fbpx

Hol kezdődik a precíz vetés? Íme, a Horsch megoldása!

Írta: GÉPmax-2024/IV. lapszám cikke - 2024 július 19. -Hirdetés

Az áringadozások és a klímaváltozás korában döntő a jövedelmezőség szempontjából a hatékony, pontos vetés. Cikkünkben összefoglaljuk a méltán népszerű és bevált Horsch-technológiát.

Horsch Cruiser

NEM LESZ REKORDTERMÉS

Az aratás javában zajlik. Van, akinek egyik-másik szeme mosolyog vagy éppen sír. A repce a nagyon gyenge terméstől az igen elfogadhatóig termett. Ennek több oka is van. Van, ahol a rovarkártétel volt akkora, hogy elvitt 1-2 tonnát, másutt, ahol jónak mondható, 3 t feletti a termés, ott az időjárást okolják (tavasszal lassan, későn indult, aztán a virágzás gyorsan lezajlott). Az árpa több helyen jól muzsikál. A búzában viszont nagyon sok helyen igen sok az apró szem. Mi a helyzet külföldön: a helyzet nyugaton változatlan. Például Franciaországban is elkezdték az aratást, az árpában eddig nem nagyon tapasztalt óriási nagy szemek, de nincs súlya! A tavasszal egész Nyugat-Európában nagyon sok csapadék hullott, ez azt is jelenti, hogy nagyon sokat felhő borította az eget, így a sok csapadék megvolt, de hiányzik a napsütéses órák száma. Ez borítékolja az alacsonyabb hozamokat. Összegezve, eléggé az aratás elején, Európában nem lesz rekordtermés! A tőlünk keletre fekvő, nagy gabonaexportőr országokban is inkább egy normális év várható, mint kiemelkedő! Így remélhetőleg az árak felfelé fognak elmozdulni. (Ennek jeleit láttuk néhány hete.)

Cruiser 7 XL
Cruiser 7 XL – tarlóápolás – felszínegyengetés, szármaradvány-terítés

Az áringadozások a klímaváltozással egyre gyakrabban jönnek, ezért is érdemes a termőhelyi adottságokhoz viszonyítva a maximumot kihozni a természetből. A terméspotenciál minél jobb kiaknázása már a vetésnél eldől! Minél precízebben vetünk, annál biztosabb lesz az állomány, így az általa nyújtott hozam is.

MIK A FELTÉTELEI A PONTOS VETÉSNEK?

Egyből rávágjuk, hogy a vetőgép… Azonban a legelső a magágy milyensége. Ez független a termesztéstechnológiától. Egyenes felületen lehet pontosan vetni. Ezért már a kombájn mögött el kell kezdeni a felszínt egyengetni. A tarlóhántásnál lehet a legnagyobb hatásfokkal a felszínt egyengetni. A műveletlen talajnak ellenállása van, és a kapák ebbe belekapaszkodva, szépen tudják teríteni azt.

Szalmamenedzsment

A Cruiser a Horsch-nál az a sekély mulcskultivátor, ami a legjobban egyengeti a talajfelszínt. A szalmamenedzsment kulcskérdés – ez azt jelenti, hogy nagyon alacsony tarlót vágunk! Igen, ezt is akkor lehet, ha egyenletes a felszín!

A szalmát szecskázzuk, és szétterítjük arra a felszínre, ahonnan begyűjtöttük. A legjobban akkor tudja a kombájn teríteni, ha kb. 5 cm a szecskázási hossz. Ez azt jelenti, hogy az álló- és forgókések élesek kell legyenek!

Tarlóápolás

A tarlót azonnal a kombájn mögött hántsuk meg, olyan sekélyen amint lehet! Itt megint a felszín egyenletessége dönti el a minimális mélységet! A Cruiser egy olyan, hatgerendelyes mulcskultivátor, aminek óriási az egyengető képessége. Természetesen a tarlóhántásnál egy rövidtárcsától nagyobb a vontatási igény, de felszínt egyengetni a leghatékonyabban a tarlóhántásnál lehet. A talajegyengetés mellett a szalmát is teríti. A kapillaritást megszüntetve, szalmával borítva a felszínt várjuk a tarlóápolást. Egyenetlen felületek mielőbbi kivasalására a tarlóápolásnál is használjuk a Cruiser. Másik szögben haladva egy év alatt óriási talajfelszín- egyengetést tudunk elérni. Mit csináljunk a rövidtárcsával? Sajnos mindig lesz megdőlt állomány, ahova jobb nincs, mint a tárcsa, ami darabol és kever. Ezeket a kritikus részeket, parcellákat a rövidtárcsával tudjuk tarlóhántani. Ebben az esetben a tarlóápolást végezzük a Cruiser-rel!

Mélyítőművelés

Az őszi mélyítőművelést mulcskultivátorral, lazítóval végezzük. Ahol a Cruiserrel már ezt az egyengetőműveletet elvégezték, ott a kultivátorokon nagyon gyakran elégséges csak az LD (LowDisturbance) keskeny kapákkal a mélyítőműveletet elvégezni. Az előző műveleteknél a szalmát szétterítettük és bedolgoztuk (második munkamenet már akár 10-15 cm volt), így pl. a Terrano vagy Tiger feladata már csak a lazítás. Azokon a talajokon, ahol még mindig nagy mennyiségű szármaradvány van a felszínen, esetleg kukorica után jön az őszi kalászos vetése, a MulchMix kaparendszert használjuk az intenzív bekeverés és egyengetés végett.

Tiger 5 AS
Tiger 5 AS – alapművelés – magágynyitás – csökkenetett intenzitással

Szecskázás

Kukoricaaratásnál is nagyon fontos az alacsony tarló, ill. a rövid szecskázási minőség. Ezért érdemes a kombájnnál a meglevő LE mellé megfelelő szélességű asztalt passzítani azért, hogy az aratás kevésbé hasonlítson egy lóversenyhez. Itt is lehet nyugodtan3-4 km/h-s sebességgel haladni, és ebben az esetben a tarló is alacsony lesz, meg a szecskázási minőség is kifogástalan! Minél jobb a szalmaszecskázási minőség, annál jobb a bekeverés, ezáltal a szalma – talaj kontaktus is, ill. a szalma lebomlása is gyorsabb lesz. Tavaszig óriási mennyiséget fog eltüntetni a talaj, így a kultúrnövény állománykezelése is könnyebb lesz!

Joker RT
Joker RT dupla RingFlex hengerrel – sekély, intenzív tarlóhántás

A PRECÍZ VETÉS ALAPJA A MAGÁGY

Mindenki nagy sebességgel szeretne vetni. Sokan így is tesznek, ám kérdés, hogy a csoroszlya mennyire tudja a mélységet tartani? Itt nagyon sokszor eltévedünk abban, hogy ki ígér többet a csoroszlyanyomás terén. Lehet óriási csoroszlyanyomásunk is, ha a csoroszlya éppen nem bírja lekövetni a talajegyenlőtlenséget! Asztalfelszín-egyenes talajon egy merev csoroszlya is tökéletesen tud vetni! A legtöbb mulcsvetőgép tárcsás csoroszlyás, mélységtartó kerékkel, különböző megoldásokkal. A Horsch Pronto az egyik legismertebb mulcsvető, aztán a Sprinter és az Avatar.

Pronto 6 DC
Pronto 6 DC – az eredeti

A Pronto az univerzális vetőgép, mivel mellső művelő eszközökkel rendelkezik, amik egy keveset alakítanak a felszínen – magágynyitás. A tárcsamező mögött halad a gumikerekes henger – olyan, mint az úthenger –, egyenget és letömörít, hogy a vetőcsoroszlya egyenletesen, nagy sebesség mellett is pontosan tudjon vetni. A lezáró-tömörítő kerék egyben a mélységtartó is. Azok a termelők, akik még nagyobb hangsúlyt fektetnek a precizitásra, a TurboDisc SiSy csoroszlyát is választhatják! Ugyanis itt a vetőtárcsa között a vetőmag egy ejtőcsövön keresztül halad, és a magárkot egy ék formálja. A magárokban a magot egy gumi fogókerék fixálja – így a mélységet és a magbeágyazást még magasabb szintre helyezték. A kukoricavetésnél mindenki tudja, milyen fontos az egyöntetű kelés. A búza néhány éve kezd odajutni, hogy a termelők e növény vetésére is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. Az egyenletes kelés eredménye, hogy a növények optimálisan jutnak a tápanyagokhoz, így a műtrágya-felhasználás optimálisabb! Az állományvezetés is könnyebb, ezáltal növényvédőszer-mennyiség is megspórolható.

No-till búzavetés
No-till búzavetés – késhengerezett napraforgótalajba

Ezért ideális az Avatar!

Azon termelők számára, akik még erőteljesebben csökkentik a talajművelési menetek számát, és elindultak a min-till vagy a no-till felé, vagy rotációs no-tilleznek, az Avatar a megoldás! Az egytárcsás no-tillre alkalmas direktvető tökéletes mélységtartással rendelkezik, ugyanis a mélységtartó kerék a vetőtárcsa mellett helyezkedik el. Első ránézésre egy szemenkénti vetőcsoroszlya felét látjuk.

Balra no-till búza szójatarlóban, középen no-till búza kukoricában tavaly novemberben, jobbra mellette pedig idén tavasszal

A kukoricavető gépek előnyét látjuk itt is. A mélységtartó kerék betömörít a vetőmag alá, így a növénynek lefelé egyenletesen növekvő tömör talajban fejlődik a gyökere. (Ezt a Prontóban a gumikerekes henger végzi.) A vetőbarázdában egy magfogó kereket vagy a Prontóból jól ismert guminyelvet találjuk, ami a magot a magárok aljára kényszeríti. Ezek után, hasonlóan a kukoricavető gépekhez, egy szögben álló kerék zárja a barázdát. Mulcsvetésben és direkt vetésre, ahol nagy mennyiségű hosszú szárú szármaradványt találunk a felszínen, az Avatar a tökéletes megoldás.

A mezőgazdász amellett, hogy élelmiszerrel látja el a lakosságot, nagyon sokat tesz a környezetünkért is. A növénytermesztés egyik hozadéka, a társadalomra nézve jótéteménye, hogy tisztítja a levegőt! Ezenfelül az a véleményem, hogy minden termelő minden évben minden parcellája mellé egy csemetét kellene ültessen.

Szász Zoltán +36-30/743-0302

Horsch GmBH