fbpx

Nagyobb művelőszerszám, erősebb gép (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 december 03.

Az Amazonen-Werke gyár új XL sorozatú rövidtárcsa-széria legfőbb ismertetőjele a megnövelt 610 mm-es átmérőjű tárcsalap. Az új CatrosXL 6003-2TS modell kukoricatarlón végzett munkáját, a 33. Bábolna Gazdanapok „élőgépes” bemutatóján nézhették meg az érdeklődők. A 15 különböző gép munkavégzését összehasonlító sorozatunkban most az Amazone új modelljét ismertetjük olvasóinkkal és mutatjuk be videónkban.

 

 

A bemutatott gép munkaszélessége 6 méter, minimális vonóerő igénye 240 LE. A járószerkezet, munka közben teljesen felhajtható a gép fölé, ezzel is növelve a tárcsamezőre és a hengerre jutó tömeget. A tárcsamező és a késhenger munkamélységének állítása teljesen hidraulikus, menet közben, a traktorfülkéből a mindenkori körülményekhez igazodva lehet állítani a gépet.

 

Amazone Catros

 

Az új gépcsalád megőrizte a korábbi Catros rövidtárcsák kitűnő műszaki megoldásait. A megnövelt tárcsaátmérőből fakadóan az egyedi tárcsalap-felfüggesztés karjai a gumibakokkal, és a karbantartásmentes tárcsacsapágyak még nagyobbak, erősebbek lettek.

 

Amazone Catros

 

Az Amazone új XL sorozata, függesztett kivitelben 3-tól 6 méteres, vontatott kivitelben pedig 4-től 8 méteres munkaszélességig rendelhető. A tárcsalap finom fogazott, illetve csipkés változatban is elérhető, amely akár 16 cm-es munkamélységig is használható a talaj megfelelő megmunkálására.

 

Amazone Catros

 

A futómű saját, hidraulikus lengéscsillapítással szerelt, amely aktiválásával megelőzhető a rövidtárcsa bepattogása. Mivel a futómű hátul van és a két tömörítőhenger egyvonalban fut, lehetőség van a földvégi fordulókat a hengeren gurulva megtenni.  A tömörítőhengert 11 féle típusból lehet kiválasztani, a gépre kiegészítő eszközöket is lehet szerelni: így simítóegységet, pálcás boronasort, vetőgépet zöldítéshez, vagy az itt is bemutatott késhengert.

 

Amazone Catros