fbpx

Új LEMKEN grubber: alacsony vonóerőigény, sokoldalúság

Írta: - 2023 július 05. -Hirdetés

Az új Karat 10 három kapasoros kultivátorkapái szimmetrikusan vannak elrendezve a vontatás tengelye mentén, amitől a gépnek alacsony vonóerőigénye és egyúttal intenzívebb a keverő hatása. A kialakítás a korábbi modellekhez képest könnyebb vontathatóságot és kisebb oldalra húzást eredményez.

A kapák elrendezése csak az egyik kulcsfontosságú terület, amit a LEMKEN továbbfejlesztett a Karat 10 kultivátornál.

  • A sekély művelésre szánt szárnyas kapák szélesebbek lettek. Alternatívaként a keskeny kapák mélyművelésre használhatóak.
  • Újdonságnak számítanak a szélső egyengető művelőelemek, melyek lehetővé teszik a gép összecsukott állapotban történő használatát.

A teljes munkaszélességben végzett sekélyművelés különösen hasznos az őszi köztesnövények tavaszi bedolgozásánál vagy a tarlóhántás első meneténél. A DeltaCut kapák megbízhatóan átvágják a növények gyökereit, és megakadályozzák a további vízvesztést a talaj kapillárisainak elzárásával. A tarlóhántás, a tarlómaradványok sekélyen végzett bedolgozása elősegíti gyommagvak és az árvakelés egyenletes csírázását és a párolgás csökkentését.

A 28 centiméteres osztástávolsággal elhelyezett, 35 centiméter széles DeltaCut kapák még jelentős kopással járó, hosszú használat után is képesek a teljes munkaszélesség megművelésére. A különösen nagy területteljesítmények érdekében karbid bevonattal is elérhetőek, amely akár ötször hosszabb hasznos élettartamot tesz lehetővé. Ezen kapák minimális hosszirányú kopása állandó munkaminőséget biztosít a teljes hasznos élettartama alatt. A LEMKEN Karat 10-hez a kapa-gyorscserélő rendszer az alapkivitel részét képezi, ami lehetővé teszi a szerszám nélküli átállást a középmély lazítás (30 cm) és az ultra sekély tarlóhántás (2-4 cm) között.

Sekély tarlóhántásnál lehetőségünk van rá, hogy a szárnyas késekkel 4-7 cm mélységig a talajba keverjük a tarlómaradványok 50-60%-át, ezzel elérve a tápanyagok fokozatos feltáródását, míg a tarlómaradvány felszínen maradó hányadával takarjuk a talajt, ezzel mérsékelhetjük az elporosodást, és védjük a talajt.

A Karat 10 intenzív kultivátor kérés esetén mellső tárcsasorral is felszerelhető. Ez biztosítja azt, hogy a nagyobb mennyiségű szerves anyagot még hatékonyabban keverje be a talajba. A tárcsák egyedileg laprugókra vannak felfüggesztve, átvágják a tarlómaradványokat, és felaprítják a nagyobb rögöket, hogy a gép intenzíven tudja keverni a talajt, az eltömődés veszélye nélkül.

A hengerezés a feltalaj levegőzöttségét csökkentve korlátozza a mikroba-tevékenységet a talajban. A Karat 10-hez a vásárlók a LEMKEN hengerek teljes választékából választhatnak:

  • Pálcáshenger RSW
  • Dupla pálcáshenger DRF
  • Dupla profilgyűrűs henger DPW
  • Egyszeres tömörítőhenger PEW
  • Flexgyűrűs henger FRW
  • Késeshenger MSW
  • Packer profilhenger PPW
  • Packer duplakéses henger PDW

Marosi Roland,
Lemken Hungária Kft.
Kelet- Magyarország
+36308525787

Póczik Balázs
Lemken Hungária Kft.
Nyugat-Magyarország
+36307485380