fbpx

Öko-tűztér: a fatüzelés jövője a jelenben!

Írta: Gépmax.hu - Hirdetés - 2020 július 31.

Szállópor, völgyekben megrekedt nehéz füst, környezetszennyezés. Sokaknak ez jut eszébe a fával való tüzelésről. Hiszen őseink is így tüzeltek, amikor még, valljuk be, senkit nem érdekelt a környezettudatosság. Pedig ha a fa felelős erdőgazdálkodásból származik, megújuló energiaforrás, és az újabb, innovatív fűtőberendezésekkel már ez a fűtési mód is lehet környezetbarát.

 

 

EU szabályozás és öko-tűzterek

Az senkinek sem újdonság, hogy az EU igen komolyan veszi a környezetszennyezés problémáját, és különféle szabályozásokkal igyekszik gyermekeinknek és unokáinknak megőrizni világunkat. Ennek köszönhetően Magyarországon is jelentős szigorítások történtek. Központi fűtés esetén 2020-tól, egyedi helyiségfűtő berendezések esetén 2022-től csak az úgynevezett öko-tűztérrel rendelkező berendezések engedélyezhetőek. Egyébként a magyar tendencia igen szomorú: a működő közel 1 millió szilárdtüzelésű fűtőberendezésből elenyésző rész, mindössze alig tízezres nagyságrendű felel meg az előírt értékrendnek.

De most egy pillanatra távolodjunk el ettől a borús képtől, és nézzük, milyen technológiai megoldással lehet környezetbarát módon tüzelni! Erre a válasz az “Umwelt Plus” elvnek megfelelő úgynevezett öko-tűztér.

Az öko-tűztér lényege, hogy egy égéslevegő-elosztó dobozzal, és dupla fallal rendelkezik, amelyen több ponton légrések vannak kialakítva. Az égéshez szükséges oxigén a légréseken több szinten át áramlik be. Így megtörténik a fagázok tökéletes keveredése. Márpedig fatüzelésnél a fűtési energia körülbelül 80%-át a tűzifa 300 Celsius fok alatti elbomlásakor keletkező fagázok égése adja.

 

Mit nyerünk az öko-tűzterekkel?

Az első és szabad szemmel jól látható eredmény a felhasznált tűzifa mennyisége (. Vannak azonban más, a gazdaságosságnál is fontosabb előnyök is. A jobb égésnek köszönhetően jóval kevesebb korom, szén-monoxid, szerves szénvegyület és nitrogéndioxid keletkezik és kerül a levegőbe.

Az öko-design elveknek megfelelő berendezések hatásfokának minimum 80%-osnak kell lennie, míg a szállópor-kibocsátás kézi szabályozás esetén maximum 35 mg/MJ, automatikus szabályozás esetén pedig maximum 25 mg/MJ lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ilyen berendezések például Ausztriában és Svájcban még szmogriadóban is működhetnek!

 

 

A tűzifa minősége is kritikus

És itt most nem arra gondolunk, hogy fűtsön valódi tűzifával, és ne háztartási hulladékkal. Hazánkban ugyanis sajnos a borsos büntetés ellenére is általános, hogy jobb esetben használt bútorral, rosszabb esetben „mindennel is” fűtenek.

A jó hatásfokú égéshez elengedhetetlen, hogy megfelelő fajtájú és nedvességtartalmú tűzifát vásároljunk. A fa fajtája legyen kemény, ilyen a bükk, a gyertyán, a kőris vagy a cser. Nedvességtartalmának pedig 15% körül kell lennie, amihez a kivágás után legalább egy év száradási idő kell, úgy, hogy a tűzifa már fel van aprítva. Nem érdemes tehát teherautóra ömlesztve, kétes forrásból származó fát vásárolni, mert a rossz minőségű fa a pénztárcánkon kívül a fűtőberendezést és a környezetet is károsítja.

Bár a tüzifa ára első látásra magasabb lehet, érdemesebb olyan céget választani, ahol felelős erdőgazdálkodásból származó, ellenőrizhető kiszerelésben csomagolt tűzifát tudunk vásárolni. Ilyen például a Fakupac.hu.

Ha nem szeretnénk bajlódni a tűzifa aprításával és szárításával, akkor pedig kényelmes és még mindig gazdaságos megoldás lehet a fabrikett vagy a pellet!

 

Új fűtési rendszer? Legyen a fatüzelés is opció!

Amikor új fűtési rendszert tervezünk, azonnal az olyan új technológiák kerülnek előtérbe, mint például a hőszivattyús rendszerek. De a döntés előtt nézzünk körül, és számoljunk! A fával való fűtés ugyanis igenis labdába rúghat, hiszen nemcsak gazdaságos, de környezetkímélő megoldás is lehet!

 

További információ: