Hatékony késes vetőcsoroszlyás technika a Horsch vállalattól…


…az orosz gyártók pótkocsijai mellett


A Rodina gazdaság jól ellátott Németországban kifejlesztett gépekkel, amelyek közül néhányat Oroszországban gyártanak vagy szerelnek össze


Hátsó- és homlokrakodógép nagy emelőmagasságú Belarus traktorokhoz, stabilabb hátsó tengelyen

Hatalmas flották

Példa egy modern vállalatra a Rodina mezőgazdasági társaság, a főváros, Nur-Szultan közelében fekvő Tselinograd régióban (2019‑ig a kazah főváros Astana volt, de a nevét Nur-Szultan Nazarbajev volt elnök tiszteletére változtatták meg 2019 márciusában). A társaság több mint 60 000 hektárral rendelkezik, tej- és húshasznú szarvasmarha-állománnyal és szántóföldi növénytermesztéssel. A forgalom körülbelül 15 millió euró. Valamivel több mint a fele ennek a tejtermelésből származik: a társaság 2400 istállózott egyedből álló tehénállománnyal rendelkezik, beleértve a fiatal szarvasmarhákat is. Napi mintegy 50 tonna tejet termelnek. A vállalat ezután saját tejüzemében dolgozza fel a tejet. A tejtermékeket elsősorban a fővárosban értékesítik.

A Rodina a vállalat teljes területén mintegy 580 embert foglalkoztat. Az igazgatóé a társaság 51 százaléka, a fennmaradó rész az alkalmazottaké. A társaság eredete egy szovhoz volt, egy állami tulajdonban lévő, bérmunkásokat foglalkoztató társaság – nem úgy, mint egy szövetkezetként szervezett kolhoz. A Rodina ma rendkívül alacsony bérleti díj mellett bérli a földet a kormánytól. Konkrét számadatokat nem akartak megadni nekünk, de a föld vételára mindössze 100 euró körül mozog hektáronként. Ennek megfelelően egy hektár bérleti díja egyszámjegyű vagy a kisebb kétszámjegyű tartományba eshet.

A gépparkban 126 traktor található. Nagyobb részük a Belarus vállalattól, Fehéroroszországból származik. Ezenfelül számos John Deere és Claas traktor áll rendelkezésre, köztük hét Xerion. A flottában néhány Versatile törzscsuklós kormányzású traktor is található, a klasszikus 12 fokozattal rendelkező váltóval. Ezek robusztusak és nagyon könnyen javíthatók. A gabonát a Medion és a Tucano sorozatból származó 33 Claas kombájn segítségével takarítják be. A gépparkban két John Deere önjáró növényvédelmi permetezőgép is megtalálható, de a herbicid permetezésének 30%-át a vállalat három repülőgépével végzik. A vetőgépek Németországból származnak: a Horsch és az Amazone, illetve Kanadából, a Morris vállalattól.

Teljesen más vállalkozás a Tabys Farm, az Almaty régióban. Ez is egy magánvállalat. Modern tejtüzemmel, új istállókkal és 600 tehénnel rendelkezik. Ezt egy ukrán tanácsadó cég látja el szaktanácsokkal. A földhasználat 4000 hektárra terjed ki, mind a szántóföldi növénytermesztés, mind a tejágazat számára. A Tabys Farm 40 alkalmazottal dolgozik. A géppark az Oroszországból és Fehéroroszországból származó jól bevált és olcsó gépek, valamint a Nyugatról származó új gépek csoportjából tevődik össze.


A Belarus továbbra is piacvezető márka Kazahsztánban – legalábbis a darabszámok tekintetében


Egyre többen fektetnek be a drágább nyugati technológiába


Elöl régi, hátul új – jobban működik, mint fordítva

Arend-Jan Blomsma