fbpx

AEROSEM – jó választás a vetéshez

Írta: Szerkesztőség - 2017 augusztus 21.

Köztes növény a kukoricában

A felhőszakadások különösen a kukoricában okoznak tetemes károkat. A Pöttinger a többszörös díjnyertes AEROSEM mulcsvetőgépet ajánlja, amellyel a kukoricát takarónövénnyel együtt lehet elvetni.

Az intenzív eső és a kiadós csapadékmennyiség igen komoly környezetvédelmi és társadalmi következményekkel járhat, a nitrátkimosódástól és a halakra veszélyes vegyszerek élővizekbe kerülésétől, egészen a földcsuszamlásokig, eróziós károkig, termőtalaj-veszteségig és a termőképesség csökkenéséig.

Amikor nagy, erős esőcseppek bombázzák a földet, a talaj legkisebb alkotóelemeire esik szét. Ha ehhez hozzájön a felszínen átfolyó nagy mennyiségű víz, akkor lép fel az erózió. A lejtőkön a probléma még súlyosabb. A belvízfoltok kialakulása és a talajerózió társadalompolitikai szempontból is szükségtelen költségeket eredményez, hiszen az iszap és víz nemegyszer a szántóktól igen távol gyűlik össze, nem beszélve arról, hogy a humuszkimosódás csökkenti a termőföld értékét.

Eróziócsökkentés takarónövénnyel

A takarónövény igen hatékonyan képes mérsékelni az eróziót. A Pöttinger és a belga UCL egyetem közös kísérletsorozata során tökélyre fejlesztették a takarónövény és a főnövény közötti optimális arányt, így megvan az egyensúly az erózióvédelem és a termésmaximalizálás között.

A takarónövény megfelelő alkalmazása kulcskérdés: nagyon fontos, hogy a takarónövényt a kukoricával egyszerre, azzal egy menetben vessük el, ráadásul előbbit olyan normával kell vetni, hogy a csírázás a lehető leghamarabb megindulhasson. Ez nagyon fontos a növények gyors fejlődéséhez, és csak ekkor lehetséges az erózió elleni védelem. Szórva vetés esetén a magok a felszínen maradnának, a csírázás vontatott lenne, tehát a takarás is csak később következne be. Mire a kukorica eléri az első növényvédelmi kezeléshez szükséges hat-nyolcleveles állapotot, a takarónövény annyira megerősödik, hogy már átvészeli azt. Növekedése lelassul ugyan, de nem pusztul el; a kukorica magasabbra nő, így a társnövény nem jelent számára konkurenciát. A kukorica sorzáródását követően a takarónövény ismét teljes erővel növekedni kezd, a meglevő fény elegendő lesz számára ahhoz, hogy takarja és védje a talajt.

AEROSEM és PCS

A PCS (Precision Combi Seeding-–-precíziós kombinált vetés) a Pöttinger legújabb, az AEROSEM szemenkénti vetőgéphez kifejlesztett megoldása.

Az AEROSEM pneumatikus vetőgép egyedülálló eleme a beépített precíziós vetőgép. A két teljesen eltérő rendszer egybeépítése olyan gépet eredményez, amely ideális a kukorica vetéséhez. A vetőgép tíz vetőelemet tartalmaz, 37,5 cm vagy 75 cm sortávolsággal (az AEROSEM ADD-nál 12,5 cm). Beépítették a műtrágya-adagolót is, amely a tápanyagot a sorok közé rakja le. Még érdekesebb azonban a takarónövény-vető elem-–-a precíziós vetés talajvédelemmel párosulva igazán jövőbe mutató megoldás!

Műszaki adatok

A magtartály két részes: az egyikbe kerül a kapás növény (nincs minden sornak külön tartálya), a másikba a műtrágya, vagy a takarónövény vetőmagja. A normális és a precíziós vetés közti váltás a két rész közti elválasztóelem mozgatásával történik. Mindkét oldalon érzékelő figyeli a vetési normát.

Mindent egybevetve, ha a takarónövény vetése megfelelő, akkor ennek a fenntartható megoldásnak egyértelmű gazdasági előnyei vannak.

CÍMKÉK pöttinger