fbpx

Az Azurit és a Solitair 25 2017-ben kerül piacra

Írta: Szerkesztőség - 2017 május 18.

A LEMKEN jó úton jár

A LEMKEN, a professzionális mezőgazdasági gépgyártás specialistája a tavalyi nehéz gazdasági környezetben is megőrizte erős piaci részesedését: 325 millió eurós bevétele az egy évvel korábbinak felel meg. A vállalat alkalmazottjainak száma 100 fővel, 1405-re nőtt, ebből 56 fő a visszavásárolt hegesztő cég dolgozója.

A főbb európai piacokon, mindenekelőtt Német- és Franciaországban a forgalom változatlanul gyenge, míg az Egyesült Királyságban a közelgő brexit dacára viszonylag stabil. Közép- és Kelet-Európában a főbb piacokat Románia, Magyarország és Bulgária jelenti; itt a bővülés igen jónak mondható. Ugyancsak nagyon jó eredményeket értünk el Oroszországban, míg az ukrán eladások csaknem megkétszereződtek. A LEMKEN 10 legfőbb piaca között van még Kanada és Kína, ahol családi vállalkozásként működő összeszerelő és értékesítő leányvállalat működik három éve.

Németország 26%-kal járult hozzá a teljes értékesítési eredményhez, Nyugat-Európa egésze 28%-kal, Kelet-Európa 33%-kal, az Egyesült Államok és Kanada pedig 6%-kal. Az export aránya 74%; az előző évhez képest 5 millió euróval nőtt, jelenlegi szintje 241 millió euró. Az alkatrészüzletág kiváló teljesítménye a teljes eredményre jó hatással van. Ehhez az is hozzájárult, hogy kereskedőink számára teljesen új értékesítési stratégiát írtunk elő.

A Lemken 2016-ban 12 809 db gépet gyártott le amiből a legnagyobb részesedéssel az ekék bírtak, és ez is vitte véghez a legkomolyabb növekedést 2015-höz képest.

A 2017-ben piacra kerülő új eszközök között van a pneumatikus vetőgépek Solitair 25 sorozata. A LEMKEN emellett piacra dobja első szemenkénti vetőgépét is, a kezdetben 6 méteres munkaszélességű Azuritot. Jó híreink vannak az elektronika szerelmeseinek is: 2017-től minden ISOBUS-kompatibilis géphez kisebb, kifinomultabb CCI-50 terminál jár, 5,6 collos kijelzővel. A további újdonságok a novemberi Agritechnicán mutatkoznak majd be, ahol a LEMKEN nagy standdal képviselteti magát.

– Az elmúlt esztendő ismét bebizonyította, hogy milyen nehéz bizonyos fejlődési tendenciákat előre látni – mondta Anthony van der Ley ügyvezető igazgató. – Összességében igen elégedettek vagyunk, hiszen az év végére teljesítettük nagyratörő terveinket. Mindez jórészt dolgozóink fantasztikus elkötelezettségének és rugalmasságának köszönhető. Szintén hozzájárult a sikerhez az, hogy a cég különféle gyártási és logisztikai beruházásai igen hasznosnak bizonyultak, így képesek voltunk optimálisan kihasználni a gyártási kapacitásunkat.

2016-ban számos új épületünk is elkészült, beleértve az új tréningközpontot, a LEMKEN AgroFarmot, ahol oktatótermek és szántóföldek segítik a kereskedők és a gépvásárlók gyakorlati tréningjét. Új, az eddiginél nagyobb értékesítési pont épült Franciaországban, továbbá bővült és modernebb lett az alpeni főhadiszállás gyártás-előkészítő részlege is. A cég ugyanakkor nagy összegeket költött a dolgozók oktatására és a munkafolyamatok optimalizálására is.

– Ezek a beruházások 2016-ban 16 millió euróba kerültek, és részét képezik hosszú távú terveinknek. Nagyon fontos elemei a modernizációnak és a dinamikus gyártói környezet fenntartásának. Családi vállalkozásként nagyon lényeges, hogy következetesen és körültekintően dolgozzunk, hiszen amikor a gazdák anyagi helyzete ismét kedvezően alakul, azonnal be fog indulni a mezőgazdasági géppiac – folytatta Anthony van der Ley. Bár a gazdasági környezet fő mozgatórugói, a gyarapodó népesség és az élelmiszer-minőség iránti egyre növekvő igényesség pozitív hajtóerőt jelent, a LEMKEN arra számít, hogy az ágazat fejlődése 2017-ben is visszafogott lesz.

CÍMKÉK lemken