fbpx

Új önjáró szántóföldi permetezőgépek

Írta: GÉPmax-2021/VI. lapszám cikke - 2021 november 26.

A Pantera 4504 önjáró szántóföldi permetezőgép 4 500 l tartálytérfogattal rendelkezik, és 21 m és 42 m közti munkaszélességű szórókeretekkel kapható. Fokozatmentes nyomtávállításnak köszönhetően különösen a több üzemben történő használatnál tűnik ki univerzális tudásával. A különböző Pantera, Pantera-W, Pantera-H és Pantera-HW futóműtípusokkal a gép a legkülönbözőbb elvárásoknak is képes megfelelni.

 

Amazone Pantera 4504 önjáró szántóföldi permetezőgép

 

Intelligens futómű

A Pantera speciális tandem futóműve nem csupán kiváló alkalmazkodást, hanem nagyfokú stabilitást is biztosít egyenetlen talajon, de természetesen lejtőkön is. A szintszabályozott, hidropneumatikus felfüggesztésnek köszönhetően a gépkezelő optimális kényelemben vezetheti a gépet. Emellett az egyedülálló kialakítású alváz és a jól bevált AMAZONE szórókeret-felfüggesztés kombinációja még nehéz körülmények között is biztosítja a szórókeret optimális és nyugodt futását. A gyakorlatban az 1,20 m nagyságú hasmagasság is fontos előnyt jelent a Pantera számára. A Pantera-H és a Pantera-HW esetén ugyanakkor a hasmagasság eléri az 1,70 métert. Ez különösen a virágzó repce permetezésekor jelent előnyt, de akár magasabb kukoricaállományban is kihasználható. A növények még hatékonyabb megóvásához a Pantera-HW típushoz SunflowerKit napraforgókészlettel is rendelhető.

 

Amazone Pantera 4504 önjáró szántóföldi permetezőgép
A szériában elérhető automatikus nyomtávállítással a gép gyorsan reagálhat a különböző követelményekre és növénykultúrákra

 

A szériában elérhető automatikus nyomtávállítással a gép gyorsan reagálhat a különböző követelményekre és növénykultúrákra. Miután kiválasztotta a kívánt nyomtávot, a gép automatikusan, centiméteres pontossággal áll be arra.

 

Hajtás-menedzsment optimalizált üzemanyag-hatékonysággal

Az 5-ös emissziós szabványnak megfelelő új motornál az AMAZONE dízeloxidációs katalizátorral és részecskeszűrővel rendelkező kipufogógáz-visszavezetést alkalmaz. A dízelrészecske-szűrő üzemelés közben folyamatosan regenerálódik. Az SCR-katalizátor dízel kipufogógáz-kezelő folyadék (DEF) befecskendezésével csökkenti a nitrogén-oxidok mennyiségét. Az új és továbbfejlesztett fordulatszám-szabályozásnak köszönhetően a Pantera permetezőgép mindig a fogyasztás szempontjából hatékony, optimális üzemmódban dolgozik. Ha a jármű AmaDrive-terminálján kiválasztották az ECO módot, akkor a motor menethelyzettől függően megkeresi az optimális üzempontot a forgatónyomaték és a fordulatszám tekintetében. A nagy kerékátmérők miatt – elsősorban induláskor – nagyon nagy forgatónyomatékok szükségesek. A Pantera intelligens meghajtási koncepciója ezeket a nagy erőket nem hidraulikusan hozza létre, hanem mechanikai úton, a bolygómű áttételei segítségével. Ez a hajtás különösen megbízható kedvezőtlen talajviszonyok esetén és elinduláskor. A rendszer folyamatosan, elektronikusan felügyeli és szabályozza négy kerékmotor meghajtási nyomatékát, így a jármű még nehéz körülmények között is mindig optimálisan viselkedik. Nincs szükség az erőt igénylő differenciálzárakra. A Traction Control (ASR) ugyanakkor a közúton való haladáskor is mindig biztonságot garantál.

 

Kormányzásmenedzsment

A jármű mérete ellenére a Pantera minimális fordulóköre csak 4,50 m, ha összkerék-kormányzással halad. Kiváló fordulékonyságának köszönhetően a gép különösen a kis táblákon tudja kiemelkedően növelni a területteljesítményt. Az átkapcsolás az összkerék- és az elsőkerék-kormányzás, valamint a kormányzáskorrekció között az AmaPilot+ többfunkciós kezelőkarral lehetséges. A Pantera intelligensen viselkedik a fordulóban is: ha a jármű AmaDrive 7.0 terminálján aktiválták a fordulókezelést, akkor a permetezőgép a fúvókák lekapcsolásakor automatikusan átvált összkerék-kormányzásra, és a szórókeret felemelkedik. Fordulás után a gép visszakapcsol elsőkerék-kormányzásra a fúvókák bekapcsolásakor. A GPS-támogatású automatikus kormányzáshoz az AMAZONE a Steer Ready csomagot kínálja a hidraulikus kormányzás vezéréléséhez. A Steer Ready csomaggal lehetőség van egy GPS-vevő, pl. az AGI-4 csatlakoztatására. Az ISOBUS-alapú kezeléshez a 12.1 colos AmaPad 2 terminált vagy a 8 colos AmaTron 4 terminált kínálja a gyár. Az új AmaDrive 7.0 járműterminál az ergonomikus kartámaszban kapott helyet. A színes, 7 colos érintőképernyőn minden gépspecifikus funkció átlátható módon megjeleníthető és magától értetődően kezelhető. A Pantera fokozatmentesen és intuitív módon az AmaPilot+ többfunkciós kezelőkarral is kezelhető. A tempomat-funkcióval és a többfunkciós vezérlőkar maximum állásában a Pantera képes akár 50 km/h sebességet is elérni közúton, a szántóföldön pedig az előre kiválasztott permetezési sebességgel halad.

 

Intelligens folyadékmenedzsment

A mélyen az alvázban elhelyezett4 500 literes permetlétartály biztosítja a kedvező súlypontot és az egyenletes súlyelosztást a Pantera négy kerekén. A permetlétartály és az öblítővíz-tartály kiváló minőségű, üvegszál-erősítésű műanyagból készült, sima belső és külső falakkal. Az alacsonyan fekvő kivezető perem még lejtőn is garantálja a lehető legkevesebb maradékmennyiséget. Két nagyteljesítményű dugattyús membránszivattyú (520 l/ perc) gondoskodik arról, hogy még nagy vízmennyiségek és sebességek esetén is lehetővé váljon a permetezés, és mindig kellő keverési teljesítmény álljon rendelkezésre. A szivattyú fordulatszáma 380–580 fordulat/perc tartományban szabadon állítható az AmaDrive segítségével. A szivattyúk könnyen hozzáférhető helyen, a gép jobb oldalán foglalnak helyet.

 

Nagy kiszórási mennyiségek a Highflow+ funkcióval

A HighFlow+ segítségével mindkét szivattyú használható a permetezéshez. Amennyiben nem elegendő a normál 200 l/perc szállítási teljesítmény, szükség esetén a keverőszivatytyú folyadékárama is automatikusan felhasználásra kerül a kívánt kiszórási mennyiség eléréséhez. A keverőszivattyú maradék szivattyúteljesítménye továbbra is gondoskodik a permetlé felkeveréséről.

 

Comfort csomag – egyszerű és magától értetődő kezelhetőség

A Comfort csomaghoz alaptartozék a TwinTerminal 3.0 is. Csökkenő töltöttségi szint esetén automatikusan csökken a keverési teljesítmény a teljes lekapcsolásig, hogy megakadályozza a habképződést alacsony töltöttség mellett. Ezen túlmenően a keverőszerkezet automatikus szabályozása a keverőszerkezet autodinamikus vezérlését teszi lehetővé: ha nagyobb kiszórási mennyiségre van szükség a szórókereten, akkor lezár a kiegészítő keverőszerkezet. Permetezés után a Comfort csomaggal teljesen automatikusan elvégezhető a tisztítás, amely teljes egészében a vezetőfülkéből irányítható. Az olyan további funkciók, mint a szórókeret öblítése, a keringtetéses tisztítás erős lerakódások esetén, vagy egy meghatározott mértékű hígítás az utólagos tankbekeveréshez a földön, ugyancsak benne vannak a Comfort csomagban.

 

Szórókeret repülőgépszárnyhoz hasonló kialakítással

Az AMAZONE szórókeretek a speciális profi építési módnak köszönhetően egyidejűleg különlegesen könnyűek és különlegesen merevek. A szórókeretek 21 és 42 m közötti munkaszélességének köszönhetően a gépek optimálisan illeszthetők az üzemi struktúrához. A kiváló minőség még igen nagy területteljesítmény esetén is hosszú élettartamot szavatol. Az akár 2,55 m-es kompakt szállítási szélesség hozzájárul a biztonságos közúti szállításhoz.

Szórókeret-vezérlés

Az AutoLift automatikus szórókeret-kiemeléssel (szériafelszereltség) a szórókeret a gép minden kikapcsolásakor a kívánt magasságba emelkedik. A DistanceControl és ContourControl automatikus szórókeret-vezetésekkel az AMAZONE minden igényhez megfelelő megoldást kínál. A ContourControl innovatív szórókeret-vezetéssel az AMAZONE egy csúcstechnológiájú megoldást mutat be, különösen a nehéz talajkörülmények között dolgozó ügyfelek számára. A ContourControl vezérléssel kiemelkedő pontosságot érhet el nagy munkasebességek mellett is.

Amaswitch elektromos fúvókánkénti szakaszolás

Az AmaSwitch révén az AMAZONE pontos megoldást kínál az automatikus szakaszolásra az 50 cm-es keretszakasszal. Az AmaSwitch alternatívát jelent azoknak a felhasználóknak, akik szeretnének élni az ék alakú területeken és az átfedéseknél az 50 cm-es szakaszolás rendkívüli pontossága által nyújtott előnyökkel. Az AmaSwitch szériakivitelben rendelkezik a DUS pro nagynyomású cirkulációs rendszerrel, továbbá felszerelhető fúvókánkénti LED-világítással is. Ahhoz, hogy teljes területű alkalmazásról távirányítással át lehessen váltani soronkénti sávpermetezésre, az AMAZONE az AmaSelect Row rendszert kínálja az AmaSelect elektromos fúvókánkénti szakaszoláshoz. A speciális 40°-os fúvókákkal végzett soronkénti sávpermetezéssel akár 65%-kal csökkenthető a növényvédőszer-felhasználás.

 

szerző: Fodor Mihály