fbpx

Ragasztóanyagok a mezőgazdaságban

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 27.

Nincs másik ilyen szektor…

Ragasztóanyagok nélkül meglehetősen furcsa lenne a világunk. Többnyire már annyira természetes, hogy tudomást sem veszünk – a döntően láthatatlan – a jelenlétükről. De, a hiányuk nagyon látványos lenne.

Talán nincs is másik olyan gazdasági szektor, amelyben olyan széles körben jelennének meg a különböző ragasztóanyagok, mint az agrárium. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a legtöbb mai modern mezőgazdaság vállalat profilja jelentősen kibővült. Már nem csak alapanyag előállítóként vannak jelen a piacon. Hanem, a saját élelmiszer üzemükben feldolgozóként is. Így a növénytermesztésben, az őszi káposztarepcében és mustárban használható becőragasztótól a gépészetben és az élelmiszeriparban alkalmazhatókig igen széles a skála. Ahány részterület, annyiféle megoldást vár a ragasztóanyag gyártó cégektől. Számos olyan eset ismert, amikor a mezőgazdasági gépeket gyártó cégek szoros együttműködésben dolgoznak a ragasztóanyagokat előállító üzemekkel (ilyen pl. a New Holland és a Loctite /Henkel/ együttműködése).

alkatrész
Ragasztóanyagot alkalmaznak gépjármű iparban, sőt az agrárgépeknél is

A ragasztás előnyei más technológiákkal szemben

A ragasztásnak számos előnye is van az egyéb összeszerelési technikákkal szemben. Az egyik ilyen például az, hogy ragasztóanyag használata nem változtatja meg az anyag felületét, ellentétben a hegesztési vagy forrasztási technológiákkal. Az anyagok egyedi tulajdonságai szintén változatlanok maradnak. A ragasztási folyamat után a ragasztó megszilárdulása után olyan tömítő hatást alakul ki, amely megakadályozza a repedéseket és a korrózióvédelem szempontjából is nagy jelentőséggel bír. A ragasztás számtalan anyag összeszerelését teszi lehetővé. Függetlenül attól, hogy fa, fém, műanyag, üveg, kerámia, papír, az összeragasztható anyagok választéka jóval nagyobb, mint például a hegeszthetőké.

Egyes területeken, például a gépjármű iparban már a ragasztást tekintik az új hegesztésnek. A járműtechnológiában különösen könnyű konstrukció elérése érdekében a ragasztók használata évek óta bevált eszköz. A fém kötőelemek részbeni kiváltásával csökkenthető a jármű önsúlya. Az alacsonyabb súly alacsonyabb meghajtási teljesítmény igényt jelent. Ami végül csökkenti az üzemanyag fogyasztást is.

A mechanikus kötőelemek helyett a ragasztókötés kiválasztásának fő okai közé tartozik a megnövekedett szilárdság, súlycsökkentés, csökkentett költségek, megnövekedett feszültségeloszlás, jobb gyártási folyamat, megnövekedett rezgés- és korrózióállóság, valamint az aljzatanyagok szélesebb választékával történő tervezés lehetősége.

A ragasztás nem minden kötési feladat megoldására alkalmas módszer. Vannak olyan körülmények, amelyek nem teszik lehetővé ragasztóanyagok alkalmazását. Ilyenkor más kötési technológiákat szükséges használni (pl. forrasztás, hegesztés, szegecselés stb.)

A hagyományos rögzítő és kötőalkalmazásokat alkalmazó iparágak általában konzervatívak, ezért nehéz olyan technológiára váltani, amelyet az elmúlt évtizedek alatt kevésbé használtak. Ezekben az esetekben mindig jelentős a bizalmatlanság az új technológiákkal szemben.

Tény, hogy a ragasztóanyagokban rejlő számtalan funkció és lehetőség teljes körű megismerése eltart egy ideig. Néhány kulcsfontosságú iparágban, például az autóiparban, az építőiparban és az élelmiszeriparban, minden felhasznált anyagot és alkatrészt esetén figyelembe kell venni a szigorú környezetvédelmi és biztonságtechnikai követelményeket. A fejlesztések csak az előbbiekre épülten történhetnek. Ez a folyamat szisztematikus megközelítésen alapul, amely sokszor évekig tart.

Melyik ragasztó a legmegfelelőbb?

A választék nagy, a követelmények összetettek. Az alábbi három kérdés átgondolt megválaszolása sokat segít a megfelelő ragasztóanyag kiválasztásában.

  • Milyen anyagok között kell létrehozni kötést?
  • Mi a feladata a ragasztásnak? (Csak rögzítés vagy pl. tömítés is?)
  • Milyen típusú igénybevételnek, például erőhatásnak, tömegnek, hőnek, nedvességnek vagy vegyi anyagoknak van kitéve a darab a ragasztás után?

Főként a harmadik kérdésre adott válasz kapcsán lehet bizonytalanság. Ennek megszüntetése érdekében érdemes felvenni a kapcsolatot a gyártóval és egy konzultáció keretében megtalálni az optimális megoldást.

A fejlett ragasztórendszer minősége és teljesítménye

A modern ragasztórendszer minőségét és teljesítményét számos különböző szempont befolyásolja. Az optimális teljesítmény biztosításának egyik feltétele, hogy ismerni kell a konkrét alkalmazást és az ahhoz kapcsolódó, figyelmet igénylő szempontok összességét.  A ragasztóanyagok sikeres használatát a gyakorlatban két alapvető tényezőcsoport korlátozhatja. Az első csoport a ragasztó tulajdonságai és a ragasztókötés létrehozásának körülményei. A ragasztási tulajdonságokat befolyásolhatja, pl. nem megfelelő felület előkészítés stb.. A második csoport az a környezet által kifejtett tényezők, nevezetesen a hőmérséklet, a páratartalom változásai, lehetséges közvetlen érintkezés a bomlást elősegítő anyagokkal. Bár mindkét fent említett hatáscsoport együttesen (is) befolyásolja a ragasztókötések mechanikai tulajdonságait, de fontos, hogy külön-külön is vizsgálat alá kerüljenek az egyes tényezők.

A mezőgazdasági gépeknél használt ragasztóanyagok néhány alapvető tulajdonsága

Ahogy korábban már említettük az agrárium egy igen széles spektrumú keresleti oldalt jelent a ragasztóanyagokat gyártó cégek számára. Az alábbiakban egy szűkebb szegmens – mezőgazdasági gépek – kiválasztása után tallózzuk a ragasztóanyagokkal kapcsolatos elvárásokat.

A ragasztókkal szemben támasztott jellemzőbb elvárások:

  • Rezgéscsillapítás
  • Kiemelkedő tartósság és szívósság
  • Magas és alacsony hőmérsékleten történő szervizelhetőség
  • Hő- és elektromos vezetőképesség
  • Kiváló elektromos szigetelési tulajdonságok
  • Kopásállóság
  • Kivételes méretstabilitás
  • Nagy tapadási szilárdság hasonló (pl. fém-fém) és különböző (pl. fém-műanyag) felületek között
  • Vízállóság / vegyszerállóság

A fentiekhez hasonlóan, az agrárszektor más területein (pl. élelmiszergyártás) is össze lehetne állítani, az ott használt ragasztóanyagokkal kapcsolatos elvárás listát. A listák között természetesen jelentős átfedés és jó néhány különbség is mutatkozna.

Folyamatos fejlődésben

A technológia fejlődésével együtt fejlődik az innovatív ragasztók iránti igény. A ragasztóipar készen áll arra, hogy kifejlessze azokat az anyagokat, amelyekre szükségünk van egy jobb világ felépítéséhez. A kiemelt stratégiai célok közé tartozik többek között, olyan ragasztóanyagok kifejlesztése, amelyek elősegítik a termékek élettartamának meghosszabbítását vagy javíthatóságát. Továbbá a pozitív környezeti hatások hangsúlyozása érthetően nagy prioritást élvez. A fejlesztések top 10-es listáját a bioalapú, zöld ragasztó- és tömítőanyagok vezetik. Ma már az az általános tapasztalat, hogy az innovációk jelentős hányada szinte fáziskésés nélkül megjelenik az agráriumban. Gondoljunk itt például a robottechnológiára, drónokra vagy a mesterséges intelligencia alkalmazására. Más kérdés, hogy a hazai mezőgazdasági vállalatok fejlesztési forrásai nem teszik mindig lehetővé a bevezetésüket.

Nyilvánvaló, hogy a ragasztóanyag gyártók a jövőben sem fognak megfeledkezni a szektorról és a kínálatukban továbbiakban is szerepelni fognak „agrár megoldások”.

Czékus Mihály