Autonóm eperkombájn Kaliforniából

Írta: Farkas Imre - 2021 november 26.

Az Advanced Farm Technologies (USA, Kalifornia Állam, Davis) az ötletgazdája, a TX Robotic Strawberry Harvester autonóm önjáró eperbetakarítónak, amelynek első prototípusát először 2019-ben mutatták be.

A kézi betakarító személyzettel való együttműködésre tervezett TX Robotic Strawberry Harvester egy vezető nélküli önjáró betakarítógép, amely optikai érzékelők, illetve mesterséges intelligencia segítségével kíméletes, élelmiszer-minőségű megfogó-technológiával végzi, a vörös, érett gyümölcsök érzékelését és leszedését az eperágyásokból.

 

 

Az erre a célra épített gép több robotból áll, amelyek képesek ellenállni a kültéri, talajon belüli körülmények viszontagságoknak. A nap 24 órájában önállóan dolgoznak az eperültetvényen és begyűjtik a gyümölcsöt. A bemutatása óta a betakarítógépet számos jelentős epertermesztő üzemben tesztelték az Egyesült Államokban, illetve Kanadában. A projekt sorozatgyártásához az „A” sorozatú finanszírozási kört követően, – amelyben 10 millió dollárt gyűjtött össze – az Advanced Farm Technologies csapata a közelmúltban egy újabb sikeres finanszírozási kört zárt le, amelynek keretében bő 25 millió dollárt sikerült összegyűjteni.

 

TX Robotic Strawberry Harvester
A nap 24 órájában önállóan képesek dolgozni – fotó: https://www.advanced.farm/

 

A „B” sorozatú finanszírozási kört a Catapult Ventures vezette, és az összes „A” sorozatú befektetőt bevonta, beleértve a Kubota Corporationt, a Yamaha Motor Corporationt és az Impact Venturest. Az Advanced Farm Technologies közölte, hogy most az almapiacot figyeli, és azt tervezi, hogy a betakarítógépet úgy fejleszti, hogy az alma szedésére is alkalmas legyen.