fbpx

Amazone Cenius 4002-2 Super nehézkultivátor – DLZ teszt

Írta: Szerkesztőség - 2011 október 16.

Az Amazone a 2009-es évben mutatta be a Cenius kultivátorszéria második generációját. A Super 4002-2 prototípust kukoricatarló hántása közben alaposan szemügyre vehettük.

A talajkímélő művelés terén specialistának számító Amazone elsősorban Centaur elnevezésű nehézkultivátorának köszönhetően aratott sikert a nagyüzemek és bérszolgáltatók körében. A kis- és közepes gazdaságok számára kifejlesztett könnyű vontatású, függesztett Cenius 2004-ben került piacra, de a Centaur és Catros termékcsalád árnyékában nem tudott igazán nagy sikereket elérni. A Cenius eddig csupán 3 méteres munkaszélességben volt elérhető, s mindössze két tömörítőelem közül lehetett választani, illetve a Cenius a munkaszélességhez képest összességében nehéznek bizonyult. Az Amazone nagy reményeket fűz a második generációhoz: a jobb munkaminőség és az egyszerűbb kezelhetőség jegyében kidolgozott munkagép remélhetőleg az elődjénél nagyobb piacra talál majd. A vásárlók két változat közül választhatnak: a Cenius Super a Centaurnál megismert 3D mechanikus túlterhelés elleni biztosítást, a Cenius Spezial a kapák nyírócsavaros védelmét kínálja. A gép kezdetben 3,0, 3,5 és 4,0 méteres munkaszélességben lesz kapható. Mi 2009 őszén kukoricatarlón tesztelhettük a 4 méteres Cenius 4002-2 Super változatát.

3D-kapák a CentaurtólA Cenius három sorban egymás mögött elhelyezett, 3D biztosítással ellátott kapái a Centaurtól érkeztek. Ezek akadályba ütközve hátrafelé és oldalirányban is ki tudnak térni. A koncepció kulcsa két-két 500 kg kioldási erővel rendelkező, karbantartást nem igénylő fektetett spirálrugó. A túlterhelésbiztosítást munka közben nem lehetett nem észrevenni; időnként nagy zörgéssel adott életjelet magáról. A zaj a spirálrugókra vezethető vissza, ezek ugyanis a kapatartó test felső részéhez ütköznek, ami (kialakításából adódóan) felerősíti a keltett hangot. Az Amazon ezzel kapcsolatban már intézkedett: a sorozatgyártásra kerülő gépeken a kapatartó magasságát optimalizálták, így a rugók már nem érnek el annak felszínéig. Az összesen hét kapatestváltozat (amelyből négy gyorscserélő rendszerrel rendelkezik) az 5-30 cm közötti munkamélység-tartományt fedi le. Praktikus: a kapatartókat nem hegesztették a kerethez, hanem négy-négy csapszeggel rögzítették, így mindkét Cenius-változathoz ugyanaz az alapváz használható. Ez a gyártási költségek csökkentése mellett Spezial kivitel esetén kedvezőbb vásárlói árakat is jelent.Amennyiben az ügyfél mégis inkább a 3D kapák használata mellett dönt, úgy azok gond nélkül felszerelhetőek. A kapatagok távolságát az elődhöz képest 5 centiméterrel megnövelték, az osztás kb. 28,5 cm. A Cenius 4002-2 esetében 14 kapa dolgozik. A keretmagasság 82 cm-re nőtt, a kapasorok távolsága továbbra is 75 cm.

Egyszerűbb beállításAz új Cenius modelleknél a munkamélység beállítása a kétoldalt elhelyezett racsnis orsóval történik.Ehhez – a henger tehermentesítése végett – kissé meg kell emelni a kultivátort. A (nullszériás) tesztgépen ezeket az orsókat csak nehézkesen lehetett használni. Emlékeztetőként megemlítjük, hogy a „régi” Cenius esetében a mélységállítás a megfelelő lyukba bedugott csapszeggel történt. Ehhez nem kellett ugyan nagy erőkifejtés, de a helyes mélység beállításához gyakran hosszú próbálgatásra és kísérletezésre volt szükség. A racsnik a Cenius mindkét oldaláról könnyen hozzáférhetőek.Ami nagyon jó: a munkamélység megváltozásához az egyengető tárcsák automatikusan alkalmazkodnak, s csak nagyobb változtatások esetén kell kézzel utánállítani. Erre két forgatókar szolgál, amelyek segítségével a tárcsasor magassága egy menetes rúdon változtatható. A korábbi modellnél ez a művelet sokkal körülményesebb volt, mivel a munkamélység állításakor a tárcsákat minden esetben manuálisan, csapszeg behelyezésével kellett utánigazítani.

Eredmények a kukoricatarlónHomoktalajon, silókukorica-tarlón 15 és 20 cm között két munkamélységben, 220 mm-es tarlóhántó kapákkal dolgoztunk. Így 27 cm-es osztástávolságnál a kapák külső pereme mellett még 5 cm széles rés maradt, de a vetésirányra kissé srégen végzett talajművelés mégis szinte minden szármaradványt meglazított. A szárak bedolgozását illetően semmi kivetnivalót nem találtunk, a munkagép még az erősen elgyomosodott részeken is kifogástalan munkát végzett, és közben a kultivátor egyszer sem tömődött el. A Ceniusnál is érvényes az, hogy a tárcsák és a kapák megfelelő működéséhez és az optimális keveréshez legalább 10 km/h sebesség szükséges. A 4 méteres változat vonóerőigénye a hivatalos közlés szerint 170 LE. A teszt során használt erőgép pontosan ilyen teljesítménnyel bírt, és az adott körülmények között tökéletesen megfelelt; 15 cm munkamélységig minden bizonnyal 150 LE-vel is boldogultunk volna. A 25 vagy 30 cm mélységig történő lazításhoz azonban legalább 200 LE kell. Mégis: munkaszélesség-méterenként 42 LE vonóerőigény egy háromsoros kultivátornál teljesen elfogadható értéknek számít.Nagyobb kínálatA Cenius első generációjának egyik legnagyobb hibája a tömörítőelemek korlátozott választéka volt: a termékkatalógusban két különböző átmérőjű gumigyűrűs henger és egy pálcás henger szerepelt. Az új Ceniushoz ezeken kívül fogashenger és egy tandem henger is csatlakoztatható. Ezért cserébe az 520 mm-es gyűrűshenger kiesett a kínálatból. Megtudtuk, hogy a jövőben két további opció is várható majd, de erről itt még nem nyilatkozhatunk bővebben. A jelenleg rendelhető négy záróelem közül a gyűrűshenger alkalmazható a legszélesebb körben, mert ez szinte minden időjárási körülmény és talajtípus esetén használható. Kaparóelemek gondoskodnak arról, hogy a gumiegységek közötti tér még nedves, kötött talaj megmunkálásakor se tömődjön el. A henger mögé opcionálisan egy egysoros pálcás borona is felszerelhető. Ennek használata főleg akkor ajánlott, ha magágykészítéskor a talajfelszínen kevés szerves anyag van. A pálcák magassága és a művelés intenzitása szegmensenként öt, illetve három fokozatban állítható.

Kétféle koncepcióAz Amazone Centaur 4002 merev és összecsukható kivitelben kapható. Felfedjük a titkot: a típusmegjelölésben szereplő „-2” tag a hidraulikusan csukható Ceniust jelenti. A szállítási szélesség így pontosan 3 méter. Munkahelyzetben nincs szükség a világító és figyelemfelhívó elemeket tartó karok leszerelésére; csak fel kell őket hajtani, és csapszeggel rögzíteni. Ha viszont hátramenetben véletlenül pl. egy sövénybe hajtunk, érdemes odafigyelni, hogy az ágak nehogy eldeformálják a munka közben függőlegesen álló tartókarokat. A merev kivitelű géphez viszonyítva a többletsúly eléri az 500 kg-ot. A Cenius Super 4002-2 még a legkönnyebb hengerrel is 2400 kg-ot nyom, gumigyűrűs hengerrel pedig erre jön még plusz 400 kg – ez összesen 2800 kg. Ilyen tömeg mellett a Cenius még a kemény, száraz talajba is jól behúz, de a megfelelő orrsúly meglétére mindenképpen ügyelni kell.

Ami még feltűnt…A jövőben a Super és a Spezial hidraulikus munkamélység-állítással is rendelhető lesz. Akinek a traktorán nincs hidraulikus felső függesztőkar, annak a nagyobb mértékű változtatások elvégzésekor ki kell szállnia, és a grubbert vízszintesre kell állítania. Az Amazone a közeljövőben tovább bővíti majd a Cenius termékcsaládot. Másodvetésű növények vetéséhez 2011-ben kerül piacra egy pneumatikus vetőgép felépítmény.ÖsszegzésAz új Cenius modellek érdekes alternatívát jelenthetnek az Amazone által eddig „elhanyagolt” háromsoros kultivátorok szegmensében. Jelentős újításnak számít az 500 kg előfeszítésű, oldalra és hátrafelé is kitérő 3D kapák átemelése a Centaur-sorozatból. A művelőtagok távolsága – a munkaszélesség függvényében – 27 és 28,5 cm között van. Az alapkeret a Super és Spezial esetében is ugyanaz. Mivel a kapatartókat a fővázra csavarozták, ezért a Spezial változat még évekkel a vásárlás után is felszerelhető 3D kapákkal. A munkaeszközök beállításánál sok mindent leegyszerűsítettek. A tárcsaelemek a munkamélység változását automatikusan követik, manuális utánállításra (két forgatókarral) csak nagy változtatásnál vagy extrém munkakörülmények esetén van szükség. A munkamélységet szabályozó orsók meglehetősen nehézkesen mozgathatóak. A biztosító rugók által keltett zaj ügyében az Amazone már konstruktív változtatásokat hajtott végre.

Dicséret és kritikaStabilitás: Robosztus, négyszögletes keresztmetszetű keret. A 15 kapatartót csavarral rögzítették a kerethez. A két fekvő spirálrugóval és egy kiegészítő nyírócsavarral ellátott túlterhelés elleni biztosítás kioldási ereje 500 kg. ■■■■■Alkalmazhatóság: 5 és 25 cm közötti munkamélységben. A magas keret és a nagy áteresztőképesség miatt csekély az eltömődés veszélye. A munkaszélesség minden méterére 40 LE teljesítményigény jut, s ez nagyjából megfelel a kategória színvonalának. A kapatestek (gyorscserélős is) és a tömörítő-záróelemek választéka nagyon jó. ■■■■■Munkakép: A Ceniust mi csak kukoricatarlón, 17-20 cm munkamélységben próbáltuk ki. A behúzás, bedolgozás és visszatömörítés nagyon jó. Sekély műveléskor 27 cm kapaosztás mellett ügyelni kell arra, hogy ne maradjon a gép után műveletlen terület. A sebesség érje el legalább a 10 km/h-t! ■■■■□Kezelhetőség: A munkamélység beállítása két állítóorsó segítségével, szerszám nélkül (opcióként hidraulikusan) történik. A tesztgépen ezek elég nehezen jártak. A beállításhoz a hengert tehermentesíteni kell. A munkamélység bizonyos mértékű megváltozásáig az egyengető tárcsák (opció) automatikusan alkalmazkodnak. ■■■■□Technikai adatok:

munkaszélesség

4,0 m

kapák száma:

14 darab

Kapaosztás:

28,5 cm

kapasorok száma:

3 darab

kapasorok távolsága:

75 cm

Keretmagasság:

82 cm

Túlterhelés védelem:

mechanikus

kioldási erő:

500 kg

munkamélység- állítás:

mechanikus, kérésre hidraulikus

tömeg (gumigyűrűs hengerrel):

2.800 kg

szállítási szélesség:

3,0 m

muA német dlz-agrármagazin cikke alapján[m3 id="megjelent-gm" ev="2011" ho="03" honev="márciusi"]>