fbpx

Mezőgépek piaca: nagy üzlet, de meglepő változások jönnek

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 27.

Tíz éven belül 50 százalékkal fog nőni a mezőgazdasági gépek piaca a világban. Mivel a városok egyre nagyobbak és több embert szívnak el-fel vidékről, egyszerre csökken a művelt földek mérete és az agráriumban dolgozók száma. Emiatt viszont nagy jövő előtt állnak a mezőgép- és agrártechnológiai fejlesztések, forgalmazás.

mezőgazdasági gépek öntözés

Áldás volt az automatizálás a szektorban

Az elmúlt években, különösen a COVID-19 világjárvány után, megnőtt a kereslet a mezőgazdasági gépekre, alkatrészekre, technológiákra. Nőtt az automatizálás mértéke és az automatizált mezőgazdasági eszközök használata, ami egyaránt a mezőgazdasági szektor termelésének növekedéséhez vezetett. Vagyis az automatizálást növelő eszközök használata áldás volt a piac számára. A GPS-megoldások és a Dolgok Internete (IoT) alkalmazásainak integrálása a mezőgazdasági gépekbe növeli a termelés mennyiségét a betakarítás, a területfejlesztés, az állattartás, vagy akár – elég csak a drónokkal végzett talajdiagnosztikai, növényvédelmi feladatokra gondolni – a növénytermesztés egész technológiája terén. E tényezők meghatározó szerepet fognak játszani, és jobb lehetőségeket biztosítanak a piac növekedéséhez a 2023-2032-es időszakban.

mezőgazdasági gépek erőgépek

Szomorú és ellentmondásos a holnap

A világszerte egyre agresszívebb városodás miatt a növénytermesztésre rendelkezésre álló terület mennyisége csökkent. Ugyancsak csökken a mezőgazdaságban dolgozók száma is – egyrészt az emberek elvándorolnak vidékről, másrészt a fejlett eszközök révén egyre kevesebb (vagy egyre több szegmensben nulla számú) emberi munkaerőre lesz szükség. E szomorú trend ugyanakkor egy ellentmondást is magával hoz. Miután kevesebb hektárszámon kell a növekvő népesség és a takarmányszükséglet alapanyagait előállítani, ezért várható a fejlett automatizált, digitális technikák-technológiák alkalmazásának további térnyerése. Ugyancsak erősíti ezt a kevesebb számú munkaerő is: ha nincs vagy drága az emberi kéz, robotoknak, automatizmusoknak kell elvégezniük a feladatokat. Mindez pedig elképzelhetetlen további agrár-tőkekoncentráció nélkül, hiszen a kisgazdaságok nem tudnak/akarnak majd versenyezni a szuperfejlett megoldásokat alkalmazó, nagy területek felett diszponáló óriásgazdaságokkal. A Precedence Research (PR) azonban 2032-ig szóló trend-előrejelzésében arra a következtetésre jut, hogy ezzel a folyamattal végül a (fejlett) mezőgazdasági eszközök száma, használata is csökkenni fog a következő években.

Nagy üzlet lesz pár évig

Végül még egy fontos prognózis a PR kutatásából. A globális mezőgazdasági és mezőgazdasági gépek piaca 2023 és 2032 között 5,1 százalékos CAGR-rel (összetett éves növekedési rátával) nő majd. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági gépek globális piacának mérete – ami 2022-ben 182 milliárd USA-dollár volt – 2032-re várhatóan eléri a 298 milliárd USD-t.