fbpx

BEDNAR Omega mulcsvetőgép: sokoldalúság, precizitás, teljesítmény

Írta: Szerkesztőség - 2016 július 25.

A minőségi növényállomány megalapozása előfeltétele a betakarításnál elért magas terméshozamoknak, ez határozza meg a gazdák által realizált bevételt is.

A sokéves fejlesztés és tesztelés meghozta a gyümölcsét: a BEDNAR vetéstechnológiája a legigényesebb elvárásokkal szemben is megállja a helyét. Az Omega vetőgépet a nagy területteljesítmény mellett a sokoldalú alkalmazhatóság és a precizitás jellemzi.

Az Omega OO vetőgép 3, 4 és 6 méteres fogásszélességekben kapható

Kompakt szerkezetű univerzális vetőgép

Az OMEGA vetőgép, szerkezeti kialakításának köszönhetően mind a hagyományos, mind a csökkentett menetszámú, talajkímélő művelési rendszerekben is megállja a helyét.

A talaj előkészítését a párosan felfogatott (Twin-disc rendszer), 520 mm átmérőjű tárcsalapok biztosítják. Az ofszet tömörítő keréksor a talaj vetés előtti egyengetésén kívül a stabilitást hivatott még szolgálni. A vetőgép az alap 16,5 cm-es csoroszlyatávolságon kívül 12,5 cm-es osztással is konfigurálható.

Az Omega rendelhető FERTI-kivitelben is, amely az osztott túlnyomásos tartályának és műtrágyacsoroszlyáinak köszönhetően műtrágya kijuttatására is alkalmas. A vetésmennyiség (0,6-350 kg) mindkét típusnál egyszerűen és gyorsan állítható, a vetőgép hátuljánál található kalibrációs berendezésnek köszönhetően.

A 4 m-es munkaszélességű modell már felcsukható és merev gerendelyes változatban is kapható.

Pontos magelhelyezés

A precíz magelhelyezésről a PSP (Precise Seed Placement) vetőcsoroszlya-rendszer gondoskodik. A paralelogramma vezetésű duplatárcsás vetőcsoroszlyák konstansan tartják a kiválasztott vetésmélységet egyenetlen talajfelszín esetén is.

Paralelogramma vezetésű duplatárcsás vetőcsoroszlya-rendszer

A talajfelszín ideális követéséről tömörítőkerekek gondoskodnak. A csoroszlyanyomás (max. 130 kg) hidraulikusan állítható, a traktor fülkéjének kényelméből. A vetőtárcsák „V”-alakban vannak elhelyezve, enyhe átfedéssel, ennek köszönhetően a pontos maglehelyezés elhasználódás esetén is biztosított.

A precízebb talaj-előkészítés érdekében az OMEGA OO felszerelhető még nyíl alakú mintázattal kialakított mellső tömörítő keréksorral, ún. Front-Packer-rel. A Front-Packer előnyeit leginkább forgatás nélküli talajművelés esetén tudjuk kihasználni. Forgatásos művelésnél pedig a mellső hidraulikus Crushbar simító ajánlott.

A hagyományos tárcsás művelőegység mögé szerelhető a hullámos tárcsasor

Öntisztító hullámos tárcsasor

A hagyományos kúp alakú lapok mellett a vetőgép öntisztító hullámos tárcsasorral is felszerelhető. A hullámos lapok elsősorban nedves körülmények között készítenek megfelelő magágyat. A hagyományos lapokkal ellentétben nem hagynak rögös hantokat, csupán 2-6 cm mélységben átszellőztetik a talajfelszínt. A vetőgép nagy előnye, hogy a két különböző tárcsaszekció tetszés szerint felváltva, vagy akár egyszerre is használható.

CÍMKÉK bednar