fbpx

A szárzúzás mesterei a növény és a talaj érdekét szolgálják

Írta: GÉPmax-2023/VI. lapszám cikke - 2023 november 22. -Hirdetés

A talajkímélő művelésmódokra való átállás ma már sürgető kényszer, amit az időjárási szélsőségek, a terméshozam-növelés és a talajállapot-javítás kihívásai tesznek szükségessé. Ennek jegyében mutatta be a „Szárzúzás mesterei” címmel innovatív munkagépeit a Güttler az ősz derekán, több helyszínen.

A gazdaság érdeke is a talajkímélő, mulcsozó technológia

A bemutatósorozat célja – akárcsak a Güttlernél és a vele szoros együttműködésben dolgozó márkáknál: a Müthingnél és a Moreninél – a klímaváltozás és a növényvédelem jelentette kihívások hatékony megválaszolása. Nem csak az európai élelmiszerbiztonsági törekvések motiválják a kevesebb (vagy zéró) növényvédőszer-felhasználást. Ez ugyanúgy érdeke a gazdaságnak, mint például a talajszerkezetet kímélő művelésmódok bevezetése: például a mulcsozás, a táj fenntarthatóságának elérése.

Ez utóbbi előnyei között a Güttler bemutatósorozata például azt emelte ki, hogy a finomra zúzott növénymaradványok gyorsabban indulnak bomlásnak a talajban. Ezzel mérsékelhető a betegségek és a kártevők elterjedése, továbbá a haszonnövények számára jól felvehető szerves tápanyaggá alakulnak a talaj felső rétegében. Minél egyenletesebb a szár- és gyökérmaradványok zúzása-vágása, annál egyenletesebb lesz ezek eloszlása is a táblán, ami ugyancsak hozzájárul az egységes állomány kialakulásához.

Emellett a talaj felszínén kialakuló mulcsos „szivacsréteg” fontos védőfunkciót is betölt: akadályozza a nedvesség kipárolgását, ugyanakkor óvja a termőréteget az erodáló széltől, esőzéstől. Továbbá akadályozza a gyomok kelését, ezzel is segítve a biológiai növényvédelmet, nemcsak vírusos megbetegedések szempontjából, hanem akadályozza például rágcsálók, csigafélék közel férkőzését a növényhez. A mulcstechnológia sikerrel alkalmazható a legtöbb fontos kultúrában: olajrepcében, kukoricában, gabonafélékben, burgonyában, takarmány- és legelőkarbantartásban, szőlő-, gyümölcs-, spárga- és zöldségtermesztésben, bogyósok termesztésében.

MasterCut vágóhenger
MasterCut 600 aprítóhenger akcióban

A díjazott Mastercut 600-as

De hogyan érhető el ez az ideális állapot a talaj felső rétegeiben? Elsőként érdemes az idén „Az év magyar mezőgépe” címmel jutalmazott, 6 méteres vágóhenger-munkaszélességű, függesztett MasterCut 600 aprítóhengert szemügyre venni. A három tagból álló szerkezet első részén található simító-előtt megdönti a szárat, majd a vágóhenger 70 centis, 30 fokos dőlésszögben, spirálisan elhelyezett kései apróra darabolják azt. A vágóhenger az univerzális traktorok mellső és hátsó hárompont-függesztőszerkezetéhez kapcsolható, így a műveletkapcsolás előnyét is élvezheti a gépkezelő. A traktor akár 15-20 km/h-s sebességgel, azaz nagy területteljesítménnyel működtetheti a vágóhengert, amely így kis fogyasztás mellett is – a kis átmérő révén – berázás nélkül végzi a munkát. Ha a szármaradvány vagy növény igényli, az aprítóhenger váza segédsúlyokkal is kiegészíthető, fokozva annak aprítási hatékonyságát. A munkagép szállítása is praktikus: hidraulikusan 2,4 m-re csukható össze. A MasterCut vágóhenger további előnye ezekben az években, hogy kifejezetten ajánlott zöldítések kezelésére, ami az AÖP-ben fontos tényező.

Élettartam és praktikum

A bemutatón szerepelt a Güttler kínálatának részeként a Müthing által kifejlesztett MU-L/S 250 rézsűszárzúzó. A munkagép a traktor mögött 425 centiméteres sávon végez munkát; árokparton lefelé 60, felfelé 90 fokban dönthető, így kiválóan alkalmas táblaszélek, fás-bokros övezetek nehezen elérhető részeinek rendbe tételére. A gép már ismert tulajdonságai közé tartozik a Müthingre egyébként is jellemző hosszú élettatartam, az egy anyagból hengerített, robusztus ház stabilitása, a szabadalmaztatott „cápauszony” állókések aprítási hatékonysága. Továbbá például az, hogy kalapácsok erős rögzítésével idegen anyag bejutásakor a rotor kevésbé sérül, a biztonságot pedig fokozzák a rugóacélból gyártott kőfogó lamellák. A házban elhelyezhető kopóbetéttel tovább is növelhető a gép élettartama, és az állókések egyszerűen és olcsón cserélhetőek.

MUM 300 és MU Pro 280
A Güttler bemutatósorozaton szerepelt a MU-M 300-as mulcsozójával együtt is alkalmazható MU-Pro/F 860

Ugyancsak látható volt a Güttler bemutatósorozaton az MU-M 300-as mulcsozójával együtt is alkalmazható MUPro/F 860. Ez a szárzúzó is tartósságáról, illetve relatíve kis önsúlyáról ismert, kiváló minőségű DuraX M kalapácsait speciális acélból kovácsolják, és ugyancsak nagy teherbírásúak a Starinth tartógörgős csapágyak. A talajkövetésről a MU-SOFA tehermentesítő mechanizmus gondoskodik.

Hasonló feladata van a Müthing AgriLine technológiájának is. A 280 centiméteres munkaszélességű mulcsozó esetében a Vario különböző üzemmódok hatékony kombinációját jelenti fűkaszával, mechanikus gyomirtásért felelős boronával és hengerrel, amely a talaj felső rétegében kialakítja a kelő növény számára ideális, illetve a talaj védelmét szolgáló szerkezetet. A MU-Vario rendszer egyben a betakarítási maradványok optimális mulcsozását, egyenletes eloszlását is biztosítja.

Müthing mulcsozó
A 280 centiméteres munkaszélességű Müthing mulcsozó

Munkában egy Samurai

A Güttler szántóföldi prezentációjának záró aktusa a Moreni forgókéses borona bemutatója volt. A Samurai blade-ekkel – azaz egy plusz vágóéllel – szerelt vertikálisan mozgó forgóboronán ezzel a megoldással még intenzívebb a talaj felső rétegének aprítása. A Moreni SX hengere emellett kővédelemmel is ellátott. Fontos eszköze a magágy-előkészítésnek, és akár tarlóban is alkalmas a megfelelő magágy kialakítására. Főleg extrém száraz, rögös területeken ajánlott, ahol már a tárcsa sem volna képes hatékony talajkövetésre – hangzott el a Güttler szárzúzókat bemutató sorozatának szajki állomásán.

Kohout Zoltán