fbpx

Drága a gázzal szárítás? Itt a forradalmi és olcsó megoldás

Írta: Kohout Zoltán - 2022 október 20.

Az USA-ban egyre terjed és a mostani gázáremelkedésekkel Európában is élénkül az érdeklődés egy egészen új szárítási technológia iránt. A cég azt állítja, felére mérsékelhetők a költségek.

(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Gáz helyett rádióhullámmal

Eddig sem örültünk a plusz gabonaszárítási kiadásnak, de tavaly óta még inkább beleborzadunk a gáz árával gyorsan emelkedő költségnek. Az USA-ban Kevin Eichhorn által kifejlesztett megoldás lényege az, hogy propán vagy földgáz helyett rádióhullámok energiájával a legmagasabb nedvességet célozva belülről kifelé szárítják a gabonamagot. Ezzel megvédik a termés legértékesebb részét, sőt, már szobahőmérsékleten, nagyon kis energiamennyiséggel szabadítanak fel nedvességet a gabonából. A gőz formájában felszabaduló vizet egy ventilátor nyomja ki a szárítótérből. Az innovatív Forcefield technológia előnye továbbá, hogy kisebb a tűz- és robbanásveszély, s ahol napelemes rendszer biztosítja az áramot, ott a költségek tovább csökkenthetők.

Gyors, olcsó, minőségi, hatékony

A kisebb hőmérsékleten, kíméletesebben és hatékonyan szárított mag nemcsak fertőzésektől mentes, de jobban el is tárolható. Az alacsonyabb költség és a hatékonyság miatt a gazdák akár magasabb nedvességtartalommal is betakaríthatják a terményt, ha az időjárás vagy más munka ezt sürgeti. Az óránként szárítható anyag mennyisége sincs korlátozva. Továbbá a víz 20-szor gyorsabban távozik, és jobb hatékonysággal lehet megőrizni a magok tápanyagtartalmát – állítja a cég. Eichhorn szerint az üzemeltetési költségek drámai csökkenése miatt ez a technológia néhány éven belül megtérül. Az ágazat logisztikájában akár nagy jövő előtt álló, szabadalmaztatott rendszert több mint 40 féle alapanyagon – például kukorica, szójabab, gyümölcs, dió, biomassza, faapríték –, több éven át tesztelték, és tavaly hozták forgalomba az USA-ban.