fbpx

Íme, 5 jótanács, ha nem akar ráfaragni a tűzifavásárlásra!

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2020 augusztus 28.

Bizonyára Ön is hallott már a tűzifás átverésekről, amikor is lopott, frissen vágott fát próbálnak az emberre rásózni. Írásunkban megmutatjuk, hogyan tudja kiszűrni a csalókat, és mire érdemes figyelnie, ha gazdaságosan szeretne fűteni.

 

Milyen tűzifát vegyen?

A tűzifavásárlásnál két fő tényezőt kell figyelembe vennünk: a fa fajtáját és a nedvességtartalmat. A tűzifa fajtája legyen keményfa, például cser, bükk, gyertyán vagy kőris. Legalább ilyen fontos a megfelelő nedvességtartalom: a fűtéshez ideális, azaz légszáraz fa nedvességtartalma 20% alatti. Érdemes tudni, hogy ehhez a kivágás után legalább 1-2 év száradás kell.

De mi történik, ha nem elég száraz a tűzifánk? Jelentősen romlik a fűtőértéke, körülbelül 10% extra nedvesség esetén 9%-ot. Ez azt jelenti, hogy sokkal több fára lesz szükségünk, és nem mellesleg jóval több korom termelődik, ami a kéményben lerakódva tönkreteszi azt. Ráadásul a nedves fa tüzelése sokkal környezetszennyezőbb is.

 

 

Erre figyeljen, hogy ne verjék át!

Rengeteg apróhirdetésben árulnak bizonytalan eredetű tűzifát. A leggyakoribb átverés, hogy légszáraz tűzifa helyett frissen vágottat kapunk. De előfordul olyan is, hogy méretes tárgyakat rejtenek el a tűzifa alá, kevesebb fát hoznak, hirtelen az addig ingyenesnek ígért szállítás fizetőssé válik. Mit lehet tenni, hogy ezt elkerüljük?

Tűzifát csak telephellyel és leinformálható céggel rendelkező kereskedőtől vásároljunk! Minden esetben kérjünk számlát, és csak szállítólevél ellenében vegyük át a fát! A kereskedő köteles tűzifavásárlási tájékoztatót is adni.

Ha lehetséges, ne vegyünk fát tömegre, csak térfogatra. A száradás során a fa veszít tömegéből, de a térfogata állandó.

 

Nem mindegy, mikor vásárol tűzifát

Lehetőleg ne az utolsó pillanatban, a fűtési szezon kezdete előtt vegyen fát! Főleg ne akkor, ha teljes farönköket vásárol, hiszen a fát már felaprítva kell tárolni, mert csak ilyen módon tud megfelelően kiszáradni. Ha már elkésett, akkor is van megoldás!

 

Bár a tűzifa ára valamivel magasabb lehet, ha feldarabolva vásárolja meg, rengeteg időt spórolhat azzal, hogy nem kell vesződni a fa felaprításával. Ráadásul a telephelyen már így tárolt, konyhakész tűzifa jó eséllyel elég száraz is lesz.

Ha felelős erdőgazdálkodásból származó, ellenőrzött minőségű és mennyiségű tűzifát szeretne vásárolni, jó választás a tuzifatveszek.hu oldal. Itt erdei köbméterben, egyedi gyártású raklapokon kapja a már feldarabolt, gyártási törmeléktől és kérgétől megtisztított tűzifát.

 

Figyeljen a tárolásra is!

A helyes tárolás legalább olyan fontos, mint a megfontolt vásárlás. A tűzifa tárolásának a célja a megfelelő száradás. Azt már említettük, hogy a fát felaprítva kell tárolni, de milyen legyen a tároló?

A tároló legyen kültéren, de mindenképpen lefedve, hogy közvetlen csapadék ne érhesse a fát. A jó szellőzés kulcsfontosságú, ezért a tároló oldalai úgy legyenek kialakítva, hogy át tudja járni a levegő. A tűzifát ne közvetlenül a talajra pakoljuk, hanem valamilyen keretre vagy raklapra: optimális esetben a talaj felett 5-10 cm légrés szükséges. Ugyanez igaz a tároló hátuljára is. A tűzifát ne közvetlenül a falra rakjuk, hanem ott is hagyjunk ki egy körülbelül 10 cm-es hézagot.

Míg a fabrikett és a pellet tárolása fészerben és pincében célszerű, tűzifát csak akkor tároljunk ilyen helyen, ha már teljesen kiszáradt. Máskülönben fennáll a bepenészesedés és elkorhadás veszélye.

 

A tűzifa az egyik leggazdaságosabb fűtési mód. Ha a fenti tanácsokat betartja, akkor Ön is sokat spórolhat!

 

További információ: