Az új generációs KUHN változókamrás hengeres bálázók (videó)

Az új KUHN változókamrás bálázó széria két modellből, a VB 7160 és 7190 típusokból áll, 1,60 és 1,85 m maximális bálaátmérővel. Az új generáció a korábbi VB 3100-as változókamrás hengeres bálázócsaládot váltja fel.

Januárban néhány sor erejéig már beszámoltunk az új bálázószéria premierjéről, itt a GÉPmax oldalunkon, most viszont részletesebben bemutatjuk, milyen konstrukciós újdonságok jellemzik.

Az új bálázócsalád, három hevedergörgővel, kettős hevederfeszítő karral és négy hevederből álló kamrával rendelkezik. A meghajtó görgők speciális tömítésű, önbeálló, görgős csapágyazásúak. A görgőket hajtó görgős láncos áttételek láncai, automatikus, folyamatos működésű kenőrendszerrel vannak zsírozva. Az új bálázósorozattal szalmában akár 140 kg/m3 bálasűrűséget és óránkénti 30 tonnás betakarítási teljesítményt lehet elérni.

Az i-DENSE rendszernél, az integrált páratartalom érzékelője által mért értékek alapján, a hidraulika beállítja a hevederes bálaformázó kamra nyomását és ezáltal a bálasűrűséget, a bálázott termény aktuális nedvességtartalmához. Így a traktorvezetőnek nem kell a bálázandó takarmány vagy szalma változó nedvességtartalmához folyamatosan igazítania a bálasűrűséget, az i-DENSE ezt beavatkozás nélkül, folyamatosan elvégzi. Az aktuálisan mért adatok nyomon követhetők az ISOBUS kijelzőn.

A korábbi szériában bevált INTEGRAL ROTOR technológia, az új VB7100-as sorozatban is alkalmazásra került. Ennél a megoldásnál, a rotor két oldalán nagy átmérőjű csigák szűkítik az anyagáramot. A csigát, a rotorral egy tengelyre integrálva jelentősen egyszerűsödik a konstrukció, illetve a bálakészítési folyamat sebessége jelentősen növelhető.

Balra a három hevedergörgővel, kettős hevederfeszítő karral és négy hevederből álló kamrával rendelkező bálakamra, jobbra pedig az INTEGRAL rotor – fotó. KUHN Group

A rotor fogak hosszú élettartamú HARDOX® acéllemezből készülnek. Szeletelés esetén, az OPTICUT 14, illetve 23 késes rendszerrel, 70 vagy 45 cm-es vágáshosszra apríthatjuk a tömörítés előtt a takarmányt. A szeletelő kések rugós biztosítással és idegenanyag védelemmel vannak ellátva.

A GROUP SELECTION funkció nagyban megkönnyíti a kések cseréjét. A 14-késes OPTICUT rendszerénél, 0, 4, 7 vagy 14 késszámvariációt lehet aktiválni, míg a 23-késes OPTICUT rendszer esetén, 0, 7, 11, 12 vagy 23 késszám működésének beállítása lehetséges.

Hannoverben mutatkozott be az új VB 7100 széria

Az innovatív stretch hálós kötözőrendszer technológiának köszönhetően a kötözés műveletének minden fázisában egyenletes a hálófeszítés. Azért, hogy a kötözése közbeni hálószakadást ne forduljon elő, a hálófeszítő szerkezet a bála forgássebességének 90 százalékával működik. A kötözőrendszer a bála széleire húzza rá a hálót, így nincsenek háló alól kitüremkedő bálaszélek. Az új szabadalmaztatott tartókonzolnak köszönhetően a kezelő könnyedén, a bálázóra való fellépés nélkül töltheti be az új hálóhengert.

A 4 másodperces bálaürítési idő, kategóriájában az egyik leggyorsabb – fotó. KUHN Group

A VB 7100 széria modelljeinek bálakidobása az egyik leggyorsabb a kategóriájában. Négy másodpercen belül a bála kiürítésre kerül és záródik a hátsóajtó. Az új generáció is teljesen ISOBUS kompatibilis. A kezelő felület az ISOBUS traktorterminálján, vagy a KUHN CCI 50, illetve a CCI 1200 terminálokon jeleníthető meg.

Farkas Imre

no